ροή ειδήσεων

Στον έλεγχο των τραπεζών περνά η Euromedica


Κεφαλαιοποίηση χρεών και αλλαγή διοίκησης περιλαμβάνει το σχέδιο των τραπεζών για την αντιμετώπιση των δυσεπίλυτων προβλημάτων της εισηγμένης. Τι δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις, τι ζητά η εταιρία. Στο «παρά πέντε» επιχειρούνται κινήσεις στην Κίνα.


Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της Euromedica, καθώς στις 13 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών, με στόχο τηνεξεύρεση συμφωνίας για «την επόμενη μέρα» της εισηγμένης.

Τα προβλήματα είναι πάμπολλα, το βάρος των χρεών τεράστιο και τουλάχιστον η πλευρά των τραπεζών φαίνεται να έχει πειστεί πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί... χθες. Άλλωστε περιθώρια περαιτέρω καθυστερήσεων δεν υπάρχουν για τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων, που πιέζονται πλέον πανταχόθεν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ένδειξη των σοβαρότατων δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Euromedica αποτελεί το γεγονός ότι αποτιμάται ολόκληρη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μόλις γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ!

Τα προβλήματα άλλωστε φαίνονται «διά γυμνού οφθαλμού» για όποιον διαβάσει τις λογιστικές καταστάσεις του 2015: Κύκλος εργασιών 161,4 εκατ. ευρώ, ζημιογόνο EBIT 29,1 εκατ., κόστος χρηματοδότησης 21,9 εκατ., ζημία προ φόρων 54,6 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρός δανεισμός 380 εκατ. ευρώ...

Όσο δε για τις απαιτήσεις, αυτές αφορούν κυρίως λεφτά από ασφαλιστικά ταμεία και ΕΟΠΥΥ που πληρώνουν -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας- «αν και όποτε θέλουν, αν και όποτε έχουν»...
Οι θέσεις των δύο πλευρών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προτείνουν στη διοίκηση της Euromedica το εξής «πακέτο»:

Πρώτον, κεφαλαιοποίηση μέρους των σημερινών απαιτήσεών τους (δανειακά υπόλοιπα), πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική υποχώρηση του ποσοστού του σημερινού βασικότερου μετόχου κ. Θωμά Λιακουνάκου (ανάλογη συρρίκνωση θα υποστούν και τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων).

Δεύτερον, την πρόσθετη χρηματοδότηση του Ομίλου με 25 εκατ. ευρώ για την πληρωμή εφορίας, ΙΚΑ και εργαζομένων.

Τρίτον, την ανάληψη του ελέγχου της διοίκησης της εταιρείας.

Τέταρτον, την πορεία της εισηγμένης με βάση το μοντέλο λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει εκπονηθεί από τον σύμβουλο των πιστωτριών τραπεζών McKinsey, αλλά και τη μελέτη της Ernst & Young, που θα εστιάζει στο μέτωπο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης και του σχεδιασμού.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Euromedica μιλά εδώ και χρόνια για την ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με προσέλευση στρατηγικού επενδυτή, για κινήσεις αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της, καθώς και για «την κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία καθώς και σε συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις». Ωστόσο, καμιά από τις κινήσεις αυτές δεν έχει φέρει έως σήμερα αποτέλεσμα, λόγω προφανώς της οικονομικής κρίσης και των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, μιλώντας στο Euro2day.gr, παραδέχονται πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω και της στάσης του ΕΟΠΥΥ και δηλώνουν:

α) Ακόμη και αυτή την περίοδο καταβάλλονται προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στην εταιρεία. Λέγεται μάλιστα πως υπάρχει ένα πρώτο σημαντικό ενδιαφέρον από την Κίνα (το στέλεχος του Ομίλου κ. Σπύρος Κοτρώτσιος συγκαταλέγεται στους επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο σχετικό του ταξίδι), και απομένει να επιβεβαιωθεί το κατά πόσο θα μετουσιωθεί σε πράξη.

β) Η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση και με μικρότερο ύψος πρόσθετης χρηματοδότησης,αν οι οφειλές προς το ΙΚΑ ρυθμιστούν-συμψηφιστούν με τις αντίστοιχες (ληξιπρόθεσμες επίσης) υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τη Euromedica.

γ) Ο Όμιλος διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ισχυρό του brand name και το εκτεταμένο πανελλαδικό του δίκτυο, στοιχεία που είναι σε θέση να προσελκύσουν επενδυτές στο μέλλον.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *