ροή ειδήσεων

Βόζεμπεργκ: Παράνομες οι οδηγίες NAVTEX των Τούρκων



Καταγγέλλει την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας - Καλεί την Κομισιόν να πάρει θέση ενάντια στις προκλητικές και ευθείες παραβιάσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά η Ελίζα Βόζεμπεργκ για η συνειδητή και σκόπιμη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επανέρχεται με νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την κλιμάκωση που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η τουρκική πλευρά εξέδωσε παράνομες NAVTEX, που δεσμεύουν μια μεγάλη περιοχή από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο και αμφισβητούν για πολλοστή φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά την άμεση αντίδραση/απάντηση της Επιτροπής στις προκλητικές και ευθείες παραβιάσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Από αρχές Μαΐου έχει κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, με την Τουρκία να εκδίδει, κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών και του Διεθνούς Δικαίου, πληθώρα από NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων, δεσμεύοντας μια μεγάλη περιοχή από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο και αμφισβητώντας ευθέως για πολλοστή φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, σήμερα 15/05/2017 η Άγκυρα ανήγγειλε άσκηση στην περιοχή της Σαμοθράκης, ανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας, η ελληνικότητα της οποίας αμφισβητείται από την Τουρκία.

Η εν λόγω τουρκική άσκηση δεσμεύει περιοχή, η οποία μερικώς βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, τμήμα δηλαδή του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα, από 15 Μαΐου 2017 διεξάγεται και σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου η τούρκικη άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων (NAVTEX 474/17), η οποία προβλέπει την 'κατεύθυνση' εμπορικών και αλιευτικών πλοίων, που καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Κέντρου της Σμύρνης, δεσμεύοντας χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού.

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούν επαναλαμβανόμενη, συνειδητή και σκόπιμη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών θεσμών και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κράτους - Μέλους της Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποια θα είναι η άμεση αντίδραση - απάντησή της στις προκλητικές και ευθείες παραβιάσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;»

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *