ροή ειδήσεων

"Πριμ" από Τουρκία - Ισπανία για τον ελληνικό Τουρισμό


Αύξηση της ζήτησης από τις αεροπορικές εταιρείες διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, προβλέποντας μάλιστα πως θα υπάρξει άνοδος στον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων (slots) για την επόμενη χρονιά, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερους τουρίστες και -με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία- σε υψηλότερες εκτιμήσεις για τις αφίξεις του 2017.

Η αιτία της αύξησης αυτής βρίσκεται σε δύο εξωγενείς παράγοντες, που όμως επηρεάζουν καθοριστικά τον ελληνικό Τουρισμό: καταρχήν, οι επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη γειτονική Τουρκία έχουν οδηγήσει σε πάγωμα- διαρκείας των κρατήσεων και στροφή των tour operators σε άλλους προορισμούς. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η οποία διατηρεί το σημαντικό πλεονέκτημα της ασφάλειας.

Ο δεύτερος λόγος που αυξάνονται τα ελληνικά τουριστικά μερίδια είναι η ανεβασμένη κίνηση που κατέγραψε φέτος η Ισπανία (η οποία απορρόφησε τους μήνες που πέρασαν το μεγαλύτερο ποσοστών τουριστών που δεν επισκέφτηκαν την Τουρκία). Η χώρα διένυσε μια από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων ετών, τόσο σε επισκεψιμότητα, όσο και σε έσοδα. Πιο συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο είχε αύξηση αφίξεων κατά 10%, με περισσότερους από 60 εκατ. τουρίστες. Προς το παρόν όμως υπάρχει μείωση των slots από τις αεροπορικές εταιρείες για το 2017 λόγω των μη ικανοποιητικών πληροτήτων πτήσεων το 2016, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων κλινών.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς του τουριστικού χώρου, δεδομένου του ρευστού κλίματος που επικρατεί στο περιβάλλον της Μεσογείου, είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Δεν είναι εξάλλου μόνο η Ισπανία και η Τουρκία που θα κρίνουν την πορεία της ζήτησης για τους ελληνικούς προορισμούς.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το τι θα κάνει η Αίγυπτος, που το τελευταίο διάστημα εντείνει τις προσπάθειες για ανάκαμψη των αφίξεων, στοχεύοντας κυρίως στη γερμανική αγορά. Τα πράγματα πάντως εξακολουθούν να είναι δύσκολα για τον αιγυπτιακό τουρισμό που ακόμη δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών. Είναι ενδεικτικό πως μόλις χθες ο tour operator Thomas Cook ακύρωσε ολόκληρο το πρόγραμμα διακοπών στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ για το καλοκαίρι του 2017.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου στα τέλη του Φεβρουαρίου και σίγουρα κατά την τουριστική έκθεση του Βερολίνου (8-12 Μαρτίου), οπότε και θα φανούν οι τάσεις από τους Γερμανούς τουρίστες. Πάντως, τα πρώτα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως η πορεία των προκρατήσεων είναι ανοδική και κυμαίνεται γύρω στο 10% σε σύγκριση με πέρσι.

Το μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι τι θα γίνει στο σκέλος των εσόδων. Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για το δεκάμηνο δείχνουν ότι συνολικές αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,7%, όμως οι αντίστοιχες εισπράξεις είναι χαμηλότερες κατά 4,2%.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *