ροή ειδήσεων

Έρχεται κούρεμα για όλα τα χρέη


Ανησυχία για αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην τραπεζική αγορά προκαλεί
η καθυστέρηση στην εφαρμογή ριζικών λύσεων για την αντιμετώπιση των 117 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά (μεγάλα, μεσαία και μικρά). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σημάνει συναγερμός από τις εποπτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό) προς τις τράπεζες και την κυβέρνηση.

Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές ώστε να επισπευθούν οι νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με στόχο να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση/ρύθμιση δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τις μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και θα έπρεπε να είχε γίνει εντός του καλοκαιριού. Πρόκειται για δύο κρίσιμες αλλαγές που αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή προλειαίνεται το έδαφος για την σύσταση κοινής bad bank, όπως αποκάλυψε η Realnews στο φύλλο της 21ης Αυγούστου 2016.

Συναγερμός

Στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις μετά το καμπανάκι κινδύνου που χτύπησε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί. Πηγές αναφέρουν στην Realnews ότι «απαιτούνται άμεσες ριζικές λύσεις, καθώς τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών βυθίζονται μήνα με τον μήνα, παρά τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες οδήγησαν στην βελτίωση των δεικτών τους όπως φάνηκαν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου».

Το πλέον ανησυχητικό σημάδι στην εξέλιξη των κόκκινων δανείων είναι, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η στασιμότητα της οικονομίας και η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στο βουνό των υποχρεώσεών τους. Κι εδώ έρχεται η απάντηση από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι πιέζουν για άμεση πώληση αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ «κόκκινων» δανείων, αρχής γενομένης από τις δύο επικίνδυνες κατηγορίες: τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά. Οι διοικήσεις των τραπεζών ανθίσταται στην πώληση «κόκκινων» δανείων εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που προσφέρουν τα ξένα funds, 0,07 σεντς για κάθε 1 ευρώ καταναλωτικού και 0,35-0,40 σεντς στα επιχειρηματικά.

Ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι το αδιέξοδο αναμένεται, κατόπιν σχετικής απόφασης των δανειστών και εποπτών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, να αρθεί με την σύσταση κοινής Βad Βank στην οποία θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. «Η Βad Βank θα προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων και τα έσοδα θα τα μοιράζονται το υπερταμείο, υπό την ομπρέλα του οποίου θα περάσουν οι μετοχές των τραπεζών και οι ιδιώτες ξένοι μέτοχοι που βρίσκονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο και θα αποτελέσουν τους ιδιώτες μετόχους της Βad Βank», αναφέρει στην Realnews υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *