ροή ειδήσεων

Η μεγάλη κοροϊδία της ΔΕΗ – Ανακοινώνει μικρές μειώσεις και ζητά μεγάλες «κρυφές» αυξήσεις!


Δύο αλλαγές που εφόσον γίνουν δεκτές θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, φέρεται να έχει ζητήσει η Επιχείρηση, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση εκπτώσεων κατά 15% από τους λογαριασμούς του Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από τον ανταγωνισμό των ιδιωτών προμηθευτών.

Ποιες είναι αυτές οι δύο αλλαγές για τις οποίες πιέζει η ΔΕΗ αφού εκτιμά ότι συνεπάγονται μειώσεις στα δικά της κοστολόγια, αλλά θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr το πρώτο αίτημα κατατέθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση της μείωσης των τιμολογίων από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη,(στις αρχές του προηγούμενου μήνα) ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που πληρώνει σήμερα η εταιρεία. Το τέλος αυτό, όμως, κατευθύνεται ως πόρος για να καλυφθεί μέρος των αναγκών για την αποπληρωμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΔΕΗ τότε δημιουργείται ένα κενό της τάξης των 40 με 45 εκατ. ευρώ ετησίως στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ. Με δεδομένη την αυστηρή επιτήρηση που έχει επιβληθεί από τους δανειστές ώστε ο συγκεκριμένος λογαριασμός να μην επανέλθει σε τροχιά ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, τότε αυτά τα 40 -45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ανακτηθούν από τους καταναλωτές, με ισόποση αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.

Δεν είναι όμως μόνο η κατάργηση του τέλους λιγνίτη. Η ΔΕΗ είχε καταθέσει από πέρυσι και επανήλθε πρόσφατα μέσω αρθρογραφίας του αντιπροέδρου της, αίτημα ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει να της χορηγηθεί καθεστώς εξαίρεσης, ώστε να επιτραπεί να δοθούν σε ηλεκτροπαραγωγούς δωρεάν δικαιώματα ρύπων. Η εξαίρεση αυτή έχει δοθεί και εγκριθεί για χώρες που το ΑΕΠ τους είναι κάτω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου.

Ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του capital, οι όροι που συνοδεύουν το σύστημα για την επόμενη χρονική περίοδο (2021 – 2030) καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολο το όφελος για τη ΔΕΗ, αφού προβλέπεται ότι για την κατανομή των δωρεάν δικαιωμάτων γίνεται διαγωνισμός και τα δικαιώματα χορηγούνται στην εταιρεία που θα παρουσιάσει το πιο αποδοτικό έργο πράσινης ενέργειας, που θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων. Και όχι μόνο αυτό, βάσει κοινοτικών κανονισμών δε θα χορηγηθούν νέα δωρεάν δικαιώματα, αλλά οι ηλεκτροπαραγωγοί αυτοί θα πάρουν δικαιώματα από την υφιστάμενη εθνική κατανομή. Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων κατευθύνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ σε ποσοστό 60% που σημαίνει ότι δημιουργείται μια επιπλέον τρύπα άνω των 100 -110 εκατομμυρίων ευρώ που επίσης θα πρέπει να καλυφθεί από τους καταναλωτές και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Με απλά λόγια η ΔΕΗ έχει καταθέσει δύο προτάσεις, που συνεπάγονται αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά 140 -155 εκατ. ευρώ.

Πολύ περισσότερο δηλαδή από το μικρό κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ από τη μείωση των τιμολογίων της κατά 15%, κατά δήλωση του ίδιου του επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/7/16 14:12

    na koitaksoun na simorfothous me tis loipes i alios rithmizomenes xreoseis pou vazoun poio polla ap oti keme min paro kanena alisopriono kai fero kato kanena stoilo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *