ροή ειδήσεων

Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο



Με τραύματα από μαχαίρι στο μπράτσο και στο πόδι νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Λέρου πρόσφυγας που δέχτηκε, μαζί με άλλους δύο, μεταξύ των οποίων μια έγγυος, επίθεση από ομάδα τεσσάρων ατόμων στην περιοχή Μερικιά το βράδυ της Πέμπτης



Σε συλλήψεις οκτώ ατόμων προχώρησε η αστυνομία της Λέρου για την επίθεση σε δέκα πρόσφυγες που επέστρεφαν από το Λακκί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα Λέπιδα τα μεσάνυχτα της Τρίτης, επίθεση που φαίνεται ότι ξανάνοιξε τον κύκλο της ρατσιστικής βίας στο νησί, ύστερα από το κλίμα τρομοκρατίας που είχε επιχειρήσει να επιβάλει τον Ιούλιο ομάδα που εμφανιζόταν ως «αγανακτισμένοι κάτοικοι».

Ωστόσο, η σύλληψη των οκτώ, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και επιτέθηκαν στους πρόσφυγες με κοντάρια και άλλα αντικείμενα, έγινε μετά την παρέλευση σαρανταοκτάωρου από την επίθεση, με αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία του αυτόφωρου και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που έστειλε η αστυνομία στην Εισαγγελία δεν καταγράφεται η επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου.

Αίσθηση προκαλεί πάντως η ανακοίνωση του δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλια, ο οποίος δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις ρατσιστικές επιθέσεις αγνώστων δραστών εναντίον προσφύγων και μεταναστών», κάλεσε όμως τους δράστες «που πραγματοποίησαν τις άνανδρες και ξενοφοβικές επιθέσεις» να συνεργαστούν άμεσα με την αστυνομία «ώστε να υπάρξει επιείκεια στις προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές».

Δεν έχει, πάντως, υπάρξει σύλληψη για την επίθεση σε δύο τρανς πρόσφυγες στο Λακκί το απόγευμα της Τετάρτης από άτομα που τις πλησίασαν με μηχανάκι από πίσω, καθώς οι δύο πήγαιναν στο διαμέρισμα όπου φιλοξενούνται από την Υπατη Αρμοστεία. Από την επίθεση τραυματίστηκε η μία πρόσφυγας, πιθανότατα από ξύλινη ράβδο ή καλώδιο.

Αλλες δύο επιθέσεις σε πρόσφυγες έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή Μερικιά και η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να έγιναν από τους ίδιους δράστες, που παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με την καταγγελία Ιρακινού στην αστυνομία, τρία άτομα του επιτέθηκαν στις 8 το βράδυ, τον χτύπησαν και του πήραν επιχρυσωμένη αλυσίδα λαιμού και το πορτοφόλι με το υπηρεσιακό σημείωμα αναβολής απέλασης, την προπληρωμένη κάρτα μετρητών και 130 ευρώ.

Μισή ώρα αργότερα, τρεις πρόσφυγες που ψάρευαν στη Μερικιά, μεταξύ τους η έγκυος σύζυγος του ενός, δέχτηκαν επίθεση από τρία άτομα, ενώ σε απόσταση είκοσι μέτρων παραμόνευε και τέταρτο.

Ενας από τους δράστες χαστούκισε την έγκυο, η οποία έπεσε στο έδαφος, ενώ άλλος μαχαίρωσε τον έναν άντρα στο αριστερό μπράτσο και στο δεξί πόδι. Το θύμα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λέρου.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπιστούν σθεναρά οι ρατσιστικές συμπεριφορές, οι βίαιες ενέργειες και απειλές. Αυτή η ανοχή έχει αποθρασύνει τις φασιστικές εκδηλώσεις σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. [...] Η παρέλευση του αυτόφωρου κάνει φανερό πως η «ανοχή» των αρμοδίων παίρνει άλλα χαρακτηριστικά», σημειώνει το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, που ζητά μεταξύ άλλων να υπαχθούν οι επιθέσεις στην κατηγορία των ρατσιστικών εγκλημάτων.

«Να σταματήσει η κάλυψη από την Αστυνομία και τη δημοτική αρχή της οργανωμένης ρατσιστικής επιχείρησης μίσους των φασιστών της Χρυσής Αυγής» ζητά με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. Καταγγελίες των επιθέσεων έκαναν επίσης η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

efsyn

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *