ροή ειδήσεων

Μ. Κόνσολας: Να διασφαλίσουμε επάρκεια νερού στη Ρόδο



Επαναφέρει το θέμα των συνθηκών διασφάλισης επάρκειας νερού στη Ρόδο ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, με νέα ερώτηση στη Βουλή στην οποία επισημαίνει οτι δεν έχουν εξετασθεί οι ειδικές συνθήκες στις τουριστικά αναπτυσσόμενες κοινότητες της Ρόδου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μάνου Κόνσολα:

"Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 2 Μαρτίου κατέθεσα Ερώτηση για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού στη Ρόδο με αρ. πρωτ.: 3850/02-03-2017.

Σε αυτήν έθετα συγκεκριμένα ερωτήματα όπως:

1. Εάν τα συναρμόδια Υπουργεία προτίθενται να συνεργαστούν άμεσα με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Ρόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί, με βιώσιμο τρόπο, η επάρκεια νερού στο νησί για τα επόμενα χρόνια.

2. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη σχετική μελέτη εκπόνησης του Σχεδίου Διαχείρισης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επισήμανα, επίσης, το πρόβλημα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου με την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στην κατανάλωση νερού, οι οποίες δεν φαίνεται να καλύπτονται, τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν και δεδομένες ανάγκες για την γεωργική παραγωγή στην περιοχή.

Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου με αριθ. πρωτ.: 789/ 23-3-2017, αναφέρει ότι υπάρχει εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, του υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου, όπου έχει αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και προβλέπονται μεταξύ άλλων μέτρα που σχετίζονται με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν έχουν εξεταστεί οι ειδικές συνθήκες στη Νότια Ρόδο και τις άλλες τουριστικά αναπτυσσόμενες κοινότητες αλλά και οι αυξημένες ανάγκες στο νησί γενικότερα.

Η Νότια Ρόδος, μια έντονα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή με μεγάλα ξενοδοχεία υπό κατασκευή, δεν έχει επάρκεια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης για το χειμώνα. Τι θα συμβεί το καλοκαίρι αλλά και τα επόμενα χρόνια, που οι ανάγκες διαρκώς πολλαπλασιάζονται και ακόμη τι θα αντιμετωπίσουμε όταν λειτουργήσουν οι υπό κατασκευή ξενοδοχειακές μονάδες, που η λειτουργία τους συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό των αναγκών;

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας στη Ρόδο και ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές, που να περιλαμβάνει κυρίως μέτρα πρόληψης;

2. Ποια είναι η λύση που προτείνεται σε περίπτωση μεγάλης ξηρασίας ή σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες; Η διακοπή, η εκ περιτροπής υδροδότηση, η υπερτιμολόγηση για να περιοριστεί η κατανάλωση, η απαγόρευση της περεταίρω τουριστικής ανάπτυξης ή ο περιορισμός και η υποβάθμιση των αγροτικών δραστηριοτήτων των κατοίκων;

3. Για ποιο λόγο δεν έχουν εξεταστεί βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, όπως η λειτουργία σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης με αυτοχρηματοδότηση; Παράδειγμα η Κύπρος, η οποία με 300 εκατομμύρια κυβικά αποθηκευτικό χώρο στα φράγματα της, αναγκάστηκε να κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση μονάδες αφαλάτωσης και εξασφάλισε την υδροδότηση του νησιού ανεξάρτητα από τις βροχοπτώσεις. Υπάρχει μονάδα αφαλάτωσης στο Ισραήλ (Sorek), που κατασκευάστηκε από ιδιώτες και παράγει περίπου 56 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε ένα τρίμηνο, ποσότητα ίση με το φράγμα του Γαδουρά και με κόστος παραγωγής περίπου 0,5 ευρώ το κυβικό.

4. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης, η οποία σε συνδυασμό με το φράγμα Γαδουρά, θα έδινε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της επάρκειας του νερού;

5. Θα συνδράμει η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ), ώστε να δοθεί λύση στο κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού πρόβλημα; Χρειάζονται άμεσες αποφάσεις. Οι μελέτες στα συρτάρια δεν δίνουν λύσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

TornosNews.gr 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *