ροή ειδήσεων

Guardian: Στα νοσοκομεία της Ελλάδας πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν

Ένα άρθρο για τα...δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian με τίτλο «πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν».

Όπως τονίζεται η λιτότητα έχει κάνει τα νοσοκομεία επικίνδυνες ζώνες ενώ
πλέον πολλοί φοβούνται ότι «αυτά που έρχονται θα είναι χειρότερα"».

Επιπλέον γίνεται λόγος για αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και απειλητικών για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και για έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού που αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που επικαλείται το άρθρο, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα», σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια», τονίζει.

«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *