ροή ειδήσεων

Δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των προσφύγων μόνο 4 νησιά!


Την άμεση εκκένωση του κέντρου υποδοχής των μεταναστών στη Λέρο, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όσους πήραν τις αποφάσεις που οδήγησαν στα προχθεσινά επεισόδια στο hotspot, ζητάει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Ειδικότερα σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, μετά τα προχθεσινά επεισόδια ανάμεσα στις λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις και τους μετανάστες που παραμένουν εκεί, ο Δήμαρχος της Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. το οποίο κατέληξε σε ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για το νησί και μάλιστα ομόφωνες.


Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ροδιακή» ο κ. Κόλλιας «το Δημοτικό Συμβούλιο της Λέρου με ομόφωνη απόφασή του ζητάει:

1) Να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν που έδωσε την εντολή να παραμείνει υποστελεχωμένο και με λιγοστούς αστυνομικούς το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέρο.

2) Να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν που έδωσε εντολή, ενώ οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαμε ζητήσει να έρθουν στο νησί, έφτασαν με το πλοίο χθες στις 10:30 το βράδυ, να παραμείνουν στο ξενοδοχείο έως τις 7:30 το πρωί, την ίδια ώρα που η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

3) Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και την οριστική εκκένωση του κέντρου υποδοχής, στο οποίο άλλωστε έχουν καταστραφεί τα πάντα στο εσωτερικό του μετά τα επεισόδια και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.

4) Την δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνο τέσσερα νησιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί υπήρξαν νέα επεισόδια ανάμεσα στους μετανάστες και τους κατοίκους της Λέρου, καθώς οι πρώτοι έκλεισαν τον δρόμο, μην αφήνοντας τους ντόπιους να πάνε στους χώρους εργασίας τους.

Τα επεισόδια
Επεισόδια μεταξύ μεταναστών που βρίσκονται στο hotspot της Λέρου και των λιγοστών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί, ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης.


Εξαγριωμένοι μετανάστες που ζητούσαν να φύγουν από τη χώρα, επιτέθηκαν στην αστυνομική δύναμη με ξύλα, πέτρες και... τσεκούρια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε από την βίαιη επίθεση.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση κροτίδων κρότου-¬λάμψης αλλά υστερούσαν αριθμητικά και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, υποχώρησαν σε διπλανό κτίριο που έχει το Λιμενικό μέσα στο οποίο «ταμπουρώθηκαν».

Οι μετανάστες «πολιόρκησαν» το κτίριο του Λιμενικού για αρκετή ώρα μέχρι να οργανωθεί επιχείρηση από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να τους απομακρύνουν, όπερ και εγένετο λίγο αργότερα. Στο hotspot της Λέρου κρατούνται περί τους 650 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως Αφγανικής και Πακιστανικής καταγωγής.

Τι λένε οι Λεριοί
«Ο εγκλωβισμός τους και η αγωνία για το πότε αυτός θα λήξει, προκειμένου να επανενωθούν με τους συγγενείς τους, τους έχει εξουθενώσει ψυχολογικά», δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου η κ. Ματίνα Κατσίβελη, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης.
Ο κ. Τάσος Σαχουρδιανίδης, πρόεδρος των εργαζομένων του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, ανέφερε χθες στην ΕΡΤ Ρόδου ότι η κατάσταση στο χώρο φιλοξενίας είναι εκρηκτική.

«Δεν τους αρέσει τίποτα. Δεν τους αρέσει ο χώρος, δεν τους αρέσει το φαγητό, κάνουν εικονικές αυτοκτονίες. Για μένα, είπε, είναι λαθρομετανάστες» και ζήτησε το Κέντρο να κλείσει.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες τόσο στην Αστυνομία, που καθυστέρησε να επέμβει, όσο και σε κάποιες ΜΚΟ που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Κοντραφούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβούν επεισόδια, καθώς στον ίδιο χώρο συγχρωτίζονται άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες.
«Κατ’ αυτούς, είπε, οι συνθήκες δεν είναι αυτές που θα πρέπει. Αισθάνονται παγιδευμένοι».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι εξεγερμένοι κατέστρεψαν το κοντέινερ που στεγάζει τα γραφεία ταυτοποίησης.

Στο hot spot της Λέρου φιλοξενούνται περί τους 650 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως αφγανικής και πακιστανικής υπηκοότητας.

Ερώτηση από τον Βασίλη Κικίλια
Ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο hot spot της Λέρου κατέθεσε χθες ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας κάνει λόγο για «κρούσματα ανεξέλεγκτης βίας στα hot spots των νησιών μας» και αναφέρεται συγκεκριμένα στις επιθέσεις της Πέμπτης όπου, σύμφωνα με τον ίδιο «μετανάστες με τσεκούρια» κινήθηκαν «εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της Λέρου» προκαλώντας τον τραυματισμός ενός.

«Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει αναλόγως τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των αρμόδιων διαχειριστικών Αρχών στα νησιά, καθώς και να ελέγξει τη δράση των "αλληλέγγυων" ομάδων οι οποίες τους υποκινούν» σημειώνει.
Ο κ. Κικίλιας χαρακτηρίζει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στο hot spot στη Λέρο, μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εκεί και ερωτά σχετικά τον υπουργό Εσωτερικών.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει:
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο hotspot στη Λέρο
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της 7ης Ιουλίου μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών στο νησί της Λέρου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί επιτυχώς τον μεγάλο όγκο των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο hotspot του νησιού.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν επεισόδια με ομάδα μεταναστών που φιλοξενούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά να φύγουν από τη χώρα. Οι εξαγριωμένοι μετανάστες επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ξύλα, πέτρες και τσεκούρια, ενώ κατέστρεψαν και το κοντέινερ που στεγάζει τα γραφεία της πρώτης υποδοχής στο χώρο των Λεπίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές προσπάθειες των αστυνομικών να ελέγξουν την κατάσταση απέτυχαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άμεση επέμβαση και του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να απομακρύνουν και να κατευνάσουν τους μετανάστες. Δυσάρεστος απολογισμός ο τραυματισμός ενός αστυνομικού.

Ερωτάται ο αρμόδιος
Υπουργός:
– Προβλέπεται αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στα hotspot των νησιών και ειδικότερα στη Λέρο, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα βίας και ανεξέλεγκτων καταστάσεων;

– Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες επίσημα φιλοξενούνται στις δομές της Λέρου; Πόσα αιτήματα ασύλου έχουν έως τώρα εξεταστεί στο νησί;

– Ισχύουν οι καταγγελίες παραγόντων του δήμου Λέρου για ομάδες που «ύποπτα» υποκινούν και ξεσηκώνουν τους μετανάστες στο hotspot; Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία προκειμένου να ελέγξει την δράση των ομάδων αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Κικίλιας

Δήλωση του Φ. Κρανιδιώτη
Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ κος Φαήλος Κρανιδιώτης, κατόπιν των απαράδεκτων χθεσινών επεισοδίων στο Hot-Spot στη Λέρο όπου οι φιλοξενούμενοι επιτέθηκαν με τσεκούρια, ξύλα και πέτρες σε Έλληνες αστυνομικούς, αλλά και κατέστρεψαν τις δομές υποδοχής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Στη Λέρο, οι «μουσαφιραίοι» που κουβάλησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ορντινάτσα του, εξευτελίζουν τη φιλοξενία και το κράτος.
Σύλληψη και απέλαση των δραστών και συντριβή κάθε ανάλογης έκνομης δράσης.
Κλειστό κέντρο κράτησης όλων των υπολοίπων εκτός των νησιών του Αιγαίου που θα πρέπει να εκκενωθούν από πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.
Αυτά επιτάσσουν τα εθνικά συμφέροντα και η προστασία του τουρισμού των νησιών.”

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *