ροή ειδήσεων

Ψυχολογικά προβλήματα έχουν τα Ελληνόπουλα εξαιτίας της κρίσης


Η κρίση επηρεάζει όλες τις οικογένειες και ειδικότερα τα παιδιά. Εξαιτίας της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας, της οικονομικής δυσχέρειας που βιώνει η ελληνική οικογένεια, έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά παιδιών που εμφανίζουν ψυχικά προβλήματα και μειώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας λόγω της συρρίκνωσης πόρων και προσωπικού στα αρμόδια παιδοψυχιατρικά τμήματα.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) είναι δυσοίωνα για το μέλλον της πιο ευάλωτης και ανυπεράσπιστης ομάδας του πληθυσμού.

Αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, άρνηση για το σχολείο, εθισμοί και εξαρτήσεις – από ουσίες μέχρι Διαδίκτυο- οδηγούν ολοένα περισσότερα παιδιά στα εξειδικευμένα σε παιδοψυχιατρική βοήθεια νοσοκομεία Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία». Την ίδια ώρα, καταγράφεται δραματική αύξηση των παιδιών που παραπέμπονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ελλείψει άλλων δομών, με εισαγγελική εντολή για φιλοξενία, η οποία δυστυχώς διαρκεί επί μακρόν όπως και αύξηση των ανηλίκων που φεύγουν από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε εβδομάδα μόνο στο «Αγλαϊα Κυριακού» στέλνονται με εισαγγελική εντολή τουλάχιστον 10 «παιδιά των διαζυγίων», δηλαδή παιδιά τα οποία βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο το διαζύγιο των γονιών τους και ουσιαστικά τη διάλυση της οικογένειάς τους, και ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τους γονείς τους.

Εξίσου ψυχοφθόρα με το «κακοποιητικό» για τον παιδικό ψυχισμό διαζύγιο ανέφεραν οι ειδικοί ότι είναι το απαιτητικό και στρεσογόνο εκπαιδευτικό σύστημα, οι αυξημένες προσδοκίες των γονέων έως εξοντώσεως των παιδιών, οι εξαρτήσεις.

«Η ψυχική υγεία των παιδιών επηρεάζεται από ατομικούς και εξωγενείς παράγοντες. Σήμερα, όμως, οι εξωγενείς παράγοντες έχουν πολλαπλασιαστεί. Στο «Αγλαϊα Κυριακού» δεχόμαστε κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 10 παιδιά για φιλοξενία με εισαγγελική εντολή, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση. Παιδιά τα οποία υφίστανται τη βία από τη διαφωνία των γονιών τους για την επιμέλειά τους, παιδιά που βιώνουν με τον πιο «κακοποιητικό» τρόπο τη διάλυση της οικογένειάς τους» ανέφερε η κυρία Σταυρούλα Καραγιάννη, συντονίστρια διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.

Κι ενώ οι εισαγγελικές εντολές για παιδιά που χρειάζονται φιλοξενία φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό στις αρμόδιες υπηρεσίες των παιδιατρικών νοσοκομείων, η ενίσχυση των παιδοψυχιατρικών τμημάτων ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί στην εκδήλωση, τα παιδοψυχιατρικά τμήματα του Παίδων συρρικνώνονται συνεχώς από παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές, ενώ ακόμη πιο δύσκολο κρίνεται το παρόν και το μέλλον των εξειδικευμένων μονάδων, όπως εκείνης του αυτισμού ή της Διαταραχής για την Ελλειμματική Προσοχή- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ).

Τον φαύλο κύκλο της παραμέλησης-κακοποίησης-θυματοποίησης ενός παιδιού ακόμη και μέσα στο σύστημα υγείας που θεωρητικά καλείται να το προστατέψει και να το θεραπεύσει, περίγραψε ο παιδοψυχίατρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Γιώργος Νικολαϊδης. Όπως είπε ο ειδικός, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί και βρει τη δύναμη να μιλήσει σε κάποιον ειδικό, θα χρειαστεί να επαναλάβει έως και 14 φορές το πώς και το γιατί της κακοποίησής του το επόμενο διάστημα της καταγραφής του συμβάντος από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Την αδιαμφισβήτητη παθολογική σχέση ανεργίας-κατάθλιψης- αυτοκτονικότητας που αποτυπώνεται ολοένα πιο έντονα στην ελληνική κοινωνία, επισήμανε ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Ο ειδικός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στοιχεία τηλεφωνικής γραμμής για την κατάθλιψη δείχνουν ότι πλέον το 30% των τηλεφωνημάτων γίνονται από εφήβους που αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τους άνεργους γονείς τους…

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *