ροή ειδήσεων

Οι τράπεζες κρίνουν το μέλλον και το χρώμα του ξενοδοχειακού χάρτη



Στα χέρια των τραπεζών βρίσκεται το μέλλον πολλών τουριστικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε φάση υπερχρέωσης. Το όλο ζήτημα είναι κομβικό για τη διατήρηση της ιδιοκτησιακής δομής των 10.000 περίπου ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που στο φόντο ραγδαίας ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού αποτελούν «φιλέτο» για ξένα funds που καλοβλέπουν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Έτσι το όλο ζήτημα έχει μπει δυνατά στην ατζέντα του ΣΕΤΕ κι έτσι τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο γεύμα εργασίας που είχε την Τετάρτη η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως οι διαδικασίες είναι αργές ενώ από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι ζητούν από τις τράπεζες στήριξη και ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην τις παραχωρήσουν σε ξένα χέρια.

Είναι ενδεικτικό ότι επανειλημμένα στελέχη των συλλογικών φορέων των ξενοδόχων ζητούν από τις τράπεζες να μην «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις κι από το κράτος να προσφέρει βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον (σταθερότητα, θεσμική θωράκιση παράνομων καλυμμάτων, αναπτυξιακή στρατηγική κτλ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μπουν σε ρότα «πρασινίσματος» των δανείων τους.

«Εκτιμώ πως η πλειοψηφία των δανείων που δεν εξυπηρετούνται σήμερα είναι βιώσιμα. Για να διασωθούν, όμως, τα «κόκκινα» δάνεια των 2 δισ. ευρώ θα πρέπει οι τράπεζες να δώσουν λύση στις υποθέσεις των πέντε έως δέκα επιχειρήσεων που οφείλουν 1 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε γεύμα προς τους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο συνολικός δανεισμός στο χώρο του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, φθάνει τα 7,6 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα (NPLs) και όσα είναι σε εκκρεμότητα αλλά όχι πάνω από 90 μέρες ( εξυπηρετούμενες εκθέσεις (non performing Exposure – NPEs) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα δάνεια που έχουν είναι ΝPEs εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 600-700 εκατ. ευρώ. Οπότε, όπως εξήγησε, τα πραγματικά κόκκινα δάνεια (NPLs) ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει πως τα «κόκκινα» στο χώρο του τουρισμού αντιπροσώπευαν το 54% των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του τομέα. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η ΤτΕ λόγω των κανόνων που έχουν θεσπιστεί από τις εποπτικές αρχές τα βάζει όλα στον ίδιο "κουμπαρά".

Σύμφωνα με τον Α.Ανδρεάδη η άνοδος του τουρισμού και των υψηλών αναμενόμενων τζίρων μπορεί να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Μάλιστα η ρύθμιση περισσότερων δανείων στο χώρο του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα να απομειωθεί κατά περίπου 15% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο διάστημα.

Σημείωσε, ταυτόχρονα πως το αντίστοιχο ποσοστό ρυθμίσεων σε άλλους κλάδους δεν ξεπέρασε το 10%. Αναφερόμενος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στις υποθέσεις των 5-10 μεγαλοοφειλετών στο χώρο του τουρισμού, εκτίμησε ως πιθανότερο σενάριο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ υποστήριξε με έμφαση πως ο κλάδος του τουρισμού υποχρηματοδοτείται τα τελευταία χρόνια καθώς ο συνολικός δανεισμός των 7,6 δισ. ευρώ των τουριστικών επιχειρήσεων (σ.σ ξενοδοχειακές στην πλειοψηφία τους) αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων ύψους 120 δισ. ευρώ που καλούνται να διαχειριστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι πρακτικές

Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες πάντως επιχειρούν είτε με προσέλκυση κάποιου επενδυτή, είτε με αναμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου με συμμετοχή νέας ομάδας management, είτε με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και πλειστηριασμούς να αναζωογονήσουν, επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας.

Στο φόντο αυτό η υπόθεση ξενοδοχείων όπως π.χ του Καψής στη Ρόδο φαίνεται να καταλήγει σε νέο επενδυτή, με πώληση, του Athens Ledra σε πλειστηριασμό, μέχρι στιγμής άγονο, του Poseidon στο Λουτράκι με έλευση για τη διαχείριση του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου Wyndham (Zeus international), του Γερακινή beach σε πώληση στην Ikos, της Hellenic Homes σε πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Το θέμα μάλιστα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στις 18 Μαϊου καθώς είναι και στις προτεραιότητες του υποψήφιου προέδρου Γιάννη Ρέτσου.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή: reporter.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *