ροή ειδήσεων

Πώς τα ελληνικά Επιτελεία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα σε Αιγαίο και Θράκη λόγω του τουρκικού δημοψηφίσματος



Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται σταδιακά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 16ης Απριλίου στην Τουρκία, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει εκλογική μάχη "ψήφο με ψήφο" με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν να κλιμακώνει την επιθετική του κατά της Ελλάδας.

Κάτι που δείχνει ότι είναι ικανή η Αγκυρα να προβεί σε ενέργεια σε κάποιο σημείο του ελληνοτουρκικού μετώπου προκειμένου να δημιουργηθει το κατάλληλο κλίμα και ο Ρ.Τ.Ερντογάν να επωφεληθεί από το αποτέλεσμα του επεισοδίου κάτι που θα αλλάξει υπερ της Τουρκίας το status σε Αιγαίο και Θράκη.

Η τελευταία επιθετική ενέργεια της Αγκυρας ήταν κάτι που επαναλαμβάνουνε, μεν, συχνά (μέσω ασυρμάτου κάλεσε το ελικόπτερο του διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγου Νίκου Μανωλάκου να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο κι ενώ πετούσε επάνω από τη νήσο Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών), αλλά στην δεδομένη χρονική στιγμή, ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές κινήσεις αποκτούν "άλλη ποιότητα"..

Τα τουρκικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το κλίμα για μία επιθετική κίνηση της Άγκυρας στα ελληνικά νησιά ή στη Δυτική Θράκη. Η «Sozcu», π.χ. ισχυρίστηκε ότι "Έλληνες αλεξιπτωτιστές εκπαιδεύονται για να καταλάβουν την Ίμβρο και την Τένεδο".

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Σαϊγκί Οζτούρκ, έκανε μία αναδρομή στις πρόσφατες προκλήσεις της Ελλάδας με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και αναφέρει ότι στις 5-6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Συντήρηση Ικανότητας Αλεξιπτωτιστών στην Λέσβο.

Σημειώνει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εκπαίδευση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε σε κάποιο νησί πιο κοντά στην ελληνική ενδοχώρα αλλά κοντά στο Τσανάκαλε, στο Μπαλίκεσιρ και στην Σμύρνη και παραθέτει τα σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ ότι η Ελλάδα δεν σέβεται την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προβλέπει το αποστρατωτικοποιημένο καθεστώς της Λέσβου.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα με τίτλο "η Ελλάδα έστειλε στη Ρόδο πολεμικό πλοίο» και υπέρτιτλο «Δεν αρκέστηκε που κατέλαβε τα 18 νησιά μας, παραβιάζει και τη Συνθήκη των Παρισίων", ισχυρίζεται ότι η Αθήνα έχει εγκαταστήσει μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στη Ρόδο, η οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οφείλει να παραμείνει αποστρατικοποιημένη, απέστειλε στο νησί και ένα πολεμικό πλοίο, ενώ η Άγκυρα παραμένει σιωπηλή.

Στο μέτωπο του δημοψηφίσματος, δημοσκόπηση της εταιρείας Konsensus με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) σε δείγμα 2.000 ατόμων καταγράφει επικράτηση του «Ναι» με ποσοστό 51,2% και περιθώριο λάθους συν/πλην 2,1%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR που διεξήχθη μεταξύ 5 και 10 Απριλίου δείχνει επικράτηση του «Ναι» με 52% και περιθώριο λάθους το 1,51%.
Η έρευνα του Κέντρου Δημοσκοπήσεων Ευρασίας (ΑΚΑΜ), το οποίο έχει ξεχωρίσει με τις ορθές προβλέψεις του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, δείχνει σαφές προβάδισμα του «Όχι» με ποσοστό 53,75%.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 26 επαρχίες της Τουρκίας με τη συμμετοχή 8.160 ατόμων δείχνει ότι περίπου 3 στους 10 υποστηρικτές του ΑΚΡ δεν υποστηρίζουν το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), του οποίου η ηγεσία αποφάσισε να υποστηρίξει το «Ναι», περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος ψηφίζουν «Όχι».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού CHP, «Ναι» ψηφίζει μόλις το 1% της κομματικής βάσης.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) το ποσοστό του «Ναι» είναι μόλις 3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του AKAM, Kemal Özkiraz, δήλωσε δημόσια στο Halk TV πως θα κλείσει την εταιρεία του αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή της και δεν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κάτι που θα πυροδοτούσε μετά βεβαιότητας άμεσα υψηλή ένταση. Οχι ότι αν δεν υπάρξει επικράτηση του "Οχι" θα αποφευχθεί και η ένταση.

Ο ελληνικός διακλαδικός σχηματισμός Ταχείας επέμβασης της Δύναμης "Δ", θα περάσει την Αγια ημέρα το Πάσχα με το "όπλο παρά πόδας". Ηδη η επιφυλακή είναι αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για τις Μοίρες της πρώτης γραμμής της ΠΑ.

Η αυξημένη επιφυλακή θα συνεχιστεί και για όλη την επόμενη εβδομάδα, ενώ στα ναυτικά παρατηρητήρια του Αιγαίου και στην Λάρισα, έδρα του ΑΤΑ και βασικός "υποδοχέας" των αισθητήρων εντοπισμού και παρακολούθησης της εναέριας κινητικότητας στα μικρασιατικά παράλια, αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα.

Πάντως, άμφιβολίες για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση εκφράζει ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία Michael Link.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Αυτό που είναι προβληματικό -και το έχουμε συγκρατήσει στην ενδιάμεση έκθεσή μας- είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του «Όχι» αντιμετώπισαν τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα όταν ήθελαν να πραγματοποιήσουν δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ή -σε αντίθεση με την εκστρατεία του «Ναι»- έζησαν συχνά τις επεμβάσεις της αστυνομίας. Επίσης υπήρξαν βίαια επεισόδια και προσπάθειες εκφοβισμού αλλά και μια μονομερής κάλυψη εκ μέρους των ΜΜΕ. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της αποστολής μας».

Βάσει τις συνταγματικής μεταρρύθμισης, είναι η μετατροπή της Τουρκίας από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία με τον πρόεδρο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ορίζοντας ο ίδιος τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και έναν ή δύο αντιπροέδρους.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι αρμόδιο για να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς. Το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα επτά μέλη.

Οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια, έναντι τεσσάρων που ισχύει τώρα. Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι θα μειωθεί από τα 25 έτη που είναι τώρα στα 18.

Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης ορίζει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία των επόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Ο πρόεδρος εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και για δύο φορές το ανώτατο. Ο Recep Tayyip Erdoğan, 63 ετών σήμερα, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας επί 12 χρόνια.

Η τρέχουσα θητεία του ως πρόεδρος δεν θα προσμετράται όταν αλλάξει το σύστημα. Οπότε, ο ισλαμιστής ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029. Με δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν κερδίσει την τελευταία δεκαπενταετία και τις 11 εκλογικές αναμετρήσεις (πέντε βουλευτικές, μία προεδρική, τρεις τοπικές και δύο δημοψηφίσματα), τυχόν επικράτηση του «Όχι» θα σημάνει τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας σε βαθμό δικτατορίας, από τον ίδιο και το ΑΚΠ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *