ροή ειδήσεων

Την Ψέριμο επισκέπτεται ο Πρ. Παυλόπουλος


Μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «γκρίζες ζώνες» δεν υφίστανται, και δη στα Δωδεκάνησα, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή επίσκεψή του στην ακριτική Ψέριμο. «Στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν είναι νοητές, από πλευράς διεθνούς δικαίου, “γκρίζες ζώνες” αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της ελληνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας στην ως άνω περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπερασπίστηκε το «αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβολής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, τα Δωδεκάνησα». Αναφερόμενος στα περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων, τόνισε ότι αυτά πρέπει να ερμηνεύονται «και υπό το φως της εκ μέρους της Ελλάδας άσκησης, έναντι της Τουρκίας, του κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ δικαιώματος προληπτικής άμυνας, ιδίως μετά το 1974 και κατ’ ακολουθίαν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εντεύθεν ραγδαίας και απροκάλυπτης αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας». Προσέθεσε, δε, ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται στο επιχείρημα περί αποστρατικοποίησης τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα προαναφερθέντα δεν αφορούν μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας, αλλά και αυτών της Ε.Ε., αφού «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο και θεμελιώδες μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Τα συμπεράσματα αυτά, τόνισε, απευθύνονται πρωτίστως σε όσους «είτε επινοούν δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων».

Ο Πρ. Παυλόπουλος επισκέπτεται σήμερα την Κάλυμνο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην ακριτική Ψέριμο. Ο Πρόεδρος προβλέπεται να επισκεφθεί τόσο τον οικισμό όσο και το φυλάκιο της Ψερίμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα επισκεφθεί το φυλάκιο (ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κάρολος Παπούλιας είχαν επισκεφθεί τον οικισμό).




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *