ροή ειδήσεων

Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Οικόπεδο 11


H περιοχή ερευνών με το κίτρινο χρώμα

Σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Οικόπεδο 11, όπου πιθανολογείται η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου με την ΝAVWARN 677/2016, σε περιοχή που τα δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στον Γαλλικό κολοσσό Total.

Η κυπριακή αναγγελία αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2017 από το σκάφος R/V "RAMFORM TETHYS" που θα ρυμουλκεί 14 καλώδια μήκους 1000 μέτρων με ανάπτυξη σε 1500 μετρά και θα συνοδεύεται από τα σκάφη "EDT ARGONAUT", "EDT NIOVI" και "EDT ZENON". Με την NAVWARN καλούνται τα διερχόμενα σκάφη να αποφύγουν την περιοχή που περιλαμβάνεται στις συγκεκριμένες συντεταγμένες και να κινούνται με προσοχή σε απόσταση 10 ν.μ. από τα συγκεκριμένα σκάφη.

Η έναρξη των ερευνών είναι η πρώτη κίνηση, μετά από πολλούς μήνες που το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει είτε λόγω της έλλειψης επαρκούς ρευστότητας των εταιριών εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου είτε λόγω και της αναμονής ενόψει την εξελίξεων στην περιοχή. Αν και η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι από αυτές που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία, είναι γνωστό ότι έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, πριν την λύση του Κυπριακού, με το επιχείρημα ότι η ΑΟΖ, ακόμη και αυτή στο Νότιο τμήμα του νησιού ανήκει εξίσου στους Τουρκοκυπρίους…

Χθες, η Τουρκία εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX, την 683/2016, με την οποία αναγγέλλει την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε μια περιοχή όμως που εκτείνεται από τα όρια των χωρικών υδάτων της Ρόδου, μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, νότια του Καστελόριζου αλλά και σε θαλάσσια περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σημεία που θα πραγματοποιεί έρευνες το ερευνητικό σκάφος R/V "RAMFORM TETHYS.

Όλος ο σχεδιασμός της τουρκικής άσκησης ακολουθεί το πλαίσιο της αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *