ροή ειδήσεων

Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας με 63%



Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας έγινε ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 76% των ψήφων ο κ. Μακρόν κερδίζει σχεδόν το 63,3%, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πεν αποσπά οριακά πάνω από το 36,7%, σαφώς κάτω από το φράγμα του σαράντα τοις εκατό που επιδίωκε.

Η αποχή διαμορφώνεται στο 24,4%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο τέλος θα έχει υπερβεί το 26%, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό από το δημοψήφισμα του 1969, σε μία ένδειξη πως οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό των λευκών και των άκυρων, που ρίχτηκαν ως πράξη διαμαρτυρίας, με δεδομένο ότι δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Πάνω από το 12% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί είναι λευκά ή άκυρα, ήτοι πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Η νίκη Μακρόν συνιστά μία ακόμα ήττα του λαϊκισμού που πέρυσι οδήγησε στην επικράτηση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου πρότεινε έξοδο από το ευρώ και πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν οι Βρυξέλλες δέχονταν την απεμπλοκή της Γαλλίας κοινοτικές δαπάνες και το κλείσιμο των συνόρων. Ήταν επίσης υπέρμαχος του οικονομικού εθνικισμού, προκρίνοντας φόρους σε εισαγωγές μη γαλλικών προϊόντων και ελαχιστοποίηση των μεταναστευτικών εισροών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα προστατευθούν οι γάλλοι εργαζόμενοι.

Στον αντίποδα, ο κ. Μακρόν είναι θερμός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμά ότι η Γαλλία μπορεί να κερδίσει από την παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο χωρίς να εγείρει προστατευτικά φράγματα.


Ο κ. Μακρόν θα αναλάβει καθήκοντα ως αρχηγός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου, όταν και λήξει επισήμως η θητεία του απερχόμενου Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του, την ίδια ημέρα θα ορίσει και τον πρωθυπουργό του, κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα ότι πιστεύει ακόμα και σε αυτοδυναμία στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Αρχίζει από σήμερα ο αγώνας για τη Βουλή

Χρησιμοποιώντας ως λαβή την αποχή, η κ. Λε Πεν άρχισε από σήμερα την εκστρατεία της για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που έρχονται τον επόμενο μήνα, στις 11 και στις 18 Ιουνίου, όπου οι γάλλοι θα κληθούν να εκλέξουν τα 577 μέλη της κάτω Βουλής.

Προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ και ο ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιήσει τη ρήξη ανάμεσα στην παράταξή του και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που έχουν στηρίξει τον κ. Μακρόν.

Ο νέος πρόεδρος θα χρειάζεται ικανό αριθμό εδρών στη Βουλή για να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα. Το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Εμπρός!» του κ. Μακρόν δεν διαθέτει ακόμα τον εκλογικό μηχανισμό ούτε την απήχηση που μπορεί να του εγγυηθεί αξιοπρεπή αριθμό εδρών, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λε Πεν διαθέτει σήμερα μόλις δύο βουλευτές.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *