επικαιρότητα

Η Τουρκία ξεκινά την Δευτέρα αεροπορική άσκηση με πυρά που θα «απομονώσει» το ΚαστελόριζοΝα αποκόψει το Καστελόριζο επιχειρεί για μια ακόμα φορά η Τουρκία με αεροπορική άσκηση, πραγματικών μάλιστα πυρών, όπως αναφέρει στην σχετική ΝΟΤΑΜ Α2797/17 που εξέδωσε χθες.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η άσκηση σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο θα «δεσμεύσει» την περιοχή για το διάστημα από 12 μέχρι και 16 Ιουνίου. Δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή


Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε εγρήγορση και αν η Τουρκία συνεχίσει ακάθεκτη στην άσκηση σε όλο το εύρος της περιοχής που έχει παράνομα δεσμεύσει, τότε θεωρείται πολύ πιθανό πως την ερχόμενη εβδομάδα η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα αποτελέσει χώρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.


Η Αθήνα απάντησε σήμερα με την ΝΟΤΑΜ Α1380/17 πως μέρος της περιοχής που επιχειρεί να δεσμεύσει η Άγκυρα είναι μέσα στο FIR Αθηνών και όχι εκείνο της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτό, τονίζεται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ, η μόνη αρμόδια αρχή είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.Επιπλέον τονίζει η Αθήνα, πως η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την «δέσμευση» περιοχής, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα συνεννόηση με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές και ως εκ τούτου η τουρκική ΝΟΤΑΜ, είναι άκυρη ως προς το κομμάτι που βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα προκαλεί και στο κυρίως Αιγαίο

Με άσκηση πυρών στις 12, 13, 14, 15, 19-22 και στις 28 και 29 Ιουνίου και με ναυτική άσκηση μέχρι και τις 11 Ιουνίου η Άγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχές χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, αμφισβητώντας και πάλι την ελληνική κυριαρχία σε βόρειο και κεντρικό ΑιγαίοΟι σχετικές Navtex έχουν τους αριθμούς 563/17 και 564/17 αντίστοιχα. Η Αθήνα αντέδρασε και στις δύο περιπτώσεις εκδίδοντας τις αντιnavtex 125/17 και 126/17 αντίστοιχα τονίζοντας πως οι τουρκικοί σταθμοί δεν έχουν σχετική δικαιοδοσία στην περιοχή.


Με γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου απειλεί η Τουρκία

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος βρίσκεται στο ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός».

Ο υπουργός, που είναι γαμπρός του Προέδρου Ταγίπ Ερντογαν, ήρθε στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου με ιδιωτικό αεροπλάνο και από εκεί με στρατιωτικό ελικόπτερο μετέβη για «επίσκεψη-έκπληξη», όπως χαρακτηρίστηκε από την τουρκική πλευρά στο σεισμογραφικό σκάφος που βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Τουρκία ελπίζει πως εντός του 2017 θα εξασφαλίσει το δικό της πλοίο και να αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι έχουν γίνει μελέτες και εντοπίστηκαν τρεις με τέσσερις περιοχές για να γίνει η γεώτρηση, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες έρευνες στην περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Σχόλια

S M S

Πρόγνωση έως το ΣαβΚυρ
κατά τόπους πολλά κλικ με πιθανότητα διαφημίσεων
αποκλείονται προβολές από google
θα σημειωθούν εισπράξεις από τοπικό συνεργάτη
φορολόγηση ούτε για αστείο
για περισσότερο σαννό φέρτε και φίλους
Ρασπούτιν ο τρομερός

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης