ροή ειδήσεων

Οι Ροδίτες κρατούμενοι στις φυλακές του Βρανδεμβούργου - ΦΩΤΟ



Ειδική εκδήλωση, για την 72η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων στις φυλακές Βρανδεμβούργου της Γερμανίας, έχουν προγραμματίσει οι ομοσπονδιακές αρχές, με προσκεκλημένους τον Δήμαρχο Ρόδου αλλά και συγγενείς Ροδίων, που είχαν συλληφθεί από τους Γερμανούς την περίοδο της παντοδυναμίας του Γ’ Ράιχ, σύμφωνα με το rodiaki.gr. Η τελετή μνήμης, θα γίνει στις 30 Απριλίου στις 13.30 και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα δοθεί έμφαση στη μνήμη των Ελλήνων κρατουμένων που μαζί με άλλους χιλιάδες κρατούμενους, το 1944 συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Γερμανικό Ράιχ για καταναγκαστική εργασία. Ειδικά στο αποκαλούμενο “Griechenlager της φυλακής Βρανδεμβούργου, εργάστηκαν κατά κύριο λόγο στην εξοπλιστική παραγωγή κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.



Η εκδήλωση θα έχει ομιλίες από κάποιος επίσημους τοπικούς, από το διευθυντή του ιδρύματος, επίσης θα υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας.
Θα είναι αφιερωμένη στους Έλληνες κρατούμενους, έχουν προσκληθεί επίσης, συγγενείς αυτών που βρέθηκαν τα ονόματά τους στις λίστες των Ελλήνων που ήταν στα Γερμανικά αρχεία και ήταν περίπου 286.

Ανάμεσα σε αυτούς αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και τρείς που ζούν ακόμη (μεγάλης ηλικίας) και ήταν φυλακισμένοι στις συγκεκριμένες φυλακές.

Ανάμεσα στους φυλακισμένους ήταν οι εξής Ροδίτες:
1) Ο Χάρης Φραντζέσκος (πατέρας της Ισμήνης Φραντζέσκου και του Τάσου, παππούς της Λίας και Φίλιππου Τσαλαχούρη).



Η αποστολή του Χαρίδημου Φραντζέσκου ξεκίνησε στις 6/6/1944 και έφθασε στο Βραδεμβούργο στις 20/61944

2) Ο Θεόφιλος Μιαούλης γεννημένος το 1915 στην Κάλυμνο ο οποίος ζούσε στην Αγία Αναστασία στη Ρόδο

3) Ο Εμμανουήλ Κρητικός γεννημένος το 1904 ζούσε στο χωριό Θολός-Θεολόγος στη Ρόδο ( εν ζωή η κόρη του Ολγα Γεωργία με εγγονές την Αικατερίνη Ζερβού και Ευαγγελία Μακρή).

Η αποστολή του Εμμανουήλ Κρητικού έφτασε στις 9/4/1944

4) Ο Νικόλαος Διακίδης, γεννημένος το 1902 στον Θεολόγο ( εν ζωή τα παιδιά του Αντώνης, Θεώνη, Δημήτρης και Μιχαήλ με παιδιά και εγγόνια).

Η αποστολή του Νικολάου Διακίδη έφτασε στις 9/4/1944

5) Ο Παντελής Κουγιού (πατέρας του Βασίλη Κουγιού ΒΑΠ και παππούς του Παντελή Κουγιού).

Η αποστολή του Παντελή Κουγιού έφτασε στις 29/8/1944

Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι συγγενείς, προκύπτει και επιβεβαιώνεται από τον Ερυθρό Σταυρό, ότι απελευθερώθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους 282 έλληνες που επέζησαν, στις 27 Απριλίου 1945 και έφθασαν διάσπαρτοι στην Ελλάδα μετά από πολλές περιπέτειες, πολεμικές συμπλοκές και ασθένειες.

Μνημείο για τα θύματα των δολοφονιών ευθανασίας
Το κέντρο δολοφονίας του Βρανδεμβούργου ήταν μία από τις έξι τοποθεσίες δολοφονίας του λεγόμενου "Aktion Τ4», μάλιστα το πρώτο, με ελεγχόμενη φάση δολοφονίας που 1940-1941, σκότωσε πάνω από 70.000 ψυχικά ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες στο γερμανικό Ράιχ.

Στο κέντρο της συνολικής μόνιμης έκθεση η σημασία της δολοφονίας ευθανασίας Anstalt του Βρανδεμβούργου, είναι ο τόπος της πρώτης αεριοποίησης τον Ιανουάριο του 1940 ως επίσης και ένα μέρος της συστηματικής μαζικής δολοφονίας των Εβραίων εσωτερικών ασθενών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το δέκα τοις εκατό των θυμάτων. Επίσης σε Γερμανούς αντιφρονούντες εφαρμόστηκε η ευθανασία.

Ενα αναμνηστικό βιβλίο θα παρουσιαστεί με τα ονόματα των 8.237 θυμάτων που εντοπίστηκαν. Δεύτερον, είναι περίπου 30 βιογραφίες των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέσα από φωτογραφίες και έγγραφα που ανήκουν στις οικογένειες.

Μνημείο του Βρανδεμβούργου σωφρονιστικό-Gorden
Το μνημείο σωφρονιστικό Βρανδεμβούργου-Gorden θα τιμήσουν τα θύματα της ναζιστικής δικαιοσύνης, οι οποίοι φυλακίστηκαν στο Βρανδεμβούργο (φυλακή), ειδικά για τους περίπου 2.000 ανθρώπους από το γερμανικό Ράιχ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που εκτελέστηκαν στο Βραδεμβούργο.

Μετά το 1945, το Βρανδεμβούργο σωφρονιστικό-Gorden ήταν μία από τις μεγαλύτερες φυλακές για τους πολιτικούς κρατούμενους .
Τα 1964 ιδρύθηκε δωμάτια μνημείο που βρίσκεται στο σημερινό σωφρονιστικό ίδρυμα. Στην αυθεντική θάλαμο εκτέλεσης μια λαιμητόμος

Σε ένα προθάλαμο μια μικρή έκθεση για την ιστορία της φυλακής και παρουσιάζοντε βιογραφίες των θυμάτων εκτέλεσης. Το μνημείο φροντίζει τα δωμάτια μνημείο, διατηρεί και επεκτείνει τα αρχεία και τις συλλογές και οδηγεί ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
onalert.gr
Πηγή rodiaki.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *