ροή ειδήσεων

Σε ρόλο... «τροχονόμου» οι 1.300 οικογενειακοί γιατροί που θα προσληφθούν



Θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πολιτών, ελέγχοντας κυρίως τη ροή προς τα νοσοκομεία - Στόχος να φιλτράρονται προσεκτικά τα περιστατικά που φτάνουν στα δημόσια νοσοκομείαΡόλο «τροχονόμου» θα έχουν μέσα στο ΕΣΥ οι οικογενειακοί γιατροί που θα αποτελέσουν τη βάση για την περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ανοίγοντας ή κλείνοντας τη διέλευση των πολιτών προς τα Κέντρα Υγείας και προς τα νοσοκομεία.

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι 1.300 οικογενειακοί γιατροί που θα προσληφθούν και θα στελεχώσουν τις 239 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε συνεργασία με τους γιατρούς των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου και τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πολιτών - ασφαλισμένων, ανασφάλιστων, αλλοδαπών, προσφύγων, μεταναστών- μέσα στις δομές του ΕΣΥ, ελέγχοντας κυρίως τη ροή προς τα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίσει να γίνεται μέσω των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των απογευματινών ιατρείων και των Επειγόντων, ωστόσο, στόχος των επικεφαλής της Αριστοτέλους είναι μέσω του νέου συστήματος να φιλτράρονται προσεκτικά τα περιστατικά που φτάνουν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Είναι μια νέου τύπου προσέγγιση αυτή. Είναι μια υπέρβαση ενός μοντέλου αγοράς, το οποίο υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια όπου οι πολίτες κατά το δοκούν αποφάσιζαν από πού θα «ψωνίσουν» υπηρεσίες υγείας» περίγραψε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, το…νέο μοντέλο αγοράς υπηρεσιών υγείας που θα εφαρμόσει από τον επόμενο Ιούλιο και για την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση – για όσο διάστημα δηλαδή συγχρηματοδοτείται η ΠΦΥ από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Το πρώτο είναι οι 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 64 περιοχές της χώρας που θα επιλεγούν με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι πρώτες 60 ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι με την προκήρυξη για όλες να ανοίγει τον επόμενο μήνα μέσω ΑΣΕΠ. Συνολικά θα προσληφθούν 3.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι).

Το δεύτερο επίπεδο είναι οι υφιστάμενες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ (το οποίο εμφατικά τονίστηκε ότι καταργείται ως ονομα), τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και τα Κέντρα Υγείας υπαίθρου. Αυτές οι δομές θα διασυνδέονται με νοσοκομεία και θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ.

Τα δύο επίπεδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα αποτελούν τα «φίλτρα» για την πρόσβαση των πολιτών στο νοσοκομείο. Η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους εμφανίζεται βέβαιη ότι αυτό το μοντέλο «αγοράς» υπηρεσιών ΠΦΥ θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, βεβαιότητα που δεν συμμερίζονται στελέχη του χώρου της υγείας, που βλέπουν αντιθέτως ότι θα η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία θα δυσκολέψει αλλά και ότι θα υπάρξει… μποτιλιάρισμα της κυκλοφορίας τους μέσα στο ούτως ή άλλως θολό τοπίο των υγειονομικών δομών.

Ενδεικτικό αποτελεί ότι οι πολίτες, όταν αναπτυχθεί επαρκώς το σύστημα των ΤΟΜΥ, θα εγγράφονται στην ΤΟΜΥ της περιοχής τους και ο οικογενειακός γιατρός θα τους παραπέμπει ο ίδιος σε νοσοκομείο. Οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν «πακέτο» ραντεβού στα νοσοκομεία τα οποία θα κλείνονται κατά προτεραιότητα στους ασθενείς τους.

Γκρίζα ζώνη αποτελεί ο τρόπος πρόσβασης των πολιτών στα ιδιωτικά κέντρα, διαγνωστικά ή νοσηλευτικά. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ παραπέμπουν κατά προτεραιότητα στα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου και στα νοσοκομεία τους πολίτες για περαιτέρω διάγνωση, παρακολούθηση, θεραπεία ή νοσηλεία. Οι ιδιώτες, συμβεβλημένοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, μπαίνουν στο υγειονομικό κάδρο, «σε περίπτωση που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία για κάλυψη από το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Αναφοράς. Τότε οι ΤΟΜΥ θα παραπέμπουν τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *