ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Σε θετική τροχιά τα έσοδα, άνοδος +10% φέτος


Στα 15 δις έκλεισε το 2016, θα ξεπεράσουν τα 16,5 δις το 2017 !


Αύξηση εσόδων στον τουρισμό κατά 10% αναμένεται να επιτύχει η Ελλάδα φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού - World Travel & Tourism Council (WTTC). Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 η μέση ετήσια αύξηση των εσόδων στη χώρα μας θα είναι 4,8% με αποτέλεσμα από τα 15δις€ του 2016, να "σκαρφαλώσουν" στα 26,4δις€ το 2027.


Ανάλογη πορεία διαγράφουν και οι επενδύσεις στον κλάδο, οι οποίες κάλυψαν το 15,7% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2016, συνολικά 3,2δις€. Φέτος αναμένεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,6%, και η ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία υπολογίζεται 5,1% κατά μέσο όρο ανά έτος, για να φτάσει στα 5,5δις€ επενδύσεις στον τουρισμό το 2027.


Το World Travel & Tourism Council (WTTC) αποτελεί ανεξάρτητη αρχή με έδρα το Λονδίνο και συνεργάζεται με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, παραδίδοντας αναλυτικές ετήσιες εκθέσεις για την πρόοδο του τουρισμού 185 χωρών σε 26 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη. Ενώ, η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων φέρει την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της μεγαλύτερης εταιρείας ξενοδοχείακών αναλύσεων παγκοσμίως, STR.


Πιο ειδικά, World Travel & Tourism Council (WTTC) εκτιμά ότι το 2016 οι δαπάνες των ξέων τουριστών άγγιξαν τα 15δις€, συνεισφέροντας το 28% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας. Το 2017 τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν στα 16,5δις€, σημειώνοντας άνοδο 10% με την Ελλάδα να υποδέχεται 26,1 εκατ επισκέπτες (χωρίς την κρουαζιέρα). Ενώ, ως το 2027 εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις θα αγγίξουν τα 40 εκατ. με τα έσοδα από τον τουρισιτκό κλάδο να εκτοξεύονται στα 26,4δις€! Αυτή η πρωτοφανής μεγέθυνση του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council (WTTC) θα αυξήσει και την προσέλυση νέων επενδύσεων, οι οποίες από το 15,9% των συνολικών επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας το 2017, θα ανέλθουν στο 17,3% το 2027.


Άνοδο +0,2% όμως σημειώσαν πέρυσι και οι δαπάνες των Ελλήνων τουριστών εντός Ελλάδος (εσωτερικός τουρισμός), ξεπερνώντας τα 9δις€, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τους Έλληνες να κάνουν διακοπές φέτος, αφού World Travel & Tourism Council (WTTC) διαβλέπει άνοδο +2,1% σε σχέση με το 2016 και τις ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων εντός Ελλάδος να φτάνουν τα 9,3δις€.


Η Ελλάδα κατά κύριο λόγο παραμένει προορισμός διακοπών, καθώς ο τζίρος από τον τουρισμό επί του ΑΕΠ για επαγγελματικά ταξίδια αποτελεί μόλις το 6,7% (93,3% Leisure). Παρόλο όμως το μικρό μερίδιο του business travel στην Ελλάδα αναμένεται το 2017 να σημειώσει διψήφια ανάπτυξη 11% (1,8δις€) και μέση ετήσια ανάπτυξη ως το 2027 8,2%.




Νέο σύστημα καταγραφής στατιστικών του Τουρισμού






Σε άμεση ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού προχωρά η Έλενα Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού τον προσεχή Ιούνιο με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της υπηρεσίας Structural Reform Support Service (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθώς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γ.Γ. του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, Τάλεμπ Ριφάι, εντόπισε ότι η μεθοδολογία υπολογισμού των ταξιδιωτικών εισπράξεων που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι συμβατή με εκείνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.


“Ο τουρισμός φέρνει έσοδα στη χώρα, παρά τα αποτελέσματα της έρευνας συνόρων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τα σωστά μεγέθη και πιθανώς οι μέθοδοι έρευνας να χρειάζονται επικαιροποίηση” σημείωσε επιπλέον ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Γ.Τζιάλλας και επεσήμανε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο διαφαίνεται ότι στη χώρα μας έρχονται υψηλού εισοδήματος τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες.


“Θεωρώ επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού και είναι μια από τις βασικές μας επιδιώξεις, την οποία θα υλοποιήσουμε με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα στατιστικών και καταγραφής δεδομένων” υπογράμμισε ο κ.Τζιάλλας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *