ροή ειδήσεων

Ακρίτες στο έλεος του Θεού: Χάνονται άνθρωποι λόγω έλλειψης γιατρού


Αφημένα στο έλεος της τύχης τους, με κατοίκους απομονωμένους από αυτό που ονομάζουμε
«έξω κόσμο» αλλά και ξεχασμένους από την Πολιτεία, είναι κάποια ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ακόμη και οι βασικοί τομείς όπως αυτός της υγείας και την εκπαίδευσης είναι είδη υπό εξαφάνιση και παρά τις επανειλημμένες κρούσεις των μόνιμων κατοίκων προς τα αρμόδια υπουργεία, οι ιθύνοντες φαίνεται να σφυρίζουν αδιάφορα. Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό κατά την καλοκαιρινή σεζόν μιας και μπορεί οι περιοχές αυτές να μην είναι τόσο διαφημισμένες στη χώρα μας αλλά δέχονται ετησίως αρκετούς τουρίστες από χώρες της Ευρώπης.

«Αν πάθει κάποιος κάτι εδώ, θα πεθάνει»

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ψερίμου, ενός μικρού νησιού βόρεια της Κω με 80 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι γίνονται πολύ περισσότεροι. Το βασικό πρόβλημα της περιοχής είναι, όπως μας λέει η κα. Ειρήνη που ζει μόνιμα εκεί, η έλλειψη γιατρού χειμώνα καλοκαίρι. «Αν πάθει κάποιος κάτι εδώ, θα πεθάνει. Αν είναι τυχερός και η θάλασσα δεν έχει φουρτούνες, θα τον πάμε με καΐκι στην Κάλυμνο», δηλώνει φανερά απογοητευμένη.



Όπως τονίζει η ίδια, δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο κάτοικοι του νησιού, όσο και τουρίστες χρειάστηκαν γιατρό αλλά στο νησί δεν υπήρχε ούτε ένας έστω για τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα, αρκετά ήταν και τα έκτακτα περιστατικά που έχριζαν νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά λόγω κρατικής αναλγησίας, υπέκυψαν. «Πνιγμός, έμφραγμα και πολλά άλλα έχουν συμβεί στα 35 χρόνια που ζω εδώ. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ακόμη και κάποιοι εθελοντές γιατροί που πήγαιναν στη Σύμη, σταμάτησαν στο λιμάνι για να επισκευάσουν το σκάφος τους και συνέχισαν το ταξίδι τους», υπογραμμίζει.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στους Αρκιούς, ένα νησάκι κοντά στην Πάτμο με 38 μόνιμους κατοίκους. Η 70χρονη κ. Καίτη που διατηρεί ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια χαρακτηρίζει, μιλώντας στα parapolitika.gr, εγκληματική την αδιαφορία με την οποία το κράτος αντιμετωπίζει τη περιοχή, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις και το χαμό ανθρώπινων ζωών. «Δεν υπάρχει κανένας γιατρός εδώ. Φανταστείτε την ανασφάλεια που νιώθουμε για εμάς και για τους τουρίστες που έρχονται εδώ κάθε χρόνο. Περιμένουμε πότε θα έρθουν εθελοντές γιατροί από την Αθήνα για να μας εξετάσουν», τονίζει. Μάλιστα είναι τέτοια η κατάσταση στο μικρό αυτό νησί του Αιγαίου, που η ίδια χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ολόκληρους μήνες τεχνικό από τα γειτονικά νησιά για να επισκευαστεί η βλάβη στο σταθερό της τηλέφωνο. Η πολύμηνη δε αυτή αναμονή είχε ως αποτέλεσμα να χάσει κάποιους τουρίστες που καλούσαν για να κλείσουν δωμάτια για το καλοκαίρι. «Η βλάβη εμφανίστηκε τον Απρίλιο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πριν λίγες ημέρες, αφού έβαλα δικηγόρο. Έτσι αμυνόμαστε πλέον, με δικηγόρους και απειλές πως θα βγούμε στα κανάλια».



Λίγο καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τους Λειψούς που μετά από πολλούς αγώνες, το νησί απέκτησε μόνιμο γιατρό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κατοίκους δεν υπάρχουν μηχανήματα κι ο συγκεκριμένος γιατρός παρέχει μόνο τις πρώτες βοήθειες. «Κάνουμε το σταυρό μας έτσι και πάθει κανείς κάτι σοβαρό. Έχουμε κάνει τα πάντα, οι πολιτικοί μας δίνουν συνέχεια υποσχέσεις αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», αναφέρει ο κύριος Λευτέρης που διατηρεί ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί. Για να μας δώσει μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον τόπο του, ανέφερε το παράδειγμα μιας εγκύου που παρουσίασε επιπλοκές κι έπρεπε να μπει σε νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το έμβρυο.



Με απολυτήριο δημοτικού

Σε αντίστοιχη μοίρα με ίσως ακόμα και χειρότερα αποτελέσματα για τους κατοίκους αυτών των ακριτικών νησιών φαίνεται πως βρίσκεται και η εκπαίδευση. Στην Ψέριμο δεν υπάρχει καν σχολείο και η κ. Ειρήνη αναγκάζεται να αποχωρίζεται τα παιδιά της, τα οποία ζουν αναγκαστικά στην Κάλυμνο με τη γιαγιά τους. «Ευτυχώς που έχουμε σπίτι στο νησί. Αν δεν υπήρχε αυτό, τα παιδιά δε θα πήγαιναν στο σχολείο», εξηγεί. Στους Αρκιούς αργοπεθαίνει ένα δημοτικό σχολείο με δύο μαθητές που τον επόμενο χρόνο θα διακόψει τη λειτουργία του μιας και τα παιδιά θα αποφοιτήσουν. «Για γυμνάσιο ούτε λόγος. Που θα πηγαίνουν τα παιδιά; Και κυρίως πως; Δεν υπάρχει δυνατότητα να παίρνουν πλοίο για Λέρο κάθε μέρα», ξεκαθαρίζει η κ. Καίτη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *