ροή ειδήσεων

FDA: Έγκριση φαρμάκου για καρκίνο του δέρματος


Μία σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, το καρκίνωμα Μέρκελ, απέκτησε για πρώτη φορά θεραπεία στις ΗΠΑ.


Ο FDA, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ενέκρινε την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου για τη νόσο, του avelumab (αβελουμάμπη), το οποίο ενδείκνυται σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών με μεταστατική μορφή της νόσου, είτε έχουν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία είτε όχι.


Το avelumab, το οποίο χαρακτηρίστηκε «ορφανό φάρμακο», στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες PD-1/PD-L1 που υπάρχουν και στα ανοσοκύτταρα και στα καρκινικά κύτταρα, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος.


Η έγκρισή του βασίστηκε σε κλινική μελέτη που διεξήχθη σε 88 πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνωμα Μέρκελ, οι οποίοι είχαν λάβει τουλάχιστον μία χημειοθεραπευτική αγωγή. Στο 33% των συμμετεχόντων το avelumab συρρίκνωσε πλήρως ή μερικώς του όγκους, ανταπόκριση που διατηρήθηκε για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών για το 86% όσων ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και άνω των 12 μηνών για το 45%.


«Η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου στην αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου, στοχεύοντας σε μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η πρόοδος οδηγεί σε νέες θεραπείες, ακόμα και σπάνιων μορφών, για τις οποίες οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πατζούρ, αναπληρωματικός διευθυντής του Γραφείου Προϊόντων Αιματολογίας και Ογκολογίας του FDA.


Το καρκίνωμα Μέρκελ

Το καρκίνωμα Μέρκελ (ή πρωτοπαθές νευροενδοκρινικό καρκίνωμα του δέρματος) είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, που συνήθως προσβάλλει το πρόσωπο και τα άκρα. Στην πλειοψηφία τους, τα συμβάντα καρκινώματος Μέρκελ εμφανίζονται τοπικά και αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Ωστόσο περίπου το 50% των ασθενών υποτροπιάζει και πάνω από το 30% εμφανίζει μεταστατική νόσο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *