ροή ειδήσεων

Κοντά στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης στη «Σκλαβενίτης» βρίσκεται η «Μαρινόπουλος»


Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της μεταβίβασής της στη «Σκλαβενίτης»
βρίσκεται η «Μαρινόπουλος», μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία επικυρώνεται η συμφωνία εξυγίανσης της κάποτε κυρίαρχης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τα βασικά σημεία της συμφωνίας και ζητεί μόνο λίγες αλλαγές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την ουσία της συμφωνίας....
Από την απόφαση, εξάλλου, δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση τιμωρητική διάθεση προς την οικογένεια Μαρινόπουλου.

Επόμενα βήματα πλέον είναι να λυθεί η νομική εκκρεμότητα της διαλυτικής αίρεσης, καθώς και η έκδοση των αποφάσεων έγκρισης της συγκέντρωσης των εταιρειών «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης» από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα στοιχεία της συμφωνίας που ζητεί το δικαστήριο να αλλάξουν είναι τα ακόλουθα:

1. Ο όρος που προέβλεπε ότι όσες εκκρεμοδικίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις δεν μεταφέρονται και δεν αναλαμβάνονται από τη νέα εταιρεία (εν προκειμένω από την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»), είτε αποτυπώνονται στο ισοζύγιο της 30/6/2016 είτε όχι, διαγράφονται με την τελεσιδικία της οικείας δικαστικής απόφασης κατά ποσοστό 100%. Το δικαστήριο ζητεί να απαλειφθεί αυτός ο όρος με το αιτιολογικό ότι παραβλάπτει τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών αυτών, καθώς οι πιστωτές δεν λαμβάνουν ούτε ό,τι θα λάμβαναν σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης της «Μαρινόπουλος». Βεβαίως, ακόμη και αν αλλάξει αυτός ο όρος περί της διαγραφής 100%, σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται ότι το μη μεταβιβαζόμενο παθητικό «κουρεύεται» κατά 98,2% και το υπόλοιπο αποπληρώνεται σε 120 ισόποσες άτοκες δόσης, της πρώτης αρχόμενης έξι μήνες μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Σύμφωνα με τα παραρτήματα της συμφωνίας εξυγίανσης, το μη μεταβιβαζόμενο παθητικό είναι 307,03 εκατ. ευρώ και μετά τη διαγραφή του 98,2% απομένουν προς πληρωμή από τη «Μαρινόπουλος» μόλις 5,52 εκατ. ευρώ.

2. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν παύει να υπάρχει ευθύνη των εγγυητών ακόμη και σε περίπτωση διαγραφής της υποχρέωσης της εταιρείας. Στην απόφαση γίνεται αναφορά σε δύο τέτοιες περιπτώσεις: α) δάνειο 1,73 εκατ. ευρώ της American Bank of Investments Albania με εγγύηση της Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών και β) απαίτηση της εταιρείας Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ για την οποία εγγυήθηκε ο Δημήτρης Μαρινόπουλος του Λεωνίδα, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη καταβολές ύψους 6,66 εκατ. ευρώ. Νομικοί εκπρόσωποι προμηθευτών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μη αποδοχή από το δικαστήριο της απαλλαγής των εγγυητών από ευθύνες να γεννά ανάλογες απαιτήσεις και από άλλους προμηθευτές ή πιστωτές. Ωστόσο, νομικοί εκπρόσωποι της «Μαρινόπουλος» υποστηρίζουν ότι καθώς γίνεται ρητή αναφορά στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, δεν μπορεί να έχει γενική ισχύ το εν λόγω σημείο της δικαστικής απόφασης.

3. Το δικαστήριο ζητεί να διορθωθεί το ποσό οφειλής της «Μαρινόπουλος» προς τη βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ - Μαρλαφέκας, από τις 107.531 ευρώ (μετά το «κούρεμα» κατά 50%) σε 207.980, 88 ευρώ.

Εχοντας πλέον την απόφαση στα χέρια τους, οι δικηγόροι της «Μαρινόπουλος», της «Σκλαβενίτης» και των τραπεζών αναζητούν λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η ενεργοποίηση μιας εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων και που απαιτεί επί της ουσίας μετάθεση για αργότερα της καταληκτικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία είναι η 14η Φεβρουαρίου 2017. Πηγές με άμεση γνώση της υπόθεσης κάνουν λόγο για επτά εναλλακτικά σενάρια, είτε εξωδικαστικά είτε δικαστικά. Τα μεν εξωδικαστικά λύνουν το πρόβλημα γρήγορα, αλλά εμπεριέχουν ρίσκο, τα μεν δικαστικά απαιτούν περισσότερο χρόνο και χρήμα. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να προβεί η «Σκλαβενίτης» σε εξώδικη δήλωση ότι η καταληκτική προθεσμία ετέθη προς το συμφέρον του επενδυτή και επομένως μπορεί να μετατεθεί ορισμένες ημέρες. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε γνωμοδότηση κορυφαίου καθηγητή του Αστικού Δικαίου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, τέλος, αναμένεται η έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Επιτροπής Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» και απομένει η καθαρογραφή της απόφασης. Το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την πώληση περίπου 20-25 καταστημάτων της «Μαρινόπουλος» σε ανταγωνιστές της «Σκλαβενίτης» σε Αττική και Κρήτη.

Πηγή: kathimerini.gr




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *