ροή ειδήσεων

Απίστευτο παρασκήνιο! Ποιοί έφεραν κοντά Πούτιν και Ερντογάν! (βίντεο)

Ένα απίστευτο παρασκήνιο αποκαλύπτεται για το πως ήρθαν και πάλι κοντά Ρωσία και Τουρκία με αποκορύφωμα την σημερινή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.


Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωσή τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μόλις έναν μήνα μετά τη συμφιλίωση, στα τέλη Ιουνίου, η οποία κατέστη δυνατή αφού ο Ερντογάν εξέφρασε τη "λύπη" του για την κατάρριψη το Νοέμβριο από τουρκικά καταδιωκτικά ενός ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, ενός επιχειρηματία και πρώην υπουργού. Ο τελευταίος, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για το αεροπορικό επεισόδιο ώστε να ξεπερασθεί η κρίση. Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, δήλωσε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε με τον ρώσο ηγέτη, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί αυτή η επιστολή.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

Από «μηδενική βάση» δήλωσε ότι επιθυμεί επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντίθετα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Οι προσδοκίες Ερντογάν για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, περιλαμβάνουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», όπως τόνισε ο ίδιος στο ρωσικό πρακτορείο TASS, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού. Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά «αντίποινα» περιελάμβαναν οικονομικές κυρώσεις με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να έχει συρρικνωθεί κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον Ερντογάν είπε:
«Η τρέχουσα εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η επίσκεψη εδώ σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ένα δείγμα καλών προθέσεων. Δείχνει ότι όλοι θέλουμε να επαναρχίσει ο διάλογος και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας για χάρη των συμφερόντων του τουρκικού και του ρωσικού λαού», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Μετά την κρίση της απόπειρας πραξικοπήματος ήμουν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησε στην τουρκική ηγεσία. Και θέλω ξανά να εκφράσω την αρχική μας στάση. Είμαστε αντίθετοι σε όλα τα είδη πραξικοπήματος που παραβιάζουν το σύνταγμα. «Ελπίζω, υπό τη διαχείρισή σας, ο τουρκικός λαός να ξεπεράσει την κρίση. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας. Η αποκατάσταση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων θα συζητηθεί, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας. Χαίρομαι που έχουμε αυτή την ευκαιρία και σε καλωσορίζω».

Τόσο ο Ρώσος, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος, τόνισαν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών και τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/8/16 14:39

    Τσάμπα κόπος.... Ο τούρκος δεν έχει μπέσα. Τις ίδιες μαλακίες θα κάνει προσεχώς!!! Και την επόμενη φορά θα ρίξει όχι ένα αλλά και δύο και τρία αεροπλάνα και μετά πάλι "συγνώμη" και ξανά-μανά. Αλλά ο Ρώσος το ξέρει τι εστι τουρκος όπως φυσικά άρχισε να καταλαβαίνει ολόκληρος ο πλανήτης. Είδωμεν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *