ροή ειδήσεων

Καυσόξυλα μπορούν να κόβουν οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου


Απόφαση με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους κατοίκους της Δωδεκανήσου
να κόβουν ξύλα από τα δάση (υπό προϋποθέσεις) για τις ανάγκες θέρμανσης, εξέδωσε η διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου κ. Αικατερίνη Μπαλατσούκα.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τις 15 Μαΐου και από την 1η Οκτωβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου του 2017. Ειδικότερα αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ. Ρυθμίζουμε την ατελή και άνευ αδείας καυσοξύλευση, με έγκριση του κατά τόπον αρμοδίου Δασοφύλακα και έκδοση υπηρεσιακού σημειώματος, για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων σε καυσόξυλα, για το έτος 2017, κατά χώρο, χρόνο, τρόπο και ποσό των δασικών προϊόντων ως εξής:

1. Επιτρέπουμε στους μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας αρμοδιότητας της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου, να συλλέγουν, υλοτομούν και διαμορφώνουν καυσόξυλα με σκοπό τη χρήση τους εντός των ορίων της τοπικής κοινότητας στην οποία παράγονται, κατόπιν εγκρίσεως από το Δασοφύλακα της περιοχής, η οποία θα δίδεται με υπηρεσιακό σημείωμα και υπό την επίβλεψη του ίδιου ως ακολούθως:

Τα καυσόξυλα θα συλλέγονται - υλοτομούνται από ξερά κατακείμενα δέντρα και κλαδιά, καθώς και από μεμονωμένα ξερά δένδρα από δημόσια και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, για τα οποία δεν υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια ή πίνακες υλοτομίας καθώς και από χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των κατά τόπους Δημοτικών Κοινοτήτων, από τους μόνιμους κατοίκους των αντιστοίχων κοινοτήτων.

Στην περίπτωση των ιδιωτικών δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και γεωργικών εκτάσεων η άδεια δίδεται στον ιδιοκτήτη ή σε τρίτο πρόσωπο εφ΄ όσον εξασφαλιστεί η έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη της έκτασης.

2. Επιτρέπουμε την κλάδευση στα ώριμα κωνοφόρα και στα φυλλοβόλα δένδρα, που βρίσκονται μέσα σε Δημόσια ή μη Δημόσια δάση, δημόσιες και ιδιωτικές χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και στα ώριμα κωνοφόρα και στα φυλλοβόλα δένδρα, που φύονται μέσα σε καλλιεργημένες εκτάσεις, σε λωρίδες πλάτους κάτω των 10 μ. μεταξύ καλλιεργειών, μέχρι του ύψους των 2 μ., από τους κυρίους ή τους νομείς των εκτάσεων αυτών, ή σε τρίτα πρόσωπα με έγγραφη έγκριση του ιδιοκτήτη, μετά από έγκριση του αρμοδίου Δασοφύλακα, με την ίδια ως άνω διαδικασία, η οποία θα δίδεται με υπηρεσιακό σημείωμα και υπό την επίβλεψή του.

3. Επιτρέπουμε την υλοτομία και συλλογή καυσοξύλων που προκύπτουν σαν προϊόντα εκτάκτων καρπώσεων από μεμονωμένα με επικίνδυνες κλίσεις δέντρα, κατακείμενα λόγω ανεμορριψιών και κατολισθήσεων, από συντηρήσεις - καθαρισμούς δρόμων, παρόδιων και αντιπυρικών ζωνών, για λόγους πυροπροστασίας, με την ίδια ως άνω διαδικασία και εφόσον δεν απαιτείται σύνταξη πίνακα υλοτομίας.

4. Επιτρέπουμε τον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων από κορμούς και κλαδιά, που έχουν παρασυρθεί από το νερό.

Δεν θα αφήνονται υπολείμματα υλοτομιών εντός του δάσους, τυχόν δε μικροϋπολείμματα (μικροί κλαδίσκοι) θα διασκορπίζονται, για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι πυρκαγιάς.

Η προαναφερόμενη έγκριση - υπηρεσιακό σημείωμα μπορεί να δίδεται από την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» μέχρι 15 Μαΐου και από 1 Οκτωβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2017.

Η ποσότητα των καυσοξύλων που δύναται να συλλεχθεί ή υλοτομηθεί, κατά την διάρκεια του έτους, μέσα από Δημόσια Δάση, Δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 6 χ.κ.μ. για κάθε οικογένεια.

Η κατά τις ανωτέρω παραγράφους χορηγουμένη έγκριση είναι προσωπική και αφορά αποκλειστικά και μόνο την κάλυψη των ατομικών αναγκών (οικιακή χρήση) του δικαιούχου.

Μετά τη χορήγηση του σχετικού υπηρεσιακού σημειώματος, η υλοτομία, η συλλογή και η μεταφορά θα διενεργείται αυθημερόν, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο δασοφύλακα και σύμφωνα με τις υποδείξεις του και με αποκλειστική δαπάνη και ευθύνη του δικαιούχου.

Το σχετικό, υπηρεσιακό σημείωμα θα επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο που θα διενεργείται και θα αποτελεί το δικαιολογητικό μεταφοράς των υλοτομηθέντων και συλλεχθέντων δασικών προϊόντων.

Απαγορεύουμε:
1. Την υλοτομία ή εκρίζωση υγιών δασικών ειδών ή ξερών ιστάμενων που δεν φύονται μεμονωμένα και επιβάλλεται η σύνταξη πίνακα υλοτομίας προκειμένου να υλοτομηθούν

2. Την υλοτομία και εκρίζωση υγιών δένδρων και θάμνων από τις κοίτες και τα πρανή των χειμάρρων

3. Την διάθεση των καυσοξύλων στο εμπόριο ή για άλλες χρήσεις

4. Την υλοτομία όλων των ειδών που προστατεύονται από τις δασικές διατάξεις και την αριθμ. 1755/28-2-2012 -1/2012 Δ.Α.Δ. της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου (ΑΔΑ: Β4ΠΩΟΡ1Ι-ΦΗ6)

Οι παραβάτες της παρούσας ρυθμιστικής διάταξης θα διώκονται και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του δασικού κώδικα.

Η ισχύς της αρχίζει από της αναρτήσεώς της στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» και λήγει την 22η Δεκεμβρίου 2017.

Η τήρηση της παρούσας ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Η Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου
Αικατερίνη Μπαλατσούκα
Δασολόγος MSc».





Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *