επικαιρότητα

ΡΟΔΟΣ: Μειώθηκε η ποινή του Σύρου πρόσφυγα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Φωτό αρχείου (διαμαρτυρία προσφύγων για το ναυάγιο)


Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου απάλλαξε με απόφασή του την Πέμπτη 22 Ιούνη το νεαρό Σύρο από την ευθύνη για το θάνατο 12 Αφγανών προσφύγων στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το Γενάρη του 2014, ως παράνομη και επικίνδυνη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό το κέρδος και δέχτηκε μόνο την κατηγορία ότι ο τότε 21χρονος Σύρος βρισκόταν στο τιμόνι της βάρκας, όχι για οικονομικό όφελος, όπως είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, αλλά επειδή ήταν πρόσφυγας και ταξίδευε για να ζητήσει διεθνή προστασία.

Πρωτόδικα ο νεαρός Σύρος είχε καταδικαστεί στην εξοντωτική ποινή των 145 χρόνων (για να εκτίσει τα 25). Το δικαστήριο και το Εφετείο μείωσε την ποινή του σε 29 χρόνια (για να εκτίσει τα 10).

Το ναυάγιο, για το οποίο κρίθηκε ένοχος, συνέβη ενώ το σκάφος των προσφύγων ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό. Η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, που διερευνούσε τις ενδεχόμενες ευθύνες του Λιμενικού, έχει βάλει την υπόθεση στο αρχείο.

Οι επιζώντες του ναυαγίου, μεταξύ των οποίων και ο Σύρος, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι το Λιμενικό δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα διάσωσης και ότι υπήρξε ελλιπής και αναποτελεσματική διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές.


Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα