επικαιρότητα

Η «Διαβολοβδομάδα» μόλις ξεκίνησε! Θεσμοί, Ομπάμα και επέτειος Πολυτεχνείου


«Διαβολοβδομάδα» είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα για την κυβέρνηση (και όχι μόνο…), αφού έως την Πέμπτη και την επέτειο του Πολυτεχνείου θα αφιχθούν στην Αθήνα διαδοχικά οι εκπρόσωποι των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση και ο Μπάρακ Ομπάμα, ίσως στην πιο σπουδαία επίσκεψη ξένου ηγέτη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Η αρχή γίνεται σήμερα, με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συζητήσεις κυρίως με τη νέα υπουργό Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο.

Toυ Αιμίλιου Περδικάρη

Στο επίκεντρο ασφαλώς βρίσκονται τα εργασιακά και οι δύο πλευρές αναμένεται να πιάσουν το νήμα ακριβώς από εκεί που το έχουν αφήσει. Δηλαδή, από τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα κοινωνικά επιδόματα και άλλα τινά.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο «συγκυβερνήτης» Πάνος Καμμένος, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων και μειώσεων μισθών και συντάξεων. Όμως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει επιθετική στάση από τους δανειστές, ιδίως από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, το ΔΝΤ συνδέει τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους με ορόσημα στο πρόγραμμα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ζήτημα του χρέους αποτελεί και το μεγάλο ζήτημα της επίσκεψης Ομπάμα για την κυβέρνηση. Μπορεί η εκλογή Τραμπ να ανατρέπει την ατζέντα της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου – όπως επίσης και το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία να οδηγεί σε αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας και ακύρωση της ομιλίας Ομπάμα στο λόφο της Πνύκας – αλλά το Μαξίμου εξακολουθεί να προσδοκά σε μία καθαρή δήλωση στήριξης από την πλευρά των ΗΠΑ για το χρέος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα προβεί σε μια τέτοια δήλωση, η οποία, ωστόσο, θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες «παραινέσεις» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα έπρεπε να μεταρρυθμίσει την οικονομίας της», είναι αυτό που λέει, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Στο σκηνικό αυτό και την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έρχεται να προστεθεί η τροπολογία για μεταφορά αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Η ΝΔ κατηγορεί ευθέως τον Νίκο Παππά ότι αποκτά πρόσβαση στα e-mail εκατομμυρίων πολιτών, με την κυβέρνηση να απαντά για ανακρίβειες και ψεύδη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Αντιδήμαρχο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ θα έχουμε;
Αρε που είσαι Χατζή... με τον Γιαννακάκη ;;;

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης