ροή ειδήσεων

Στο ΜΕΤΡΟΠΟΛ η ταινία «THE STOPOVER» η οποία γυρίστηκε στη Ρόδο


Βραβείο Σεναρίου, Ένα Κάποιο Βλέμμα, 69ο Φεστιβάλ Καννών


Οι σκηνοθέτιδες της ταινίας ταλαντούχες αδελφές Coulin («17 Κορίτσια») επιστρατεύουν δύο εκφραστικές ηθοποιούς, την Ariane Labed (Βραβείο Volpi Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Φεστιβάλ Βενετίας) και τη Soko, σε ρόλο στρατιωτών μετά από αποστολή στο Αφγανιστάν. Εκμαιεύουν δύο δυνατές και ρεαλιστικές ερμηνείες, σε μια ιστορία που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη φύση και την εμπόλεμη βία, με όχημα μια γαλλική μονάδα που κάνει στάση στην Κύπρο πριν επιστρέψει στην πατρίδα. Τοποθετημένο σε ένα ανάλαφρο περιβάλλον αναψυχής, το «The Stopover» παρακολουθεί ένα δύσκολο τριήμερο πρόγραμμα αφιερωμένο στην αποσυμπίεση από το τραύμα του πολέμου, το οποίο δεν ανακουφίζει απαραίτητα τους συμμετέχοντες, αλλά ενίοτε τους ασκεί ακόμα περισσότερη πίεση.

Από το 2008, κάθε Γάλλος στρατιώτης που επιστρέφει από αποστολή περνάει από μία περίοδο αποσυμπίεσης (ισχύει και για τους Αμερικανούς καθώς και τους Καναδούς). Πηγαίνουν σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο για τρεις μέρες, όπου υποτίθεται ότι ξεχνάνε τον πόλεμο και χαλαρώνουν ανάμεσα στους τουρίστες που απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί από ψυχολόγους του στρατού, περιλαμβάνει υδρόβια γυμναστική και χαλάρωση, εκδρομές με σκάφος και ομαδικές συνεδρίες, όπου όλοι πρέπει να πουν την ιστορία της εμπειρίας που έζησαν τους έξι μήνες στο πεδίο της μάχης. Αυτή η στρατιωτική θεραπεία έχει και δεν έχει αποτελέσματα.



Για να καταγράψει την υποβόσκουσα ένταση των χαρακτήρων, το σκηνοθετικό δίδυμο κινεί την κάμερα κοντά στα πρόσωπα και τα σώματα, σε ένα εξαιρετικά ενορχηστρωμένο σχέδιο καταγραφής της αμηχανίας, της απογοήτευσης, της μη ένταξης, της έκρηξης μετά από το επίμονο τραύμα του πολέμου, αλλά και της ασύγκριτης συντροφικότητας που προκύπτει υπό τέτοιες συνθήκες. Ανάμεσα στους ηθοποιούς της ταινίας εμφανίζονται στρατιώτες που έχουν πραγματικά συμμετάσχει στον πόλεμο και στο περιβόητο πρόγραμμα αποσυμπίεσης, ενώ ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Μικρά Αγγλία») και ο Μάκης Παπαδημητρίου («Chevalier») ενσαρκώνουν δύο καταλυτικούς ρόλους.

Σύνοψη:

Η Aurore (Ariane Labed) και η Marine (Soko) επιστρέφουν από μία στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο της Κύπρου. Εκεί, ανάμεσα στους τουρίστες που παραθερίζουν, έχουν στη διάθεση τους τρεις μέρες για να αποσυμπιεστούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που φιλοδοξεί να ανακουφίσει τη στρατιωτική μονάδα από τις εμπειρίες του πολέμου. Όμως, δεν είναι εύκολο να ξεχάσουν τη μάχη και να αφήσουν τη βία πίσω τους.

Η ταινία έχει γυριστεί στο νησί της Ρόδου και θα προβάλλεται στον κινηματογράφο ΜΕΤΡΟΠΟΛ από 17 έως 23 Νοεμβρίου καθημερινά στις 19:30 και 22:00.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *