ροή ειδήσεων

Οι κρυφοί άσοι του τουρισμού και οι εκπλήξεις στο ταμείο


Με νέους πρωταγωνιστές δίπλα στους προορισμούς-σταθερές αξίες οι αφίξεις αυξήθηκαν
για άλλη μια χρονιά, όμως τα έσοδα έχουν υποχωρήσει κατά 4,8%, καθώς έχει μειωθεί η κατά κεφαλή δαπάνη. Ανάχωμα στην πτώση Ρωσία και ΗΠΑ



Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνιο, Ρόδος, αλλά και η Καλαμάτα είναι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος το καλοκαίρι. Προορισμοί με «δικό» τους πλέον κοινό, πέτυχαν υψηλές πληρότητες και είδαν τα ποσοστά τους να καταγράφουν άνοδο από 8% μέχρι 20% σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων.

Αντίθετα, η πτώση ήταν μεγάλη για το νησί της Κω, καθώς οι αφίξεις στο 8μηνο (Ιανουάριος- Αύγουστος) έπεσαν κατά 15%, για τη Σάμο με -26% και τη Μυτιλήνη με -60%.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπως και της Θεσσαλονίκης, ήταν αυξημένη κατά 6,4% και 7,1% αντιστοίχως (με 3,14 εκατ. και 1,2 εκατ. αφίξεις αντίστοιχα).

Πλέον οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν κτίσει το δικό τους brand name στις διεθνείς αγορές και οι επόμενες κινήσεις τους εστιάζουν στην περαιτέρω επιμήκυνση της σεζόν.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.


Στους κερδισμένους της σεζόν συγκαταλέγονται και οι Σποράδες, η Εύβοια, η Μαγνησία και η Πελοπόννησος, όπως και η Θεσπρωτία.

Επίσης, πολλοί Ελληνες και φέτος προτίμησαν να επισκεφθούν παραθαλάσσιους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, καθώς το κόστος διακοπών ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τους νησιωτικούς προορισμούς.


Αγγλοι και Ιταλοί επέστρεψαν στη Σκόπελο, ενώ πακέτα για τον Οκτώβριο έχουν κλείσει από Γερμανία.


Σε γενικές γραμμές, καλά πήγαν οι αφίξεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, με ευχάριστη έκπληξη την Τήνο, ωστόσο για κάποια από αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κίνηση είναι «δυναμική» για 90 μέρες.

Μείον 37 εκατ. ευρώ
Και ενώ οι αφίξεις πήγαν καλά, δεν συνέβη το ίδιο με τα τουριστικά έσοδα. Τα στοιχεία 7μηνου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι ήρθαν στην χώρα μας 12,11 εκατομμύρια άτομα. Ομως την ίδια ώρα οι τουριστικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 4,8%, στα 6,78 δισ. ευρώ, και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε στα 542 ευρώ από 579 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο Ιούλιος είχε 4,664 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 5,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αντίθετα, τα έσοδα του Ιουλίου κινήθηκαν πτωτικά και διαμορφώθηκαν στα 2,85 δισ. ευρώ, η μείωση είναι της τάξης του 3,5%, και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 είχαν εμφανίσει άνοδο κατά 6,6%. Επίσης η τουριστική δαπάνη ανά ταξίδι τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 598 ευρώ, σημαντικά μειωμένη (-8,9%) σε σχέση με 656,5 ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Οσον αφορά τις κυριότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο δείχνουν ότι: Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 18,9% και διαμορφώθηκαν στα 319 εκατ. ευρώ, από τη Γαλλία η μείωση ήταν 7,5% με τις εισπράξεις στα 199 εκατ. ευρώ, από το Ηνωμένο Βασίλειο η πτώση ήταν 35,6% στα 330 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κατά 14,4%, παρά τα αρχικά προβλήματα με την βίζα, κινήθηκαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία στα 108 εκατ. ευρώ και κατά 4,9% από τις ΗΠΑ στα 146 εκατ. ευρώ.


Νατάσα Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχος Τήνου


Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τη Γερμανία (9,9%), τη Γαλλία (4,1%), τις ΗΠΑ (27,3%), τη Ρωσία (40%), ενώ οι αφίξεις από το Ηνωμένο βασίλειο ήταν λιγότερες κατά 7,5%.

«Ελεύθερη πτώση»
Με τις πτήσεις τσάρτερ προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης σε «ελεύθερη πτώση», την εγχώρια ζήτηση σε κατάρρευση και τις επισκέψεις από τη γειτονική Τουρκία σημαντικά μειωμένες, η Λέσβος αποτελεί το νησί με τις μεγαλύτερες τουριστικές απώλειες στην Ελλάδα, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

«Η Λέσβος αντλεί τουρίστες από τέσσερις πηγές: τα τσάρτερ, τα κρουαζιερόπλοια, την Τουρκία και τη Β. Ελλάδα. Και τα τέσσερα βρίσκονται σε κατάρρευση. Πρώτη φορά το νησί βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, προσθέτοντας πως «με εξαίρεση τη Μυτιλήνη, που δούλεψε κάπως, με μειωμένες τιμές, σε όλο το υπόλοιπο νησί η πτώση αγγίζει ακόμα και το 90% σε κάποιες περιοχές».

Η σεζόν ξεκίνησε με «βουτιά» στις αφίξεις τσάρτερ κατά 58% τον Απρίλιο, η οποία έφτασε το 65% το Μάιο, 68% τον Ιούνιο, 62,77% τον Ιούλιο και στο 51,3% τον Αύγουστο. «Τα περασμένα χρόνια όταν είχαμε αύξηση μόνο 2% κλαίγαμε. Τώρα μιλάμε για καταστροφή».

Οι τουριστικοί φορείς του νησιού ζητούν μέτρα ανάσχεσης των απωλειών και ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης, όπως τη μείωση των ναύλων. «Είναι ενδεικτικό ότι έχουμε μόνο 700 επιταγές κοινωνικού τουρισμού όλο τον χρόνο, γιατί είναι πολύ ακριβά τα ναύλα για να έρθει κανείς στο νησί», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου. Με πτώση 22%-24% κλείνει η τουριστική σεζόν για τη γειτονική Χίο, που επίσης δέχεται τις συνέπειες του Προσφυγικού, οι παράγοντες του τουρισμού ωστόσο περίμεναν μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των αφίξεων και γενικά εμφανίζονται συγκρατημένοι.

Η Σάμος ήταν το νησί που κράτησε τελικά παρά τις επιπτώσεις του Προσφυγικού, ενώ γνώρισε και άνοδο έως και 80% στις αφίξεις Τούρκων τουριστών, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν τη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νικόλαο Κατρακάζο, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η επιτυχής λειτουργία της τρίτης πύλης εισόδου στο Καρλόβασι. Από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαίρεση ήταν η Λήμνος που μετρά μια πολύ καλή περίοδο.

Φέτος επιλέχθηκε κυρίως από Ελληνες της Μακεδονίας και της Θράκης (βοήθησαν οι τακτικές αεροπορικές πτήσεις και τα πλοία από Καβάλα και Θεσσαλονίκη), αλλά και πολλούς Αγγλους και Γερμανούς, μετά την πετυχημένη καμπάνια που έκαναν μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού.

Με στοχευμένες δράσεις και διεθνή παρουσία όλο τον χειμώνα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το φετινό κακό κλίμα και να φέρει πίσω τους τουρίστες το καλοκαίρι του 2017.

Νατάσα Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχος Τήνου
H Tήνος ζει ένα τουριστικό θαύμα

Επενδύσαμε στο brand Τήνος και η μέχρι τώρα εξέλιξη των αφίξεων μας δικαιώνει. Με τα λόγια αυτά η κ. Νατάσα Δεληγιάννη, αντιδήμαρχος Τήνου για θέματα Τουρισμού, δίνει το στίγμα της φετινής σεζόν. Οπως λέει «η Τήνος εμφάνισε μία δυναμική από το Πάσχα και μετά, με τον Ιούνιο να έχει θετικό πρόσημο με 10.000 περισσότερους επισκέπτες και τον Ιούλιο να εμφανίζει διπλάσιες σχεδόν αφίξεις, με 86.000 τουρίστες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι. Ο Αύγουστος κινήθηκε υψηλά και ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών, ενώ κρατήσεις υπάρχουν και για τον Οκτώβριο». Μάλιστα, όπως λέει, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές -σε καταλύματα και εστίαση- και οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

«Σαφάρι» στο εξωτερικό
Η Τήνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η θετική έκπληξη σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, με δεδομένο ότι η πρόσβαση γίνεται μόνο ακτοπλοϊκώς, καθώς δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Λιμεναρχείο Τήνου, από Ιούνιο έως και Αύγουστο στο νησί αποβιβάστηκαν περί τα 225.000 άτομα. Στην ερώτηση μέσα από ποιες κινήσεις η Τήνος φέτος πλασαρίστηκε ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, η κ. Δεληγιάννη απαντά «ξεκινήσαμε να μετέχουμε σε εκθέσεις στο εξωτερικό, φτάσαμε μέχρι την Κίνα, πήγαμε Ιταλία, Γερμανία, έχουμε προωθητικές ενέργειες σε Αγγλία, Γαλλία». Οπως λέει, «η Τήνος είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που γοητεύει τον επισκέπτη της σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά έχει ένα μοναδικό τοπίο, περισσότερα από 60 χωριά ''κομψοτεχνήματα'' της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, πλούσια πολιτιστική παράδοση και υψηλής ποιότητας γαστρονομία».

Αρνητικός πρωταγωνιστής η Χαλκιδική
Οι Βαλκάνιοι ανακάλυψαν Σύβοτα, Πάργα και Πρέβεζα

Στον βόρειο άξονα οι κερδισμένοι φέτος του τουρισμού είναι οι Σποράδες που έκλεισαν τη σεζόν με αύξηση έως και 15% στον αριθμό των τουριστών, η Θάσος που είδε τις αφίξεις να εκτοξεύονται έως και 20% -πριν από τη μεγάλη φωτιά που, παρότι δεν έπληξε τουριστικές περιοχές, «τραυμάτισε» σοβαρά το νησί- τα παράλια του Ιονίου που δέχτηκαν μεγάλο κύμα κυρίως Ελλήνων τουριστών, αλλά και η Σαμοθράκη την οποία «ανακάλυψαν» φέτος οι Τούρκοι.

Ούγγροι και Πολωνοί, που αποτελούσαν μέχρι και το 40% των τουριστών τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήρθαν φέτος στην Πιερία, η οποία ωστόσο υποδέχτηκε καινούργιους πελάτες από τη Σερβία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Οσο για τη Χαλκιδική, η καθυστερημένη έναρξη της σεζόν, λόγω των καιρικών συνθηκών και της διεθνούς συγκυρίας, οδηγεί σε κλείσιμο με πτώση γύρω στο 8-10%.

Νέους τουρίστες, κυρίως Αγγλους και Ιταλούς, που τα προηγούμενα χρόνια είχε μειωθεί ο αριθμός τους, φιλοξένησαν φέτος οι Σποράδες, ενώ η επιμήκυνση της σεζόν -υπάρχουν κρατήσεις και για όλο τον Οκτώβριο- στέλνει στη Σκιάθο και στη Σκόπελο μεγάλο αριθμό Γερμανών τουριστών.

«Υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 15% για τους Ελληνες τουρίστες και σε αυτό συνετέλεσε και η δρομολόγηση καταμαράν από τη Θεσσαλονίκη. Γενικά ήταν μια καλή χρονιά και παρότι ξεκινήσαμε επιφυλακτικά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης, προσθέτοντας ότι φέτος οι Σποράδες δέχτηκαν και μεγάλο όγκο τουριστών που παραδοσιακά έκαναν διακοπές στην Κω, η οποία και είχε πρόβλημα με το Προσφυγικό. Με αύξηση 10% κλείνει η χρονιά και για τη Σκόπελο, ενώ η Αλόννησος είδε φέτος μεγάλο αριθμό Σκανδιναβών τουριστών και ακόμη μεγαλύτερο σε ιστιόφορα και κότερα.

Από την Τουρκία
Ανέλπιστα καλή ήταν η σεζόν για τη Θάσο που έχει αύξηση της τάξης του 20%, ενώ καλωσόρισε για πρώτη φορά πολλούς Τούρκους τουρίστες.

Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Πολωνοί, Σέρβοι και Γερμανοί έδωσαν νέα πνοή στον τουρισμό στο νησί, όπου η αναλογία είναι 70%-30% μεταξύ ξένων και Ελλήνων τουριστών.

«Το μόνο αρνητικό σημείο ήταν ότι μειώθηκε ο χρόνος παραμονής στις 4 μέρες, αλλά και πάλι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης. Εκτός από τη Θάσο οι Τούρκοι έκαναν φέτος διακοπές και στη Σαμοθράκη και μάλιστα για πρώτη φορά το νησί δέχτηκε μεγάλο αριθμό από τη γειτονική χώρα.

«Η σεζόν πήγε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, αλλά κλείνει με μικρή μείωση στα έσοδα των παραγόντων του τουρισμού και του εμπορίου, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κρίση», επισημαίνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου και της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

Τα ηπειρωτικά παράλια στο Ιόνιο αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια πολύ καλή πρόταση για τους τουρίστες της Βόρειας Ελλάδα, ενώ Σύβοτα και Πάργα σημείωσαν αύξηση στον αριθμό των τουριστών από τη γειτονική Ιταλία.

Αύξηση 10%
Οπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσπρωτίας, Κωνσταντίνος Ρέβης, η σεζόν θα κλείσει με αύξηση περίπου 10% συνολικά, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τους Ελληνες τουρίστες.

Για πρώτη φορά φέτος οι Βαλκάνιοι «ανακάλυψαν» τα Σύβοτα, την Πάργα, τον Πλαταριά, την Πέρδικα, παραλίες της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί του χρόνου.

Από την άλλη, η Ειδομένη έκανε φέτος ζημιά στον τουρισμό της Πιερίας, που παραδοσιακά επιλέγεται από οικογένειες από βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Γιώργο Ζώβα, «Τρομάξαμε στην αρχή της σεζόν, καθώς οι ακυρώσεις έπεφταν βροχή. Τελικά πήγαμε καλά, καλύτερα απ' ό,τι είχαμε προγραμματίσει και η χρονιά θα κλείσει με πτώση που δεν θα ξεπεράσει το 10%», μας λέει ο κ. Ζώβας.

Με πτώση της κίνησης σε ποσοστά από 8% έως 10%, που οφείλεται αποκλειστικά στην καθυστερημένη έναρξη της σεζόν, κλείνει στις 10-15 Οκτωβρίου η τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική. «Ξεκινήσαμε πολύ αργά, αρχές Ιουνίου, λόγω Προσφυγικού και γενικής αβεβαιότητας. Μετά η κίνηση πήγε πολύ καλά -ακόμη και τον Σεπτέμβριο έχουμε πληρότητες 80%-85%- αλλά αυτό δεν έφτανε για να αντισταθμίσει τις απώλειες», λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Από τις περίπου 800.000 αφίξεις τουριστών στον νομό στη διάρκεια του 5μηνου, οι μισές ήταν αεροπορικές (170.000 Γερμανοί, από 65.000 ως 70.000 οι Ρώσοι και οι Βρετανοί, από 10.000-15.000 Ολλανδοί, Βέλγοι και Ιταλοί) και οι υπόλοιπες οδικές (από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, καθώς και από νέες αγορές όπως Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία). Η τουρκική αγορά είχε σημαντική άνοδο, φτάνοντας τις 6.000 αφίξεις, και αν δεν υπήρχε η απόπειρα πραξικοπήματος, εκτιμάται πως θα ξεπερνούσαν τις 10.000.

Εφη Καραγεώργου - Βασίλης Ιγνατιάδης- Μαρία Ριτζαλέου

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *