ροή ειδήσεων

Σοκαριστικό ρεπορτάζ: Τα αθώα θύματα των εξτένσιον που φοράς στο κεφάλι

Το βαρύ ανθρώπινο κόστος των εξτένσιον: Πώς φτωχές Ινδές παραπλανούνται να «δωρίσουν» τα μαλλιά τους στον θεό, τα οποία καταλήγουν να πωλούνται χιλιάδες ευρώ.


Ένας στυλίστας σε ένα αριστοκρατικό σαλόνι ομορφιάς φροντίζει τις τελευταίες πινελιές στα φρεσκοχτενισμένα μαλλιά μιας καλοβαλμένης κυρίας. Και είναι τόσο όμορφα που (σχεδόν) κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν είναι δικά της (τουλάχιστον όχι όλα).

Η συγκεκριμένη κυρία πέρασε 3 ώρες και πλήρωσε πάνω από 1.000 ευρώ για να αποκτήσει τα συγκεκριμένα εξτένσιον από αληθινή τρίχα.

Αυτό που δεν γνωρίζει (και ίσως δεν την ενδιαφέρει) είναι το ταξίδι που έχουν κάνει αυτά τα μαλλιά, μέχρι να βρεθούν στο κεφάλι της.

Ενα σοκαριστικό ρεπορτάζ της Daily mail δείχνει το εκπληκτικό και σοκαριστικό ταξίδι των εξτένσιον, από τους δότες τους, (συνήθως άπορες νεαρές γυναίκες από τις φτωχογειτονιές της Ινδίας) μέχρι τις ευκατάστατες πελάτισσες των κομμωτηρίων. Μιλάμε για ένα εμπόριο πολλών εκατομμυρίων λιρών.
Το ξυρισμένο κεφάλι των «παρθένων» δοτών στην Ινδία

Στον ναό Yadagirigutta στη νότια Ινδία, φτωχές γυναίκες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να ξυρίσουν το κεφάλι τους.

Οι περισσότερες δεν έχουν βάψει, ούτε καν κόψει ποτέ τα μαλλιά τους, και αυτή η λεγόμενη «παρθένα τρίχα» τους θα πωληθεί ακριβά. Και θα χρειαστούν μόνο 5 λεπτά για να τους τα αφαιρέσουν με ατσάλινες λεπίδες.

Δεν θα λάβουν τίποτα σε αντάλλαγμα, και το πιο σοκαριστικό είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν τίποτα, αφού τις έχουν πείσει ότι αυτό είναι μια προσφορά στον θεό.

«Το έκανα γιατί ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Θεό μου. Δεν με απασχολεί τι θα γίνουν τα μαλλιά μου στη συνέχεια. Αν γυναίκες με άσχημα μαλλιά θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να φαίνονται καλύτερα, δεν με πειράζει» λέει μια από αυτές.

Είναι παράδοση για τις γυναίκες στην Ινδία να δωρίζουν τα μαλλιά τους σε ινδουιστικούς ναούς, γνωρίζοντας ότι θα πωληθούν ακριβά σε εμπόρους.

Υπάρχουν μέρες που 50.000 γυναίκες στέκονται σε ουρές έως και δύο μιλίων για να συμμετάσχουν σε αυτές τις τελετές.

Ένας από αυτούς τους ναούς, ο Tirumala, λέγεται ότι κερδίζει 22 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο και υποστηρίζει ότι τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν για νέα σχολεία και νοσοκομεία.

Η Emma Tarlo, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Goldsmiths του Λονδίνου, πήγε στην Ινδία και μίλησε με τις γυναίκες που δωρίζουν τα μαλλιά τους.

«Τα μαλλιά είναι η ομορφιά μιας γυναίκας. Όταν τα προσφέρει στον Θεό, είναι σαν να του κάνει δώρο την ομορφιά της» της είπε μια από αυτές.
Οι έμποροι που εκμεταλλεύονται τους φτωχούς

Το εμπόριο μαλλιών δεν περιορίζεται στους ναούς της Ινδίας. Υπάρχει μια τεράστια αγορά που εκτείνεται στην Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, προσφέροντας σε άπορες νεαρές γυναίκες ένα κομμάτι ψωμί για τα μαλλιά τους.

Στην Ινδία, οι έμποροι προσεγγίζουν τους άνδρες προσφέροντάς τους ποσό που αντιστοιχεί σε 6 ευρώ για να πείσουν τις συζύγους τους να πουλήσουν τα μαλλιά τους.

Υπήρξαν αναφορές συζύγων που ανάγκασαν τις συζύγους τους να το πράξουν, αλλά και γυναικών που δέχονται επίθεση στη μέση του δρόμου από συμμορίες, που τους ξυρίζουν το κεφάλι.

Υπάρχουν ακόμα παιδιά που ζουν σε παραγκουπόλεις, τα οποία εξαπατούν υπόσχοντάς τους παιχνίδια, αν ξυρίσουν τα κεφάλια τους.

Δείτε παρακάτω ένα ρεπορτάζ για αυτή την αγορά δισεκατομμυρίων και τα αθώα θύματά της.





http://www.thetoc.gr/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *