ροή ειδήσεων

Η Forthnet πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών


Στις πιστώτριες τράπεζες περιέρχεται ο έλεγχος της Forthnet.
Oι δανειστές της επιχείρησης ανέλαβαν την εταιρεία μετά την τελευταία έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους 70 εκατ. ευρώ. Αρχικά η εταιρεία επιχείρησε να αντλήσει 99 εκατ. ευρώ, αλλά η κάλυψη ανήλθε στο 70% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι δανειστές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση αυτή, εφόσον οι τράπεζες ασκήσουν τα δικαιώματά τους...
, συνιστά μια κατεξοχήν κεφαλαιοποίηση χρεών (conversion debt-to-equity) η οποία δίνει τον έλεγχο του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης στις πιστώτριες τράπεζες. Οι μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι θα περιοριστούν στο 33%, απείχαν επιδεικτικά από την ομολογιακή έκδοση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η Forthnet, η κάλυψη της έκδοσης από τους υφιστάμενους μετόχους (ή πιθανούς νέους επενδυτές) ανήλθε μόλις στο 0,12%. Διατέθηκαν συνολικά 350 χιλ. ομολογίες σε σύνολο 330 εκατ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο μερικοί εργαζόμενοι που διέθεταν και δικαιώματα επί μετοχών (stock options) συμμετείχαν στην έκδοση. Αντίθετα, δεν συμμετείχαν η Wind Hellas (κάτοχος του 33% των μετοχών), η Massar Investments (22,6%), η Go (22,6%) και η Vodafone (6,5%).

Η εξέλιξη αυτή για πολλούς ήταν συμφωνημένη εξαρχής. Είχε δε προβλεφθεί στο ενημερωτικό δελτίο της νέας ομολογιακής έκδοσης. Σύμφωνα με το άρθρο 4.6.7. του ενημερωτικού δελτίου, τις όποιες αδιάθετες ομολογίες, η διοίκηση της επιχείρησης μπορούσε να διαθέσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς και θεσμικούς επενδυτές. Ετσι οι τράπεζες απέκτησαν περί τα 230 εκατ. ομολογίες, διαθέτοντας 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επανεισπράξουν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Η κίνηση αυτή όμως θα καταστήσει ενήμερο τον δανεισμό της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, η οποία μέχρι πρόσφατα, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 200 εκατ. ευρώ, είχε μετατραπεί σε «κόκκινο δάνειο».

Από την άλλη πλευρά, η Forthnet, αν και δεν λύνει όλα τα οικονομικά της προβλήματα, λαμβάνει μια ανάσα. Με την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός καθίσταται μακροπρόθεσμος, ενώ επιπλέον θα καταβάλει και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Ηδη στην ομολογιακή έκδοση των 70 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε στο 1% από περίπου 3% έως 7% που είναι ο υφιστάμενος δανεισμός. Υπενθυμίζεται πως η Forthnet σήμερα οφείλει 325 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Αlpha, Αττικής).

Από αυτά τα 70 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν μέσω του νέου ΜΟΔ και τα 255 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν μέσω νέων κοινών ομολογιακών δανείων που θα εκδώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι πιστώτριες τράπεζες.

Η εταιρεία, ωστόσο, δεν έλυσε το πρόβλημα του κεφαλαίου κίνησης. Σε μια εποχή μάλιστα που οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, η εταιρεία στερείται κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή της στα δίκτυα νέας γενιάς. Το ευτύχημα για την ίδια είναι ότι παράλληλα συντελείται η αναδιάταξη στο τηλεοπτικό τοπίο, γεγονός που καθιστά σημαντική τη δορυφορική πλατφόρμα μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος Nova.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Dimera εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την εταιρεία, προκειμένου να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Nova στην περίπτωση που δεν πετύχει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη πλευρά, απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Alter Εgo, καθώς η επιχείρηση έριξε όλο το βάρος στη δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Παιανία.

Πηγή: Kathimerini.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *