επικαιρότητα

Εκπτώσεις έως 55% στις προσφορές για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου


Τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μελετητικός κλάδος υποδεικνύουν οι εκπτώσεις
που προσέφεραν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπτώσεις κυμαίνονται γύρω στο 40%-45%, ενώ σε δύο περιπτώσεις φθάνουν το 55%. Οι υψηλές εκπτώσεις επιβεβαιώνουν την απόφαση της ΕΚΧΑ να επαναδημοπρατήσει το έργο, ωστόσο δημιουργούν ανησυχία για την έγκαιρη και ποιοτική ολοκλήρωση του έργου.

Χθες λοιπόν η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) προχώρησε στο άνοιγμα των προσφορών στις 26 από τις 32 μελέτες (ομάδες περιοχών) της τελικής φάσης του Κτηματολογίου. Η χαμηλότερη από τις εκπτώσεις όσων εταιρειών επικράτησαν στον χθεσινό διαγωνισμό ήταν 15,01% και αφορούσε τη μία από τις δύο μελέτες του νομού Ηρακλείου (περιοχές Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα- Πεδιάδας, Αρχάνων, Αστερουσίων, Βιάννου). Χαμηλές ήταν οι επικρατούσες προσφορές για την κτηματογράφηση του υπολοίπου των νομών Αρκαδίας (20,1%), Λασιθίου (20,1%), Λακωνίας (21,4%) και Ηλείας (26%). Η χαμηλότερη έκπτωση προσφέρθηκε στη μελέτη του υπολοίπου της Αρκαδίας (5%) και των νησιών Καλύμνου-Καρπάθου-Ρόδου (5,62%).

Στον αντίποδα, οι υψηλότερες προσφορές αφορούσαν την κτηματογράφηση του υπολοίπου των Κυκλάδων (55,5%), της Δυτικής Αττικής και νήσων (55,1%), των Καλύμνου-Καρπάθου-Ρόδου (51,1%), Εύβοιας (51%), Δράμας και Ξάνθης (51%). Να σημειωθεί ότι οι δύο υψηλότερες προσφορές κατατέθηκαν από το μελετητικό γραφείο το οποίο πρόσφατα ανέλαβε τις τρεις «ορφανές» μελέτες (β΄ φάση Αθήνας, Βόλου, Λαμίας-Λιβαδειάς) με εκπτώσεις άνω του 65%.

Στην ΕΚΧΑ υπάρχει ικανοποίηση, καθώς επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασης επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού. Αλλά και σκεπτικισμός για τις περιπτώσεις υψηλών εκπτώσεων. «Αν ο μειοδότης είναι γνώστης μιας περιοχής από παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης και γνωρίζει πώς να αξιοποιήσει ορθά τους πόρους του, δεν θα έχει πρόβλημα. Μας ανησυχούν περισσότερο οι περιπτώσεις των περιοχών όπου ο επικρατήσας δεν έχει αναλάβει έργο ποτέ και παρ’ όλα αυτά προσέφερε μεγάλη έκπτωση. Σε κάθε περίπτωση, βάσει των όρων του διαγωνισμού, σε όλες τις περιπτώσεις που υποβλήθηκαν εκπτώσεις άνω του 25% οι μειοδότες θα πρέπει με συγκεκριμένη διαδικασία να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να κάνουν το έργο, κατανέμοντας πόρους και ειδικότητες σε ένα χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΚΧΑ, Χριστίνα Κλωνάρη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Κωνσταντίνο Καλλέργη, τα χθεσινά αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση του μελετητικού κλάδου. «Οι εταιρείες προσφέρουν υπερβολικές εκπτώσεις προσπαθώντας εναγωνίως να διατηρηθούν εν ζωή. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για τη χώρα. Επομένως, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι (μελετητικές εταιρείες, ΕΚΧΑ και ΥΠΕΝ) και να διασφαλίσουν την άρτια και ποιοτική εκπόνηση των μελετών του έργου».
Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ο καθηγητής που μιλησε στην εκπομπη " Επιλογες" της ΕΡΤ 1 για την δολοφονία της Ελενης, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω αχάριστος. Η Κοινωνία της Ρόδου ποναει και το βλέπουμε καθημερινά σε συζητήσεις μεταξυ μας αλλά και στα ΜΚΔ. Τα λόγια του προσβάλουν τον Ροδιακη λαό.

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά