ροή ειδήσεων

Wikileaks: Και οι Αμερικανοί ήξεραν για το Plan B του Βαρουφάκη


Η αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη στο twitter, το νέο πρόσωπο, ο ελληνοαμερικανός Φιλ Αγγελίδης και το δείπνο των δύο με τον Τζέιμς ΓκαλμπρέιθΤην αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν οι νέες διαρροές από τα Wikileaks για το περίφημο «Plan B», σε περίπτωση που «ναυαγούσε η διαπραγμάτευση» με την τρόικα και το «σενάριο της δραχμής». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στο twitter, τόνισε πως: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».



Τι αποκαλύπτουν για την άνοιξη του 2015 και τη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τερματίστηκε με την επιβολή των Capital Controls, του δημοψηφίσματος και την υπογραφή του νέου μνημονίου; Σύμφωνα με όσα βγήκαν στο φως, υπήρξαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, με τον Φιλ Αγγελίδη, ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών. Ο κ. Αγγελίδης φέρεται να έχει επαφές με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν ένα σχέδιο Β', ενώ σύμφωνα με τα email οι τρεις άνδρες φέρονται να έχουν συναντηθεί σε δείπνο τον Απρίλιο του 2015. Λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Φιλ Αγγελίδης εμφανίζεται να εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει συμφωνία και κάνει λόγο για Plan B που εμπεριέχει κι επιστροφή στη δραχμή.



Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο Αγγελίδης εμφανίζεται να έχει στείλει ένα μήνυμα στον Ποντέστα, στις 19 Φεβρουαρίου 2015. Το διάστημα, δηλαδή, που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και μία ημέρα πριν τη συμφωνία του Eurogroup, στις 20 του ίδιου μήνα. Σε αυτό μήνυμα ο Αγγελίδης ζητά από τον Ποντέστα να μιλήσουν για το θέμα της Ελλάδας και για πως θα μπορούσε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές, ώστε να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους. Στο ίδιο email, ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είναι σε στενή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.


Ένα δεύτερο email του Angelides αποστέλλεται στις 9 Απριλίου του 2015. Σε αυτό, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.



Στις 8 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Αngelides αναφέρει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *