ροή ειδήσεων

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΡΟΔΟΥ: Στο στόχαστρο της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της η πάλη για Συμβάσεις



Να ...αποβάλει τρεις αγωνιστές συνδικαλιστές από το Σωματείο αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, σε ένα ακόμα αποκαλυπτικό δείγμα του ρόλου του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο πλευρό των αφεντικών.

Συγκεκριμένα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Miramare» για αυξήσεις μισθών και ένταξη όλων των ειδικοτήτων στις Συλλογικές Συμβάσεις, οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού «τιμώρησαν» με εξάμηνη αποβολή τον πρόεδρο του Σωματείου στο ξενοδοχείο «Miramare», Μιχάλη Τσουρούτη, τον γραμματέα του, Τσαμπίκο Χατζηκωνσταντή, καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού σωματείου, Κώστα Γιαννόπουλο, επικαλούμενες «απρεπή άρθρα» που δημοσιεύουν οι συνδικαλιστές αναφερόμενοι στην πλειοψηφία του Σωματείου, «με μοναδικό σκοπό την συκοφαντική δυσφήμηση».

Στην πραγματικότητα, στην παραπάνω απόφαση αντικατοπτρίζεται η δυσαρέσκεια των ξενοδόχων για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, στην κατεύθυνση της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους παραμερίζοντας την ηγεσία του κλαδικού σωματείου καλούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Miramare», «Amilia Mare» & «Paradise Village» και «Sheraton». Οπως υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση, η «όρεξη» των μεγαλοξενοδόχων μπροστά στην τουριστική σεζόν, που υπόσχεται αύξηση του τζίρου και των κερδών τους, έχει ανοίξει για τα καλά. «Αυτός είναι και ο λόγος που ήθελαν φέτος να ξεμπερδεύουν με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία. Μια Σύμβαση μάλιστα που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται κατά γενική ομολογία στο 90% του κλάδου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημειώνουν.

Τα τρία επιχειρησιακά Σωματεία από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν θέσει το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης. Μέσα από συσκέψεις, κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις που να αναπληρώνουν τις απώλειες των χρόνων της κρίσης και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, που να συμπεριλαμβάνουν όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων που σήμερα αποκλείονται από αυτές. Ειδικά στο «Miramare», η πρόταση για διεκδίκηση αύξησης 13% και ένταξης όλων των ειδικοτήτων αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους.

«Αυτό έχει θορυβήσει την εργοδοσία όχι μόνο του "Miramare", αλλά συνολικά τους μεγαλοξενοδόχους της περιοχής, που στην προσπάθειά τους να το αποτρέψουν, αξιοποιούν όλες τις μεθόδους», αναφέρουν και προσθέτουν: «Ετσι, για ακόμη μια φορά, η ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ήρθε να επιβεβαιώσει το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αντί να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στο "Miramare", τον πολεμάει μαζί με την εργοδοσία και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα και σε ανοιχτή συνεργασία!».

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού και να επιλέξουν το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα: «Η οργάνωση και ο αγώνας φέρνουν αποτελέσματα. Ενα μικρό σωματείο στο "Miramare" και δυο νέα σωματεία, που τώρα βρίσκουν το βηματισμό τους, μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για δυναμική οργάνωση των εργαζομένων, ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία των σωματείων, μαζική συμμετοχή στους αγώνες για τις δικές μας ανάγκες. Αυτή είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι άλλων ξενοδοχείων, όλης της Ρόδου».

rizospastis

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *