ροή ειδήσεων

Πρόωρες συντάξεις - φιλοδώρημα των 192 ευρώ! Αναλυτικά παραδείγματα


Σημαντικές και κυρίως επώδυνες αλλαγές και στο καθεστώς των πρόωρων συντάξεων
φέρει το νέο φορολογικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΝΥΠΕΚΚ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, που αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης που κρίνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αποτελείται πλέον από το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι προκύπτει μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%.

Η προσωρινή σύνταξη που θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, ούτε και να υπερβαίνει το διπλάσιο αυτής, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά.

Η εθνική σύνταξη διαμορφώνεται στο ποσό των 384 € για 20 έτη ασφάλισης και άρα η προσωρινή σύνταξη θα κυμαίνεται από 384 έως 768 €! Με το προηγούμενο καθεστώς, η προσωρινή σύνταξη σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμα και τα 1.200 ευρώ! Το ανώτατο και κατώτατο όριο προσωρινής σύνταξης αφορά περιπτώσεις λήψης μόνο πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται ανάλογα, βάσει των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποσοστών μείωσης. Συνεπώς, σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος τα ποσά των €384 και €768 μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% (δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 75% της εθνικής σύνταξης), θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης. Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 69,99% (δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 50% της εθνικής σύνταξης), αντίστοιχα θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης που προκύπτει.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη που διαμορφώνεται χορηγείται σε ποσοστό 50% και το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων.

Παραδείγματα

Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος στα 62 με συντάξιμες αποδοχές 800€ και 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης θα ανέρχεται σε 511-30% = 357,70 € και συνεπώς η προσωρινή θα κυμαίνεται όχι πάνω από 268,80 €!

Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 70%, το κατώτατο και ανώτατο όριο προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €288 και €576 αντίστοιχα.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται στο ποσοστό 50% της προσωρινής σύνταξης, το κατώτατο και ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €192 και €384 αντίστοιχα.

newsit.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *