επικαιρότητα

Σοκ από τη βύθιση του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο: Υφεση 1,2%


Το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998!


Η χρονιά θα κλείσει με ύφεση αντί για ανάπτυξη! - Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2% στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμησηΜείωση σοκ κατά 1,2% σημείωσε το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ως εκ τούτου το σύνολο του 2016 εκτιμάται ότι έκλεισε με ύφεση 0,1% έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Κοινώς διαψεύδονται οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι το το 2016 έγινε το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ανάκαμψη. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μας πηγαίνουν 20 χρόνια πίσω. Και αυτό διότι σε όρους όγκου ΑΕΠ, με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είναι το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998!

Κρίσιμο στοιχείο φυσικά τα πολύ άσχημα στοιχεία για το δ' τρίμηνο που καταδεικνύουν πόσο ζημιά κάνει η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα το ΑΕΠ κατά το δ' τρίμηνο του 2016 κινήθηκε πτωτικά και σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 καθώς παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι διαφορές στα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.


Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).


Ωστόσο τα νέα στοιχεία έρχονται στη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η πλευρά του ΔΝΤ έχει εκφράσει ανοικτά αμφιβολίες για τις εκτιμήσεις που γίνονται κατά καιρούς. Μάλιστα στην έκθεση του άρθρου 4 γίνεται μνεία στις συχνές επί τα χείρω αναθεωρήσεις των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.


Όπως μετέδιδε το newmoney.gr ο κ. Τόμσεν έχει στείλει 12 ερωτήματα στην ΕΛΣΤΑΤ και είδε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν για το θέμα αυτό οδηγώντας σε έκρηξη ακόμα και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στο συνέδριο των Δελφών για "Τόμσεν statistics". Βεβαίως οι Ευρωπαίοι είναι με το πλευρό της Ελλάδας και στηρίζουν απολύτως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φέρουν τη σφραγίδα της Eurostat.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Αγόρασα αμάξι για να περνάω από το Χαρακι

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά