ροή ειδήσεων

Από μισθοφόρος στο Ιράκ κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών στη Ρόδο


Η ιστορία του 43χρονου Λιβανέζου Albert Kayal, που εγκατέλειψε τη Βηρυττό
υπό τον φόβο του ISIS για να καταλήξει κρατουμενος για λαθροδιακίνηση στον Κορυδαλλό.

Μετά τη δεκαετή θητεία στον τακτικό στρατό του Λιβάνου, ο 43χρονος Albert Kayal προσελήφθη το 2007 στο Ιράκ από ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία. Εκπαιδεύτηκε από Αμερικανούς σε θέματα όπως η ασφαλής μετακίνηση χερσαίων δυνάμεων και η αντιμετώπιση ένοπλων επιθέσεων από αντάρτες και ανέλαβε επικεφαλής ομάδας που εκτελούσε επιχειρήσεις στη Μοσούλη και τη Φαλούτζα. Από το φθινόπωρο του 2015 ωστόσο, κρατείται στην Β΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών.

Συνελήφθη μαζί με 45 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μέσα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, που είχε ξεκινήσει από την Μαρμαρίδα της Τουρκίας με προορισμό τη Ρόδο. Δύο από τους διακινούμενους τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη του σκάφους και πλέον κινδυνεύει με 25ετή κάθειρξη για διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί ότι οι Σύροι πρόσφυγες τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη επειδή ήταν ο μόνος χριστιανός μεταξύ των επιβατών του ιστιοφόρου.

Ο Kayal κατάγεται από το χωριό Ελ Μίνα του Λιβάνου και την περίοδο 1993 – 2003 ήταν στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Αποστρατεύτηκε λόγω προβλημάτων υγείας και τον Σεπτέμβριο του 2007 προσελήφθη από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας American – Iraqi Solutions Group Company.


Ο Albert Kayal φοράει πορτοκαλί μπλουζάκι. Φωτογραφίζεται μαζί με τον αμερικανό εκπαιδευτή του, λίγο μετά την πρόσληψή του από την American – Iraqi Solutions Group Company.

Mετά από εκπαίδευση απέκτησε τον τίτλο του «convoy commander» και τέθηκε επικεφαλής ομάδας που παρείχε συνοδείες ασφαλείας σε Αμερικανούς και Ιρακινούς πολίτες στο Ιράκ.


Το συμβόλαιο πρόσληψής του από την American – Iraqi Solutions Group Company.

Το τελευταίο διάστημα πριν από τη σύλληψή του πάντως, ο 43χρονος είχε επιστρέψει στη χώρα του και εργαζόταν ως επιστάτης σε χριστιανικό σχολείο του Λιβάνου. «Λόγω της θητείας μου στο Ιράκ και εξαιτίας του ότι είμαι χριστιανός, έχω μπει στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει στο αίτημα ασύλου που υπέβαλε τον Ιούνιο.

Το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου 2015, ο 54χρονος Κυριάκος Γ., που νοικιάζει jet ski σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Φαληράκι είδε ένα λευκό ιστιοφόρο να πλέει ακυβέρνητο 400 μέτρα από τα βράχια. «Ανεβαίνω στο jet ski και πλησιάζω κοντά» είπε στους αξιωματικούς του Λιμενικού. «Το σκάφος ήταν γεμάτο μετανάστες και λέω σε έναν από αυτούς να κατεβάσει την άγκυρα. Πλησιάζω πιο κοντά και βλέπω στο τιμόνι έναν άνδρα με το χέρι του σε νάρθηκα και του μιλάω στα αγγλικά». Στις φωτογραφίες που του επέδειξαν οι λιμενικοί αναγνώρισε τον Kayal ως το άτομο που καθόταν πίσω από το τιμόνι του σκάφους.

Πιο επιβαρυντικές είναι οι μαρτυρίες δύο Σύρων, που επέβαιναν στο λευκό ιστιοφόρο. Δεν αρνήθηκαν ότι ο Kayal συμμετείχε στην ομάδα των προσφύγων που –υπό τις οδηγίες Τούρκων δουλεμπόρων– επιβιβάστηκαν στο σκάφος, αφού διέσχισαν πεζή μια δασώδη περιοχή έξω από την Μαρμαρίδα. Ωστόσο, τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη του σκάφους.

«Μας είπε ότι οι Τούρκοι τον εκπαίδευσαν για να κυβερνήσει επειδή δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τη μεταφορά» κατέθεσε ένας. Πρόσθεσε ότι «πριν ξεκινήσει το ταξίδι ο Τούρκος δουλέμπορος ανέβηκε πάνω και έβαλε μπροστά τη μηχανή και είπε σε ένα άτομο με δεμένο χέρι να οδηγήσει. Αυτό το άτομο ήταν μαζί μας και στη διαδρομή από το δάσος στην παραλία».

Ο Kayal αρνείται τις κατηγορίες. Ενώπιον του ανακριτή δήλωσε ότι το σκάφος κυβερνούσε «ένας Ιρακινός με καπέλο» και επικαλέστηκε μαρτυρία επιβάτη που φέρεται να είδε έναν Τούρκο δουλέμπορο να εγκαταλείπει το σκάφος και να επιβιβάζεται σε ταχύπλοο. Μέσω του συνηγόρου του μάλιστα, Ζαχαρία Κεσσέ υποστηρίζει ότι οι δύο πρόσφυγες τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη επειδή ήταν ο μόνος χριστιανός από τους επιβάτες.

Ο Kayal έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. «Κλαίω καθημερινά στο κελί μου. Φοβάμαι για τη ζωή των παιδιών μου που έχουν μείνει στη Βηρυττό» αναφέρει σε υπόμνημά του προς το δικαστήριο. «Η γυναίκα μου πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω. Σκοπός μου ήταν να φτάσω στη Σουηδία και αφού εξασφάλιζα βίζα θα μετέφερα εκεί την οικογένειά μου».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *