ροή ειδήσεων

Σύμη: Η πολύχρωμη των Δωδεκανήσων


Τα πολύχρωμα αρχοντικά του Γιαλού.
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΡΙΟΣ)



Ετσι όπως κουλουριάζεται στην αγκαλιά της Τουρκίας, οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι είναι ένα νησί άγονης γραμμής, σχεδόν ερημικό, απομονωμένο. Φτάνοντας εκεί όμως, θα έχετε μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις.

Περπατήστε ανάμεσα στα πολύχρωμα αρχοντικά του Γιαλού.Βολτάρετε στα στενά σοκάκια, αγκομαχήστε στα άπειρα σκαλάκια και δείτε την τεράστια παλέτα χρωμάτων στα κτίρια του νησιού. Τα χιλιάδες χρώματα στους τοίχους και στα τριγωνικά αετώματα των αρχοντόσπιτων κάνουν τη βόλτα στον οικισμό συναρπαστική.

Ανεβείτε τα 500 πέτρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν από τον Γιαλό στο Χωριό ή Ανω Σύμη, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Τα σκαλοπάτια λέγονται Καλή Στράτα και οδηγούν, ανάμεσα από αρχοντικά και μικρές εκκλησίες, στην κεντρική πλατεία. Από εκεί η θέα είναι μαγευτική.

Κάντε βόλτα σε όλο τον κόλπο του λιμανιού, μπροστά από τις βαρκούλες και τα κότερα. Εκεί τα μαγαζιά είναι ανοιχτά όλη μέρα και οι καφέδες και τα πηγαινέλα δεν σταματούν ποτέ. Θα περάσετε μπροστά από το λιμάνι, από παραδοσιακά καφενεία, από ψαροταβέρνες με απλωμένα χταπόδια. Λίγο πριν από το καρνάγιο θα δείτε και το ρολόι, σημείο αναφοράς στο νησί, χτισμένο το 1881, στα πρότυπα, όπως εικάζεται, του Μπιγκ Μπεν.

Κάντε το γύρο του νησιού με το παραδοσιακό καΐκι «Ποσειδών». Πολλές μαγικές παραλίες της Σύμης δεν είναι προσβάσιμες από ξηράς και αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσετε σε αυτές. Ο Ποσειδών (Τ/6973-220.215) ξεκινά καθημερινά από το λιμάνι στις 10.30 και επιστρέφει στις 17.30. Κρυφή παραλία στη Φωκοσπηλιά (μπορεί να δείτε και φώκιες!), κολύμπι στην παραλία του Αγίου Βασιλείου, γεύμα στο μικρό νησάκι Σεσκλί, καφές και μια τελευταία βουτιά στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Επισκεφτείτε την Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πάνορμο ή Μονή Πανορμίτη, όπως λέγεται. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, σε έναν κόλπο εκπληκτικής ομορφιάς. Απέραντες γυμνές εκτάσεις και κάπου-κάπου μια πλαγιά με δέντρα, αλλά και καταπράσινα νερά, για να συνοδεύσετε τη βόλτα στο μοναστήρι με μια βουτιά.

Ευχαριστηθείτε ψάρια και θαλασσινά. Η Σύμη έχει μεγάλη θαλασσινή παράδοση. Οι κάτοικοί της έγιναν γνωστοί ως ψαράδες, σφουγγαράδες, ναυπηγοί και ναυτικοί. Ακόμη και σήμερα η σχέση τους με τη θάλασσα είναι δυνατή. Καθημερινά βουτούν για χταπόδια, ψαρεύουν με τράτες και βέβαια έχουν πάντα φρέσκο συμιακό γαριδάκι σε όλες τις ψαροταβέρνες! Μετά το φαγητό, περάστε μια βόλτα από το Ναυτικό Μουσείο στον Γιαλό. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο και διαθέτει πλούσια συλλογή αντικειμένων, όπως σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, σφουγγάρια, παλιές φωτογραφίες κ.λπ. (Τ/22460-72.363).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *