επικαιρότητα

Πανελλαδικές 2017: Πρεμιέρα αύριο με έκθεση. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσειςΜεγάλη μέρα αύριο, καθώς είναι η πρεμιέρα των πανελλαδικών 2017 , Τρίτη 6 Ιουνίου, με έκθεση.

104.965 υποψηφίοι θα διεκδικήσουν μία από τις 70.726 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) θα κάνουν φέτος το «ποδαρικό» στις πανελλαδικές εξετάσεις, με τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ να εξετάζονται, στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 7 Ιουνίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, που θα εξεταστούν επίσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πάντως, τα μαθήματα προσανατολισμού και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε αυτά θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις. Έτσι, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη Βιολογία από τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για τις ιατρικές σχολές, στην Ιστορία, για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και τα Μαθηματικά και η Φυσική, για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών και εκείνον της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος η διαδικασία των εξετάσεων είναι απλή, σε σχέση με την περυσινή «σπαζοκεφαλιά» της παράλληλης διενέργειας εξετάσεων με δύο συστήματα, λόγω της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Γενικά, η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Όσον αφορά στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00, για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, και μέχρι τις 14:30, για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:00.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή αλλά αντικείμενα, έκτος από αυτά που επιτρέπονται συμφώνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.

Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.

Εξάλλου, όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου για σοβαρούς λόγους, θα μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, εξεταζόμενοι στο σύνολο των μαθημάτων που είχαν δηλώσει.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (4468/2017) και σχετική Υπουργική Απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν όσοι υποψήφιοι δεν λάβουν μέρος ή διακόψουν την εξέτασή τους σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, εξαιτίας είτε σοβαρού λόγου υγείας, είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών, από τις 6 έως και τις 30 Ιουνίου, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται μετά τις 12 το μεσημέρι. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από την πτέρυγα Δ του ισογείου και η αποχώρηση υπαλλήλων ή επισκεπτών πριν τις 12 το μεσημέρι.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Πολύ πιθανόν να περάσει το κατώφλι του 18 η Νομική Θεσσαλονίκης, η οποία πέρσι έφτασε τα 17.938 μόρια, μιας και φέτος χάνει 20 θέσεις. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η Νομική Αθήνας (18.229), η οποία χάνει μόλις 10 θέσεις. Πιο εύκολη θα είναι η πρόσβαση στη σχολή της Κομοτηνής, όπου αυξάνονται κατά 20 οι θέσεις και αναμένεται μικρή πτώση της περσινής βάσης με 17.409 μόρια. Η Αγγλική Φιλολογία, η πιο υψηλόβαθμη σχολή (σ.σ.: πέρσι έπιασε 19.874 μόρια λόγω και του ειδικού μαθήματος), δεν θα παρουσιάσει (εφόσον δεν υπάρξουν τεράστιες μεταβολές σε σχέση με πέρσι στις επιδόσεις των υποψηφίων) μεγάλες αλλαγές, μιας και ο αριθμός εισακτέων παραμένει ο ίδιος. Οι σχολές Ψυχολογίας, αγαπημένη επιλογή των ασφυκτικά περιορισμένων λόγω επιλογών υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι και θα κρατηθούν στα υψηλά επίπεδα, καθώς το 2016 το «ταβάνι ήταν 17.725 μόρια.

Σε γενικές γραμμές, οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν διατηρήσει στα κεντρικά Ιδρύματα τον ίδιο αριθμό εισακτέων με πέρσι, ενώ κάποια τμήματα σε περιφερειακά Ιδρύματα τον έχουν αυξήσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με περσινή βάση 12.010 μόρια και το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης με βάση 12.517 μόρια. Αναπάντεχη και με πολλά ερωτηματικά, καθώς ακόμα αναζητείται το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας, η αύξηση κατά 55 θέσεις στη Θεολογία ΕΚΠΑ και κατά 40 θέσεις στην Κοινωνική Θεολογία του ίδιου Ιδρύματος.

2ο Ε.Π. – ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Την περσινή χρονιά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο χαρακτηρίστηκε ως αυτό των αντιθέσεων. Χάρισε τον υψηλότερο βαθμό στην Αρχιτεκτονική με 19.999 μόρια και τον χαμηλότερο με 1,5 στο ΤΕΙ Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Αντίστοιχη στρέβλωση αναμένεται και φέτος, μιας και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με τον μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων θέσεων, αντίστοιχο των υποψηφίων του. Με άλλα λόγια, όσο και να γράψει κάποιος, υπάρχει μια θέση σε ελληνικό αμφιθέατρο.

Παρ’ όλα αυτά, η μάχη στις δημοφιλείς σχολές θα είναι ακόμα μια φορά σκληρή. Οι αρχιτεκτονικές σχολές πολύ πιθανόν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, με αυτή του ΕΜΠ να σπάσει το φράγμα των 20.000 μορίων, μιας και χάνει 15 θέσεις και φτάνει τις 95. Το ίδιο ισχύει και για την Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ, όπου αναμένεται αύξηση. Στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ αναμένεται σταθερή ή μικρή αύξηση από τις περσινές βάσεις που ήταν 18.628 μόρια και 18.467 αντίστοιχα. Η «μάχη» φέτος στις πολυτεχνικές σχολές μεταφέρεται και στα περιφερειακά τμήματα, όπου οι βάσεις πέρσι έφτασαν τα 15.500 μόρια. Φέτος ίσως είναι λίγο πιο δύσκολη η εισαγωγή, καθώς έχουν μειωθεί οι θέσεις και στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους ενδιαφέρονται για το Μαθηματικό ΕΚΠΑ. Η περσινή βάση έφτασε τα 16.060 μόρια, όμως με απώλεια 25 θέσεων αναμένεται σημαντική αύξηση. Νέα είσοδος για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο οι σχολές της Πληροφορικής, οι οποίες πέρσι κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα με ταβάνι τα 16.919 μόρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ. Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να πέσουν κι άλλο οι βάσεις ούτε όμως και οι συνθήκες ώστε να παρουσιάσουν αύξηση.

3ο Ε.Π. – ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το μοναδικό επιστημονικό πεδίο χωρίς κανένα τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ με μόρια κάτω της βάσης θα συνεχίσει και φέτος να αποτελεί το πιο σκληρό πεδίο μάχης. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένονται στα 19.000 μόρια με απώλεια 50 συνολικά θέσεων. Πέρσι η σχολή Θεσσαλονίκης έφτασε τα 18.964 μόρια. Αυξητική τάση θα παρουσιάσουν και οι υπόλοιπες Ιατρικές (Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Κρήτης και Θράκης), με τη χαμηλότερη βάση πέρσι να μην πέφτει κάτω από τα 18.648 μόρια. Οι Φαρμακευτικές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18.500 μόρια χάνοντας γύρω στις 10-15 θέσεις, ενώ μικρή αύξηση θα σημειωθεί και στα τμήματα Βιολογίας. Αντίστοιχα, άνοδος θα υπάρξει σε τμήματα ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, καθώς έχασαν 15 θέσεις φέτος και η περσινή βάση χτύπησε υψηλά επίπεδα με πάνω από 16.000 μόρια. Οι Γεωπονικές, που πέρσι πέτυχαν αύξηση ακόμα και 2.000 μορίων, θα παραμείνουν στα νέα υψηλά τους επίπεδα με 15.500 έως και 17.500 μόρια.

4ο Ε.Π. – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Μικρή αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί στα Παιδαγωγικά, μιας και φέτος εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα δώσουν πέμπτο μάθημα για την εισαγωγή τους στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Με περσινές βάσεις που κινήθηκαν από 14.670 μόρια έως και 8.368 μόρια, οι σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα πολύ πιθανόν να συγκρατήσουν τις βάσεις τους, με τις περιφερειακές που σημείωσαν τη μεγάλη κάθοδο με μόρια κάτω από τη βάση να παίρνουν κι άλλο την κατηφόρα με τη διεύρυνση των θέσεων από το φετινό αριθμό εισακτέων.

5ο Ε.Π. – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στις παλαιότερες επιδόσεις του στα μόρια εισαγωγής αναμένεται να επανακάμψει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιας και η μείωση των εισακτέων σε όλες τις σχολές του ίσως και να επανακτήσει την περσινή του απώλεια ακόμα και 600 μορίων που σημείωσε. Οι σχολές Πληροφορικής σημειώνουν μικρή πτώση στους εισακτέους στα κεντρικά Ιδρύματα, που ίσως ανεβάσει τις βάσεις, οι οποίες πέρσι είχαν ταβάνι τα 16.039 μόρια.

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα