επικαιρότητα

Η Τουρκία ξεκινά την Δευτέρα αεροπορική άσκηση με πυρά που θα «απομονώσει» το ΚαστελόριζοΝα αποκόψει το Καστελόριζο επιχειρεί για μια ακόμα φορά η Τουρκία με αεροπορική άσκηση, πραγματικών μάλιστα πυρών, όπως αναφέρει στην σχετική ΝΟΤΑΜ Α2797/17 που εξέδωσε χθες.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η άσκηση σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο θα «δεσμεύσει» την περιοχή για το διάστημα από 12 μέχρι και 16 Ιουνίου. Δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή


Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε εγρήγορση και αν η Τουρκία συνεχίσει ακάθεκτη στην άσκηση σε όλο το εύρος της περιοχής που έχει παράνομα δεσμεύσει, τότε θεωρείται πολύ πιθανό πως την ερχόμενη εβδομάδα η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα αποτελέσει χώρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.


Η Αθήνα απάντησε σήμερα με την ΝΟΤΑΜ Α1380/17 πως μέρος της περιοχής που επιχειρεί να δεσμεύσει η Άγκυρα είναι μέσα στο FIR Αθηνών και όχι εκείνο της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτό, τονίζεται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ, η μόνη αρμόδια αρχή είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.Επιπλέον τονίζει η Αθήνα, πως η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την «δέσμευση» περιοχής, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα συνεννόηση με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές και ως εκ τούτου η τουρκική ΝΟΤΑΜ, είναι άκυρη ως προς το κομμάτι που βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα προκαλεί και στο κυρίως Αιγαίο

Με άσκηση πυρών στις 12, 13, 14, 15, 19-22 και στις 28 και 29 Ιουνίου και με ναυτική άσκηση μέχρι και τις 11 Ιουνίου η Άγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχές χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, αμφισβητώντας και πάλι την ελληνική κυριαρχία σε βόρειο και κεντρικό ΑιγαίοΟι σχετικές Navtex έχουν τους αριθμούς 563/17 και 564/17 αντίστοιχα. Η Αθήνα αντέδρασε και στις δύο περιπτώσεις εκδίδοντας τις αντιnavtex 125/17 και 126/17 αντίστοιχα τονίζοντας πως οι τουρκικοί σταθμοί δεν έχουν σχετική δικαιοδοσία στην περιοχή.


Με γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου απειλεί η Τουρκία

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος βρίσκεται στο ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός».

Ο υπουργός, που είναι γαμπρός του Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, ήρθε στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου με ιδιωτικό αεροπλάνο και από εκεί με στρατιωτικό ελικόπτερο μετέβη για «επίσκεψη-έκπληξη», όπως χαρακτηρίστηκε από την τουρκική πλευρά στο σεισμογραφικό σκάφος που βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Τουρκία ελπίζει πως εντός του 2017 θα εξασφαλίσει το δικό της πλοίο και να αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι έχουν γίνει μελέτες και εντοπίστηκαν τρεις με τέσσερις περιοχές για να γίνει η γεώτρηση, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες έρευνες στην περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Σχόλια

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης