ροή ειδήσεων

Νέες Τουρκικές NAVTEX «σκεπάζουν» Καστελόριζο και Κυπριακή ΑΟΖ


Σε νέες δεσμεύσεις για ασκήσεις -σε περιοχές που έχουν επιλεγεί με τρόπο ώστε να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου- προχώρησε η Τουρκία. H οποία και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες, «σκεπάζει» όλο το Καστελόριζο με τον χάρτη που εξέδωσε για την πραγματοποίηση άσκησης.

Με την NAVTEX 833/16 η Άγκυρα δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή η οποία στην αποτύπωσή της στον χάρτη επικαλύπτει και το έδαφος όλου του συμπλέγματος του Καστελόριζου και της Στρογγυλής, ενώ επικαλύπτει και σημαντικό μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα σημεία που αμφισβητεί εμπράκτως και με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα. Η άσκηση επρόκειτο να ολοκληρωθεί αργά την νύκτα της Δευτέρας και αφορούσε υποβρύχια δραστηριότητα.

Την ιδιά ώρα με την NAVTEX 832/16 η Τουρκία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται σχεδόν ολόκληρη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την πραγματοποίηση ανθυποβρυχιακών ασκήσεων από τις 20 έως 22 Δεκεμβρίου.

Και στην περιοχή αυτή η Τουρκία συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εκδώσει τουλάχιστον τρεις NAVTEX, καθώς επιχειρεί να στείλει μηνύματα τόσο προς την Λευκωσία, ενώ κορυφώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, όσο και προς τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, καθώς αναμένεται μέχρι το τέλος του 2016 να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αδειοδότηση των Οικοπέδων 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι τουρκικές ασκήσεις.

Ν.Μ.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *