ροή ειδήσεων

Πρωτοπόροι εφευρέτες στα 16 τους - Δείτε τις ιδέες που ξεχωρίζουν


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»



Ενα «έξυπνο» κουτί για χάπια το οποίο θα υπενθυμίζει μέσω βομβητή στους ηλικιωμένους πότε θα πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους, μία συσκευή προειδοποίησης εμποδίων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μία εφεύρεση η οποία μετατρέπει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε σταθερή, προκειμένου τα τηλεφωνήματα να γίνονται με σχεδόν μηδενικό κόστος, είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που «έστησαν» μαθητές γυμνασίων και λυκείων, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-17» που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.


Μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής ποζάρουν με καμάρι μπροστά στη συσκευή Telehome


Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με περίσσια όρεξη, δημιουργικότητα και φαντασία έφτιαξαν τις δικές τους επιχειρήσεις με στόχο να αναδείξουν νέα καινοτόμα προϊόντα και να διακριθούν στον διαγωνισμό που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.


Τα πρώτα δείγματα δουλειάς απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, καθώς ορισμένες ιδέες δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Αναρωτήθηκα αν μπορώ να αξιοποιήσω τη σταθερή γραμμή του τηλεφώνου στο σπίτι μου, για να κάνω κλήσεις από το κινητό μου και έτσι να μειώσω το κόστος. Σκέφθηκα επίσης ότι θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθούν ακόμα και οι παλιές συσκευές κινητών τηλεφώνων, αυτές οι... αρχαίες με τις οποίες έπαιρνες μόνο τηλέφωνο και τώρα βρίσκονται παρατημένες σε κάποιο συρτάρι», λέει ο Τόμας Μπρόγκαν, μαθητής της Ελληνογερμανικής Αγωγής και εμπνευστής της επιχειρηματικής ιδέας του Telehome. Η συσκευή που έχει εφεύρει ο μαθητής συνδέεται με το ρούτερ του σπιτιού και δημιουργεί ένα δίκτυο σε ακτίνα αρχικά ενός χιλιομέτρου και σε δεύτερη φάση μπορεί να επεκταθεί ακόμη παραπάνω, μέσα στο οποίο τα κινητά λειτουργούν με χρέωση σταθερού τηλεφώνου, δηλαδή με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Με αφετηρία την ιδέα του Τόμας δημιουργήθηκε ένα νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε, όσο παλιά συσκευή και να έχει, σε όποιο μεγάλο δίκτυο και αν είναι συνδρομητής, ακόμη και αν δεν έχει καν κάρτα sim στο κινητό του. Η ομάδα Telehome αποτελείται συνολικά από 15 μαθητές.

Προβολές



Η εταιρεία Roboholics από το 1ο γυμνάσιο Ρόδου. Οι μαθητές έφτιαξαν ένα «έξυπνο» κουτί για χάπια, το οποίο υπενθυμίζει -μέσω βομβητή... σε ηλικιωμένους πότε πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους.


Εντυπωσιακή είναι και η εικονική επιχείρηση που «έστησαν» οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κηφισιάς. Είκοσι δύο μαθητές του σχολείου αποφάσισαν να φτιάξουν μία συσκευή με την οποία θα άλλαζαν την εικόνα που έχουμε όλοι για το πώς προβάλλεται μία ταινία ή μία φωτογραφία της επιλογής μας. Σιγά σιγά άρχισε να «χτίζεται» η εταιρεία RE-STRAW και δημιουργήθηκε η συσκευή GIDEON. Οπως εξηγούν οι μαθητές, η συσκευή μέσα από μία σειρά λειτουργιών παράγει ατμό και τον διαχέει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργεί μία πλατιά επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η προβολή ταινίας ή εικόνα της επιλογής μας, έγχρωμα και τρισδιάστατα. «Καταλάβαμε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Συνειδητοποιήσαμε πως η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι το άλφα και το ωμέγα μιας επιχείρησης».



ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡIΖΟΥΝ
«Εξυπνο» κουτί υπενθυμίζει την ώρα για τη λήψη χαπιών

Μια εταιρεία με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την κοινωνική της ευαισθησία και με πρωταρχικό στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη της εταιρείας «Watchout» και μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου δημιούργησαν μια προσαρμοζόμενη συσκευή εντοπισμού εμποδίων κεφαλής για μη βλέποντες.

Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασχάλης Κυζάκης, «η συσκευή μας προσαρμόζεται διακριτικά στο ύψος της κεφαλής μέσω καπέλου, σκούφου είτε άλλου αντικειμένου που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει εμπόδια στην επιθυμητή απόσταση που θα ορίσει ο ίδιος». Η συσκευή λειτουργεί με υψηλή τεχνολογία υπερήχων και ενημερώνει τον χρήστη μέσω της ενσωματωμένης δόνησής της. Οι 25 μαθητές της Α' Λυκείου που συμμετείχαν, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαρία Δαμαλή, εργάστηκαν προκειμένου να καλυτερεύσουν τη ζωή ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θέλουν, όπως λένε, να δώσουν το παράδειγμα και να τους ακολουθήσουν κι άλλοι. Πιστεύουν άλλωστε ότι με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά μπορεί να αλλάξει ο κόσμος.

Η εταιρεία ROBOHOLICS από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου κατασκεύασε ένα «έξυπνο» κουτί για χάπια, το b-χ@πι, προκειμένου να ειδοποιεί τους χρήστες για την ώρα λήψης των φαρμάκων τους.

Οι μαθητές του σχολείου δημιούργησαν το έξυπνο κουτί που διαθέτει δύο συρτάρια και βομβητή.


Η εταιρεία RE-STRAW, δηλαδή 22 μαθητές του 3ου γενικού λυκείου Κηφισιάς, δημιούργησαν τη συσκευή GIDEON η οποία μέσα από μία σειρά λειτουργιών παράγει ατμό και τον διαχέει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προβάλλονται ταινίες ή εικόνες, τρισδιάστατα




Το κάθε συρτάρι έχει έξι θήκες για αντίστοιχες ημέρες ενώ σε κάθε συρτάρι αντιστοιχεί ένα λαμπάκι. Οταν έρθει η συγκεκριμένη ώρα να πάρει ο χρήστης τα χάπια του, για παράδειγμα στις 8.30 το πρωί, τότε χτυπάει ο βομβητής και ανάβει το λαμπάκι. Οταν ο χρήστης ανοίξει το συρτάρι, τότε σταματάει ο βομβητής, και όταν πάρει τα χάπια και το κλείσει, σβήνει και το λαμπάκι. Οπως εξηγούν οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα, η αρχική ρύθμιση των ωρών λήψης των φαρμάκων γίνεται εύκολα μία μόνο φορά από τον φροντιστή ή τον χρήστη, με απλή εφαρμογή από το κινητό που είναι διαθέσιμη στο Play Store.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Σερρών, οι μαθητές των τομέων Κομμωτικής και Πληροφορικής αποφάσισαν να φτιάξουν μια εταιρεία αναδεικνύοντας το βουβαλίσιο βούτυρο, ένα τοπικό προϊόν με ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα και ειδικότερα για τα μαλλιά. Οι μαθητές μέσω της Εικονικής Επιχείρησης Bio BUFF που δημιούργησαν, έφτιαξαν μια σειρά περιποίησης που περιλαμβάνει μάσκα μαλλιών, θεραπευτικό λάδι μαλλιών και βάλσαμο χειλιών.

Η αξιολόγηση των προτάσεων

Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων θα καταθέσουν τις ιδέες τους στο ΣΕΝ, θα αξιολογηθούν και οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις θα διαγωνιστούν για να αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-17»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *