ροή ειδήσεων

Ερχεται το χαράτσι σε σταθερή τηλεφωνία-ίντερνετ


Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2017 καθώς μπαίνει σε ισχύ η νέα φορολογία. Πάνω σε πάγιο και κόστος υπηρεσιών θα επιβάλλεται φόρος 5% και στη συνέχεια ΦΠΑ 24%, σύμφωνα με εγκύκλιο Πιτσιλή.



Χαράτσι που ξεπερνά τελικά το 5%, δεδομένου ότι θα επιβάλλεται στη συνέχεια και ο ΦΠΑ, έρχεται στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το νέο τέλος με συντελεστή 5% θα επιβάλλεται στους συνολικούς λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας μαζί με το πάγιο και στη συνέχεια θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 55 του νόμου 4389/2016, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία επιβολής και απόδοσης του νέου τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε λογαριασμούς που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (επομένως μπορεί να αφορά σε παροχή υπηρεσιών ακόμα και τον Δεκέμβριο) επιβάλλεται αναλογικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία υπέρ του Δημοσίου, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη, όσα και οι μήνες.

Το τέλος εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και το αποδίδουν στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξάρτητα από τον χρόνο της εξόφλησης του λογαριασμού.

Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του φόρου καθώς και γενικά η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου αυτού διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), όπως ισχύει κάθε φορά.

Η δήλωση απόδοσης του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο παραδίδεται στον υπόχρεο κατά την καταβολή του τέλους. Η εν λόγω διαδικασία τηρείται έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης απόδοσης του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *