ροή ειδήσεων

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς η χώρα

Απανωτοί κεραυνοί έπεφταν όλη τη νύχτα στη Ρόδο με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της περιοχής. 

Σε κλοιό κακοκαιρίας από τη Δευτέρα όλη η χώρα, ενώ δύσκολη νύχτα πέρασαν πολλές πόλεις της Ελλάδας, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν.

Την Τρίτη το πρωί έπεσαν τα πρώτα χιόνια ενώ αισθητή είναι και η πτώση της θερμοκρασίας.



Χιονίζει από το πρωί σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, ενώ νιφάδες ή χιονόνερο πέφτουν σποραδικά ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη ντυθεί στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά. Κάθετη πτώση σημειώνει ο υδράργυρος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, παρότι συνιστάται στους οδηγούς να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

Αναλυτικότερα, χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Στην Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών.

Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες "πολιορκούν" και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα.

Η θερμοκρασία αισθητά πεσμένη να φτάνει τον -1 βαθμό κελσίου και με την κίνηση στους δρόμους της πόλης να διεξάγεται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα.

Και στην περιοχή της Ιεροπηγής στην Καστοριά, ξεκίνησε να χιονίζει από σήμερα το πρωί.

Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγραφόταν και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής.

Στη Θεσσαλονίκη, χιόνι έπεφτε το πρωί στο Ωραιόκαστρο, τον Χορτιάτη, το Πανόραμα και το Μελισσοχώρι.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 7.55 το πρωί από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν.




Συνεχής επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέχρι το απόγευμα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 27 αποχιονιστικά μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη, 10 στο νομό Χαλκιδικής, πέντε στην Πέλλα και τρία στις Σέρρες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έριξαν αλάτι χθες το βράδυ σε κάποια τμήματα του οδικού δικτύου της Έδεσσας, αλλά και στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου Πιερίας.

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε από χτες το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, από τους περίπου 10-12 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο υδράργυρος έπεσε τις βραδινές ώρες χτες στους 5-6 βαθμούς.

Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, που αυξάνουν την αίσθηση του κρύου. '

Οσοι οδηγοί κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστάται -σύμφωνα με την αστυνομία- να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, παρότι προς το παρόν αυτές είναι απαραίτητες μόνο στην περιοχή της Νέας Σάντας στη Ροδόπη.

Για ραγδαία επιδείνωση του καιρού στις επόμενες ώρες, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικές χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, προειδοποιεί η Εγνατία Οδός ΑΕ, επικαλούμενη το Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ.

Στη διάρκεια της ημέρας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων (ήδη το πρωί χιόνιζε στο ύψος του Πολυμύλου Κοζάνης).

Αύριο Τετάρτη τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.



Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους(καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Τρίκαλα



Με χιόνι και με τσουχτερό κρύο ξύπνησαν οι κάτοικοι στα περισσότερα ορεινά του νομού Τρικάλων.

Μέσα στη μέρα αναμένεται χιόνι και σε ποιο χαμηλές υψομετρικά περιοχές.Λάρισα



Η πτώση της θερμοκρασίας από χθες έγινε αισθητή στην περιοχή της Λάρισας, ενώ σήμερα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού.

Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200μ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.Λέσβος

Δύσκολη νύχτα πέρασαν αρκετές περιοχές της Λέσβου, οι οποίες αργά το βράδυ της Δευτέρας επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις.



Δεδομένων των καταστροφών που υπέστη το νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε από το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.





Ζάκυνθος

Σοκ και Δέος στη Ζάκυνθο αφού η κακοκαιρία οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες δημιούργησαν ξανά την λίμνη Μακρή στην δυτική πλευρά του Αεροδιαδρόμου.

Η πάλαι ποτέ Λίμνη Μακρή, σύμφωνα με το imerazante.gr έκτασης 800 στρεμμάτων, είχε αποξυρανθεί στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, προκειμένου να γίνουν και οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει την Τρίτη η θερμοκρασία από το βορρά προς το νότο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές, αλλά και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Βροχές και καταιγίδες - κατά τόπους ισχυρές - θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα πελάγη και στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 και βαθμιαία τα 9 μποφόρ.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχή. Τη νύχτα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά και πιθανόν προς την Τετάρτη στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 500 μέτρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 βαθμιαία 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς κελσίου ενώ θα σημειώσει πτώση από το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς προς το βράδυ, πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς κελσίου, ενώ θα καταγράψει περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και από το μεσημέρι χιονόνερο ή χιόνι.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300 μετρά).

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 στα ανατολικά 8 και το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -1 έως 7 βαθμούς κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος


Καιρός: στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά βροχή η χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά περίπου στα 500 μετρά).

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου( ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μετρά )

Ανεμοι: δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία χιονόνερο η χιόνι και χιονοπτώσεις σε περιοχές με υψόμετρο περίπου πάνω από τα 300 μετρά. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονόνερο η χιόνι στα πεδινά και χιόνια στα υπόλοιπα (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 300-500 μετρά).

Στην ανατολική Πελοπόννησο βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, χιονιά αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο περίπου στα 700 μετρά).

Ανεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 α 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ . στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 12 βαθμούς κελσίου. Σε πτώση από το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν βόρειους 6 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Ανεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 30-11-2016

Καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στα νότια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς, της Ευβοίας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Στα νότια θαλάσσια θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Στη δυτική και βόρεια χώρα τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν, θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές και μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στη δυτική και βόρεια χώρα παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *