ροή ειδήσεων

Stratfor: Ερχεται σύγκρουση Αθήνας - δανειστών τον Σεπτέμβριο - Tί προβλέπει το think tank

Ελληνικό χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόψει του κλεισίματος και της δεύτερης αξιολόγησης που έρχεται τον Σεπτέμβριο.
Στο «μυαλό» της Κυβέρνησης υπάρχει πάντα το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που αποτελεί το αιώνιο σημείο σύγκρουσης με τους δανειστές, ενώ θα επιδιώξει και να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να έχει περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για δημόσιες επενδύσεις.

Τα δύο αυτά ζητήματα που καίνε (για να πάρει κάποια στιγμή ανάσα η ελληνική οικονομία) δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε σοβαρές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική Κυβέρνηση όπως επισημαίνει το think tank Stratfor σε ανάλυσή του με τίτλο «Η Αθήνα δοκιμάζει τα νερά πριν την επόμενη αξιολόγηση».

Στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνει το Stratfor, στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαπιστώσει πόση ευελιξία μπορεί να εξασφαλίσει στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και τι υποσχέσεις μπορεί να πάρει για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει επίσης να πιέσει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για στήριξη κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αρχηγών κρατών στο Παρίσι στις 25 Αυγούστου», τονίζει χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Οι δανειστές στη γνωστή τους στάση από την άλλη πλευρά και εκμεταλευόμενοι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ζητούν (ή μάλλον απαιτούν): «η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία, να αυξήσει τους φόρους, να διευθετήσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και να ορίσει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα επιβλέπει το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μερικά μόνο από τα αιτήματα αυτά».

Το Stratfor για την πολυαναμενόμενη ελάφρυνση χρέους αναφέρει ότι ναι μεν κατά την προηγούμενη αξιολόγηση, τον Μάιο, το Eurogroup υποσχέθηκε στην Αθήνα πως θα εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, όπως επιμήκυνση των λήξεων, χαμηλότερα επιτόκια και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μόνο αφότου τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Για πολλούς λόγους όμως, σίγουρα η ελληνική κυβέρνηση αυτό «θα ήθελε αυτό να συμβεί πιο σύντομα. Θέλει επίσης να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να έχει περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για δημόσιες επενδύσεις.Υπό τους όρους του προγράμματος διάσωσης, για να λάβει επιπλέον κεφάλαια και να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Όμως η Αθήνα θα ήθελε ο στόχος αυτός να μειωθεί τουλάχιστον στο ήμισυ».

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,7% το β’ τρίμηνο (σε ετήσια βάση) και την ανεργία να αγγίζει το 23,5% το Μάιο. Η Αθήνα θα δυσκολευτεί να επιτύχει το επίπεδο της ανάπτυξης του ΑΕΠ που θα μείωνε το βάρος του χρέους της».

Η δεξαμενή σκέψης καταλήγει στην ανάλυση της στο συμπέρασμα πως: «H κρίση δεν είναι τόσο άμεση όσο ήταν πέρυσι και η Αθήνα δεν έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές λήξεις χρέους πριν το τέλος του έτους. Αυτό θα μειώσει το όποιο πλεονέκτημα της Αθήνας όταν θα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για παραχωρήσεις».

Πέρα από τις αναλύσεις του stratfor να θυμίσουμε ότι η Αθήνα έχει να περπατήσει σε ένα δρόμο με μεγάλα «αγκάθια» ώσπου να φθάσει στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης που λέγεται «εργασιακά». Απειρο μελάνι έχει χυθεί τον τελευταίο καιρό για τις μονίμως τρελές απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν ομαδικές απολύσεις, κατάργηση των απεργιών που είναι μοναδικό όπλο του εργαζόμενου ιδιαίτερα τώρα που ζούμε μια εργασιακή ζούγκλα στην Ελλάδα, και άλλα πολλά...

Ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη κοινωνία που βράζει δήλωσε εχθές κατηγορηματικά πως: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία προϋπόθεση για την κήρυξη απεργιών,τονίζοντας πως "η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εγαζομένων.Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλους».

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τις συλλογικές συμβάσεις ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει στην Ελλάδα ο Εργατικός Κώδικας του Πινοσέτ. Η κυβέρνηση δεν πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να αμυνθεί αλλά για να ανατρέψει την εργασιακή απορρύθμιση».

Οι διακοπές για τα περισσότερα στελέχη της Κυβέρνησης τέλειωσαν ενώ τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και έχει να αντιμετωπίσει διαρκώς αυξάνονται. Ωρα να σηκώσουν τα μανίκια και να δουν τι θα κάνουν από εδώ και πέρα γιατί δεν είναι μόνο η σύγκρουση με τους δανειστές που παραμονεύει αλλά και αυτή με τον λαό που πλέον δεν αντέχει άλλο να ζει με τη θηλιά της οικονομικής εξαθλίωσης περασμένη στο λαιμό...

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *