ροή ειδήσεων

Economist: Τα video games «βυθίζουν» τους νέους στην ανεργία



«Χρυσές δουλειές» κάνει η βιομηχανία των video games που αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της παγκόσμιας ψυχαγωγίας με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολαρίων το 2016.

Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά περιλαμβάνουν από απλές εφαρμογές για smartphone μέχρι παιχνίδια εικονικών κόσμων (open world) όπου οι παίκτες μπορούν να χάσουν τον χρόνο και να χαθούν για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Η «μαγνητική» επίδραση των εξελιγμένων αυτών παιχνιδιών ρόλων είναι από μόνη της ιδιαίτερα ανησυχητική.

Το 2016, τέσσερις οικονομολόγοι δημοσίευσαν μια εργασία σύμφωνα με την οποία τα βιντεοπαιχνίδια υψηλής ποιότητας έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης μεταξύ των νέων –και ιδίως των νέων ανδρών. Η νέα αυτή γενιά, όμως, έχει τεράστια βαρύτητα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και μια τέτοια διαπίστωση γεννά πολλές ανησυχίες. Το ερώτημα, όμως, είναι: φταίνε τα βιντεοπαιχνίδια που υπάρχουν τόσοι άνεργοι νέοι;

Οι τέσσερις οικονομολόγοι – Mark Aguiar, Mark Bils, Kerwin Charles και Erik Hurst–συσχετίζουν τα video games με την παραγωγικότητα με βάση αδιάσειστα στοιχεία. Από το 2000 έως το 2015, το ποσοστό των εργαζόμενων νέων ανδρών 20-30 ετών χωρίς πτυχίο μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από το 82% στο 72%. Οι άντρες αυτής της ηλικιακής ομάδας συνήθως ζουν μαζί με τους γονείς τους και σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν παντρευτεί ακόμη.

Αντιθέτως, ολοένα περισσότεροι παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, για κάθε μία ώρα λιγότερη που περνούν στη δουλειά, αυξάνεται κατά μία ώρα ο ελεύθερος χρόνος τους –το 75% του οποίου αφιερώνουν σε βιντεοπαιχνίδια. Τα τελευταία χρόνια, τα βιντεοπαιχνίδια έχουν καταγράψει άλματα στην εμπειρία του χρήστη, καθώς έχουν εμπλουτιστεί με εντυπωσιακά γραφικά και στοιχεία κοινωνικότητας, προσφέροντας έτσι μια επιλογή ψυχαγωγίας πολύ φτηνότερη από πολλές άλλες. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν σε κάποιους νέους η συναρπαστική εμπειρία των παιχνιδιών λειτουργούσε ανασταλτικά για την αναζήτηση εργασίας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη «στρέβλωση» έχει παίξει το γεγονός ότι ενώ τα βιντεοπαιχνίδια εξελίσσονται συνεχώς, οι επιλογές απασχόλησης για τους νέους δεν βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια. Οι αμοιβές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή συνεχίζουν να κατρακυλούν. Τα τελευταία χρόνια δε, το ποσοστό των νέων ανέργων έχει εκτιναχθεί λόγω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι όσοι δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά να απασχολούνται σε 8ωρη –τουλάχιστον– βάση παίζοντας κάποιο βιντειοπαιχνίδι. Έτσι αποδεικνύεται ότι η διευρυμένη χρήση των video games και η αυξημένη ανεργία είναι ένας φαύλος κύκλος.

Το βέβαιο είναι πως τα παιχνίδια θα βελτιώνονται συνεχώς και πως το ποσοστό των άνεργων νέων που προτιμούν να παίζουν από το να ψάχνουν για δουλειά θα αυξάνεται. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο. Πολλές φορές τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης στον παίκτη, τονώνουν την αυτοπεποίθησή του και καλλιεργούν τις κοινωνικές του δεξιότητες, ενώ αντικαθιστούν άλλες, πιο επιβαρυντικές για την υγεία δραστηριότητες-όπως είναι το ποτό, για παράδειγμα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *