ροή ειδήσεων

Τζον Γεωργελάς: Ο Έλληνας "ηγέτης" του ISIS

- Ο Αμερικανός ελληνικής καταγωγής Τζον Γεωργελάς θεωρείται ένας από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους
- Χρησιμοποιεί το όνομα Γιαχία Αμπού Χασάν και Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ
- Είναι ο επικεφαλής της αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS
- Η οικογένειά του κατάγεται από την Κρήτη και έχει στρατιωτική παράδοση
- Η πορεία του φιλάσθενου παιδιού από το Τέξας που έγινε σεβάσμιος λόγιος των τζιχαντιστών


Τα... έργα και τις ημέρες του Έλληνα που βρίσκεται στον ηγετικό πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Graeme Wood στο The Atlantic. Ο τίτλος του κειμένου του ενδεικτικός: The American Leader in the Islamic State. Ο Αμερικανός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους. Μόνο που ο "Αμερικανός" έχει ρίζες από την... Κρήτη.

Εκεί είναι οι ρίζες του, από εκεί ξεκίνησαν οι πρόγονοί του για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1983. Μεγάλωσε ως Χριστιανός. Γονείς του είναι ο Τιμ και η Μάρθα. Η οικογένειά του εύπορη και με στρατιωτική παράδοση. Ο παππούς του, Τζον Γεωργελάς, τραυματίστηκε δυο φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα εργάστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στρατιωτικός ήταν και ο πατέρας του, Τιμ Γεωργέλας, που πέρασε τρία χρόνια στον αμερικανικό στρατό, στη συνέχεια πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στην ιατρική και από το 2001 όταν αποστρατεύτηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη, εργάζεται ως ραδιολόγος σε ένα κέντρο μαστογραφίας στο Βόρειο Ντάλας.
Ο Γιάννης ή Τζον και έγινε Γιαχία, που στα αραβικά σημαίνει Ιωάννης. Ψάχνοντας σε chat room’s τζιχαντιστών, ο Wood βρήκε αναφορές σε κάποιον Ιωάννη Γεωργιλάκη. Είχε φωτογραφίες ενός νεαρού άνδρα με γυαλιά, ντυμένου με κελεμπίες, που έπαιζε με τα παιδιά του

Λόγω της δουλειάς του πατέρα του, η οικογένεια ταξίδευε πολύ. Ο Τζον ήταν ένα φιλάσθενο παιδί, που έβγαζε συνέχεια καλοήθεις όγκους και είχε εύθραυστα κόκαλα. Στα 11 του έσπασε το πόδι του και πέρασε πολύ καιρό μακριά από το σχολείο. Τότε στράφηκε στο Θεό. Εξαιτίας της υγείας του, το σώμα του δεν αναπτύχθηκε σωστά και τα όνειρα να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού και του πατέρα του και να γίνει στρατιωτικός, δεν ευοδώθηκαν. Και ο χαρακτήρας του δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν για τη στρατιωτική πειθαρχεία.

Γρήγορα άρχισε και η σχέση του με τα ναρκωτικά: χασίς, "μαγικά μανιτάρια" και πολλά άλλα. Μισούσε τον πατέρα του που τον τιμωρούσε γιατί έκανε χρήση ναρκωτικών και την κυβέρνηση των ΗΠΑ που την ποινικοποιούσε. Οι βαθμοί του δεν ήταν καλοί αλλά στα τεστ ήταν καλύτεροι από εκείνους που είχαν οι επιμελείς αδερφές του. Σπούδασε φιλοσοφία στο Blinn College, ένα ανοιχτό κολέγιο στο Τέξας.

Εκεί ξεκίνησε και η σχέση του με το Ισλάμ. Το μάθημα ενός καθηγητή για το Ισλάμ τον ιντρίγκαρε και άρχισε να ψάχνει περισσότερες πληροφορίες στην τοπική κοινότητα των Μουσουλμάνων. Λίγες μέρες πριν από τη Γιορτή των Ευχαριστιών το 2001 (σχεδόν δυο μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, ασπάστηκε το Ισλάμ.
Ο Τζον πήρε το όνομα «Γιαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας» της Μεσογείου, ίσως και λόγο της καταγωγής του από την Κρήτη

Οι γονείς του θεώρησαν πως η προσηλυτισμός του ήταν σημάδι ψυχικής ασθένειας. Ο Τζον πούλησε το φορτηγάκι του και αγόρασε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Πήγε το όνομα Γιαχία και τον Δεκέμβριο του 2001 η οικογένειά του έλαβε ένα e-mail όπου τους ανακοίνωνε πως βρισκόταν στη Δαμασκό και μάθαινε αραβικά.

Όταν ο συντάκτης του άρθρου συνάντησε, το 2014, τον Αυστραλό προσήλυτο Μουσά Τσεραντόνιο, που αποτέλεσε πνευματικό οδηγό πολλών αγγλόφωνων τζιχαντιστών, άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Γεωργαλέα. Ο Τσεραντόνιο αναφερόταν στον Ελληνοαμερικανό τζιχαντιστή ως «ο δάσκαλος» ή «ο ηγέτης» και ο οποίος είχε κάνει πολλά για να ετοιμάσει τους Μουσουλμάνους για τις υποχρεώσεις που θα είχαν όταν θα εδραιωνόταν το «Χαλιφάτο». Σε αυτό ήταν απόλυτα αφοσιωμένος, είχε πεί. Ο Γεωργαλάς είχε τεράστιες γνώσεις, πρωτοφανούς έκτασης, για τον Ισλαμικό νόμο, την αραβική γλώσσα και γραμματεία. Είχε επίσης τον σεβασμό των τζιχαντιστών στη Συρία (ακόμη και τώρα μένει έξω από το Χαλέπι) και στις αρχές του 2014 πίεσε για την ανακήρυξη του «Χαλιφάτου».

Είχε αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί, εκπρόσωπο, επικεφαλής στρατηγικής και «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS στο εξωτερικό. Ο Γιαχία είχε συναντηθεί με τον Αντνάνι κοντά στο Χαλέπι και του είχε πει πως ο Μπαγκντάνι θα έκανε αμαρτία αν δεν ανακήρυσσε τον εαυτό του «χαλίφη» άμεσα. Ο ίδιος και οι ακόλουθοί του ήταν έτοιμοι να κηρύξουν τον πόλεμο στον Μπαγκντάνι αν δεν το έκανε. Αλλά το έκανε... Και ο Γιαχία δήλωσε υποταγή στον Μπαγκντάντι.



Όταν ο Τσεραντόνιο αρνήθηκε να αποκαλύψει στον Wood την ταυτότητα του Ελληνοαμερικάνου τζιχαντιστή, ο δημοσιογράφος άρχισε να ψάχνει περισσότερα στοιχεία. Ο Αυστραλός προσυλητιστής αναφερόταν σε εκείνον μόνο με το μικρό του όνομα και το όνομα του πρωτότοκου γιου του: Γιαχία, πατέρας του Χασάν.

Με αυτά τα στοιχεία και άλλα από έναν λογαριασμό στο twitter, ένα μέλος του οποίου επικοινώνησε μαζί του, βρήκε κείμενα του Ελληνοαμερικανού τζιχαντιστή, σε άπταιστα ελληνικά και αραβικά, όπου καλούσε σε μετανάστευση στις χώρες όπου επιτρέπεται η Σαρία, καλούσε τους Μουσουλμάνους να μισούν, να πολεμούν και να σκοτώνουν «άπιστους» ή ακόμη και «αποκαλούμενους» Μουσουλμάνους, που δεν ακούν την πίστη τους και δεν προσεύχονται.

Ψάχνοντας βρήκε σε ένα γερμανικό chat room αναφορά σε κάποιον Ιωάννη Γεωργιλάκη και αφού άρχισε να κάνει δοκιμές με παρόμοια ονόματα έφτασε στον Γεωργελά. Έτσι βρήκε μια ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης από τις 15 Αυγούστου του 2006 όπου αναφερόταν ότι ο Τζον Γεωργελάς είχε καταδικαστεί σε 34 μήνες φυλάκισης ως υποστηρικτής φιλοτζιχαντιστής ιστοσελίδας. Την περίοδο εκείνη έμενε ακόμα στο Τέξας.

Κάθε λέξη από την βιογραφία του είναι προσεκτικά επιλεγμένη. Ακόμη και το όνομά του Bahrumi. Στα αραβικά η λέξη bahr σημαίνει θάλασσα και rumi Ρωμαϊκός. Αποκαλούσε τον εαυτό του Γαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας, δηλαδή της Μεσογείου.
Η προσωπική του ζωή

Το 2003 γνώρισε τη γυναίκα που θα γινόταν σύζυγος και μητέρα των παιδιών του. Είχε κι εκείνη γεννηθεί το 1983 και είχε προβλήματα υγείας όπως κι εκείνος στην παιδική της ηλικία. Εκείνη είχε υιοθετήσει τη μουσουλμανική ενδυμασία από την εφηβεία. Γνωρίστηκαν online, ερωτεύτηκαν και συναντήθηκαν τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Επέστρεψαν στο Τέξας και εκεί έκαναν μαζί χρήση ναρκωτικών.

Λίγους μήνες μετά, στα τέλη του 2003, έφυγαν για τη Δαμασκό. Το 2004 επέστρεψαν στις ΗΠΑ όπου ο Τζον ήθελε να γίνει ιμάμης. Στην Καλιφόρνια γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος. Ένα χρόνο μετά, ο Τζον έπιασε δουλειά σε εταιρία προγραμματισμού (είχε πάρει μαθήματα στην εφηβεία του). Αλλά συνελήφθη από το FBI όταν επιχείρησε να χακάρει τη σελίδα της American Israel Public Affairs Committee. Φυλακίστηκε και αυτό έφερε εντάσεις στη σχέση του με την Τάνια.



Όταν αποφυλακίστηκε, πήρε δεύτερη σύζυγο μια φίλη της γυναίκας του. Την παντρεύτηκε... τηλεφωνικά και μετά χώρισαν. Ο Γιαχία και τη Τάνια έμειναν στο Ντάλας μέχρι τον Αύγουστο του 2009, όταν απέκτησαν και ένα δεύτερο γιο. Αργότερα, το 2011 πήγαν στην Αίγυπτο και έμειναν τρία χρόνια.

Οι γνώσεις και τα κηρύγματά του εντυπωσίασαν τους τζιχαντιστές που γνώρισε στο Κάιρο. Σύντομα έγινε ηγετική μορφή «αναγκάζοντας» έναν σεΐχη να πει ότι ο Γιαχία δεν θα έπρεπε να εκτεθεί σε κίνδυνο.

Όταν έγινε η ανατροπή της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον στρατό, ο Γιαχία και η Τάνια έφυγαν από την Αίγυπτο. Τότε εκείνη ήταν ήδη έγκυος στο τέταρτο παιδί τους. Πήγαν στη Συρία αλλά με τον πόλεμο να μαίνεται, η Τάνια θέλησε να πάρει τα παιδιά και να φύγει. Εκείνος τη συνόδευσε μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία αλλά δεν την ακολούθησε. Εκείνη γύρισε στις ΗΠΑ και μένει κοντά στους γονείς του άντρα της. Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, γέννησε ένα αγόρι και ζήτησε διαζύγιο.

Ο Τζον ή Γιαχία έμεινε στη Συρία, εκπαιδεύτηκε στα όπλα και εξακολουθεί να ζει έξω από το Χαλέπι. Τον Απρίλιο του 2014 σε μια μάχη είχε τραυματιστεί σοβαρά αλλά επέζησε. Είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Σύρους αντάρτες αλλά απελευθερώθηκε και κατάφερε να φτάσει ως την «πρωτεύουσα» του «Χαλιφάτου», τη Ράκα. Έγινε ο ηγέτης της προπαγάνδας του ISIS αφού το τραύμα στην πλάτη δεν του επέτρεπε να είναι μάχιμος.

Πλέον, είναι ο επικεφαλής παραγωγός της αγγλόφωνης προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους και έχει την επιμέλεια πολλών από τα περιοδικά που εκδίδουν οι τζιχαντιστές, όπως το Dabiq και Rumiyah. Δεν αποκλείεται πλέον να έχει αναλάβει τα καθήκοντα του άλλωστε συντρόφου του αλ Αντνάνι, που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού drone. Οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν πως διάδοχος του αλ Αντνάνι είναι ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουτζαχίρ. Και πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι το ψευδώνυμο του Τζον Γεωργελά.

Μουτζαζίρ (muhajir) είναι κάποιος που έχει μεταναστεύσει στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: theatlantic.com




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *