ροή ειδήσεων

Λέρος: Φορείς και συνδικάτα καταδικάζουν τις επιθέσεις στους πρόσφυγες



Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας από ροπαλοφόρους εναντίον προσφύγων στη Λέρο.


Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου «καταγγέλλει τις βίαιες και αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις από φασιστική συμμορία στη Λέρο».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, φασίστες που κινούνται με μηχανάκια με καλυμμένες πινακίδες, επιτίθενται με ρόπαλα και μαχαίρια σε αβοήθητους πρόσφυγες. Οι επιθέσεις αυτές συμβαίνουν νυχτερινές ώρες, έτσι άλλωστε έχουν μάθει να δρουν οι φασίστες, για να μην γίνονται αντιληπτές οι άνανδρες πράξεις τους.

Συνολικά 20 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κακώσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και υπάρχουν φόβοι για την πορεία της κύησης. Καλούμε τους εργαζόμενους ,τον λαό της περιοχής να μην δείξει ανοχή σε τέτοιες ενέργειες. Αποφασιστικά να απομονώσει τις φασιστικές συμμορίες που προσπαθούν να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες και τα κατατρεγμένα παιδιά του πολέμου.

Έλληνες και πρόσφυγες μετανάστες μαζί να παλέψουμε για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, κάτω τα χέρια από τους μετανάστες, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας».


Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου «απάντησε» στη βία, με γιορτή αγάπης στα γενέθλια μικρού προσφυγόπουλου. Όπως αναφέρεισ το λογαριασμό του στο facebook: «Οι ρατσιστές βγήκαν με ρόπαλα,σίδερα, μαχαίρια. Τα δολοφονικά όργανα έγιναν προέκταση της μαύρης ψυχής τους.
Εμείς γιορτάσαμε τα γενέθλια του Αμπάς ,που έκλεισε το μωρό μας τον πρώτο του χρόνο και έσβησε το κεράκι του με τις αδελφούλες του.Το.μίσος από τη μια ,η αλληλεγγύη από την άλλη. Το σκοτάδι από τη μια, το φως από την άλλη. Είναι καιρός ο καθένας να επιλέξει».

Από την πλευρά του το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, επισημαίνει: «Τα γεγονότα των φασιστικών πογκρόμ κατά των προσφύγων και μεταναστών, που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Λέρο, είναι γνωστά, μέσα από την άμεση δημοσιοποίησή τους. Αναφέρουμε ωστόσο σε συντομία το ιστορικό και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Στη Λέρο, στις 3 Απριλίου και για τρεις συνεχόμενες μέρες, μια φασιστική συμμορία, με καλυμμένα πρόσωπα και σε μοτοσικλέτες χωρίς πινακίδες, έκανε επιθέσεις σε πρόσφυγες, με μαχαίρια και ρόπαλα.

Τραυμάτισε είκοσι ανθρώπους, κάποιους σοβαρά, ανάμεσα στους οποίους και μία εγκυμονούσα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λέρου.
Η άμεση κινητοποίηση του Δικτύου Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, η δημοσιοποίηση και ο αντίκτυπός της, οδήγησαν στην προσαγωγή οκτώ ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για τις ρατσιστικές, φονικές επιθέσεις. Η διαδικασία της προσαγωγής και εξέτασης τους πέρασε το 48ωρο της αυτόφωρης δίωξης, οι οκτώ προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Κω.

Δεν είναι η πρώτη φόρα που παρατηρούνται γεγονότα βίας και απειλών κατά των προσφύγων αλλά και κατά κατοίκων του νησιού που εκδηλώνουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές, να αντιμετωπιστούν σθεναρά οι ρατσιστικές συμπεριφορές, οι βίαιες ενέργειες και απειλές.
Αυτή η ανοχή έχει αποθρασύνει τις φασιστικές εκδηλώσεις σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο
Στα τελευταία γεγονότα, η χρήση μαχαιριών από θαύμα δεν οδήγησε σε μοιραίους τραυματισμούς, υπογραμμίζει όμως τη φονική πρόθεση, Η παρέλευση, ωστόσο του αυτόφωρου κάνει φανερό πως η «ανοχή» των αρμοδίων παίρνει άλλα χαρακτηριστικά.

Ζητάμε
1) Νομική συνδρομή, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική νομική αντιμετώπιση των δολοφονικών επιθέσεων.
2) Να υπαχθούν οι επιθέσεις αυτές στα ρατσιστικά εγκλήματα και να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον Αντιρατσιστικό Νόμο.
3) Να ενημερωθούν άμεσα όλες οι σχετικές Διεθνείς Οργανώσεις για να συνεισφέρουν στην περιστολή του φονικού ρατσισμού».Πηγή φωτο: Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου – Leros Solidarity Network

Επίσης ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Καλύμνου, καταδίκασε τις επιθέσεις με ανακοίνωσή του.

Η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα που προσβάλλουν και καταρρακώνουν την ανθρώπινη υπόσταση, που απορρέουν από το σε αποσύνθεση καπιταλιστικό σύστημα, τα σκουλήκια του οποίου αλωνίζουν προκαλώντας και επιβάλλοντας όπου , « τους παίρνει», στους αδύναμους της κοινωνίας, τους δικούς τους νόμους ,τους νόμους του υποκόσμου.

Προσβάλει την ανθρώπινη υπόσταση , η ανεργία, η απλήρωτη εργασία και η ανέχεια. Καταρρακώνει την ανθρώπινη υπόσταση, να είσαι άρρωστος και να μη μπορείς να έχεις φάρμακα. Προσβάλλει τον άνθρωπο η κοινωνία που «τελειώνει» τους γέροντες εξαθλιώνοντας τους με το να τους κάνει ζητιάνους στο τέλος της ζωής τους. Καταρρακώνει τις ελπίδες των νέων και προσβάλλει την υπόσταση τους η κοινωνία , που τους αναγκάζει να «ζητιανεύουν» συμβάσεις εργασίας για να επιβιώσουν, που τους «προσφέρει στο πιάτο» των κεφαλαιοκρατών αλλά και των μονοπωλίων για να τους αξιοποιήσουν σαν φτηνή, ευέλικτη εργατική δύναμη.

Καταρρακώνει και προσβάλλει την ανθρώπινη ύπαρξη ο κατατρεγμός του μετανάστη από το επίσημο κράτος, του πρόσφυγα, που αφού γλύτωσε από την κόλαση του πολέμου, αφού θα-λασσοπνίγηκε στα νερά της Μεσογείου, τον πετάνε βορά στους φασίστες και στους ναζιστές».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως: «Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας, που έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι την μετανάστευση και την προσφυγιά, να απομονώσουν αυτούς που χωρίζουν τους λαούς και τους ανθρώπους σε «ανώτερους» και «κατώτερους» . Αυτούς που πάνω στο «εθνικιστικό» κέφι τους ρίχνουν και καμιά μαχαιριά στους «κατώτερους» .Χαρακτηριστικά των φασιστικών συμμοριών είναι η θρασυδειλία τους, η λιποψυχία τους, η απανθρωπιά τους και η «σβελτάδα τους» να αποκηρύξουν τον ίδιο τον εαυτό τους (ένδειξη της «ποιότητας» των). Όλα αυτά συνιστούν πρώτης τάξης μαρτυρία για του τι είδους «λεβέντες» είναι.

Όταν η αδικία είναι καθεστώς η αντίσταση γίνεται καθήκον».

Πηγή φωτο: Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

ert

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *