ροή ειδήσεων

Τα τρία καρφιά του Πρ. Παυλόπουλου σε Αλβανό, Σκοπιανό και Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ



Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τριήμερη 11η Διαβαλκανική Σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών της Βαλκανικής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, καθώς και υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας του NATO και του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής, που οργάνωσαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Β. Αποστολάκης, και το επιτελείο του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Το βασικό θέμα της συνόδου ήταν η «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη Ενεργειακές Οδοί».

Στόχος της Συνόδου ήταν, όπως γράφει ο Χρήστος Καπούτσης το Σάββατο στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο», η στρατιωτική συνεργασία των κρατών της Βαλκανικής για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών (τρομοκρατία), αλλά και η εκτόνωση εντάσεων που πιθανόν να οδηγήσουν σε ένοπλες συγκρούσεις, στην ευαίσθητη περιοχή των κεντροδυτικών Βαλκανίων.

Στις εργασίες της Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, έκανε παρέμβαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, που μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Στόχος μας πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η σταθερότητα της Βαλκανικής, που οφείλουμε να είναι η γέφυρα της Ανατολής προς τη Δύση. Ο προορισμός όλων των χωρών των Βαλκανίων πρέπει να είναι η EE. Όμως, για την ευρωπαϊκή τους πορεία, υπάρχουν προϋποθέσεις, που τις θέτει η EE, και είναι οι εξής:

1. Αυτός που θέλει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να διακηρύσσει μόνο την ειρήνη, πρέπει να την πιστεύει (αιχμή στον Αλβανό αρχηγό ΓΕΕΘΑ).

2. Προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας (αιχμή για τον Σκοπιανό ΑΓΕΕΘΑ).

3. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου (αιχμή για τον Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ)».
Άσκηση «Deniz Kurdu 2017»

Παρά το πολύ καλό «κλίμα» στις εργασίες της συνόδου, η Τουρκία, με τη NAVTEX 474 /17, αναγγέλλει την πραγματοποίηση, από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, της άσκησης «Deniz Kurdu 2017», μιας άσκησης Ναυτικής συνεργασίας και κατεύθυνσης εμπορικών πλοίων (Naval Cooperation and Guidance For Shipping NCAGS).

Ο χώρος διεξαγωγής της άσκησης καθορίζεται βορείως του 37ου παραλλήλου, δηλαδή βόρεια της Αμοργού και σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου.

Με τη NAVTEX αυτήν καλούνται οι Αρχές ναυσιπλοΐας και τα εμπορικά, αλιευτικά σκάφη, μεγαλύτερα των 300 GRT, να συνεργαστούν με το Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC), που είναι εγκατεστημένο στη Σμύρνη.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση τέτοιου επιπέδου.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, όλα τα πλοία, που πλέουν ανατολικά των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές, θα πρέπει να αναφέρονται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Τουρκικό Ναυτικό Κέντρο (TNSC) στη Σμύρνη.

Επίσης, η Τουρκία εξέδωσε δύο ακόμη NAVTEX.

Η πρώτη για άσκηση έρευνας διάσωσης στο Καστελόριζο.

Η δεύτερη αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά από τα Ψαρά.

tribune

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *