ροή ειδήσεων

Σοκ από το ΔΝΤ: Μέτρα και το 2018, «ψαλίδι» στο αφορολόγητο από το 2019 και αντίμετρα... το 2023!



Τι... προαναγγέλλει η έκθεση του Ταμείου για συμβασιούχους, εργασιακά, αφορολόγητο και νέα μέτρα - Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων στο ΔημόσιοΓια σύγκρουση με το ΔΝΤ, που θέλει να βάλει μπλόκο στις αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, προετοιμάζονται στην κυβέρνηση.

Παρότι το Ταμείο αποδέχτηκε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018 με δάνειο 1,6 δισ. ευρώ, η βοήθεια δεν έρχεται χωρίς όρους. Αντιθέτως, η έκθεση του Ταμείου που συνόδευε την έγκριση του αιτήματος του πρωθυπουργού, περιγράφει τα μέτωπα στα οποία θα δοθεί μάχη το ερχόμενο φθινόπωρο, μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, για να ξεκινήσει η γ' αξιολόγηση.

Σε επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, επιχειρήθηκε μια πρώτη εκτίμηση των νέων δεδομένων που θέτει η έκθεση του ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα εν όψει της προσπάθειας για έξοδο της χώρας στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στην σύσκεψη αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επιχείρησε μια πρώτη χαρτογράφηση των πεδίων στα οποία αναμένεται να επιμείνει το ΔΝΤ και, άρα, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη η κυβέρνηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ είναι πάντως ενδεικτική για τι θα συμβεί στους επόμενους δύο-τρεις μήνες:

1ον) Μέτρα και το 2018: το Ταμείο προβλέπει ότι, παρά τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάιο, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Στην σελίδα 28 μάλιστα της έκθεσης εκτιμά ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34 δισ. ευρώ). Εκεί υποστηρίζει μάλιστα ότι θα υπάρξει μεγάλη υστέρηση εισπράξεων φόρων (0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ).

Καθώς κανείς δεν θέτει ζήτημα για χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, προκύπτει μοιραία η πίεση για νέα μέτρα. Η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να επιμείνει στο επιχείρημα «πότε έπεσε μέσα στις προβλέψεις του το ΔΝΤ, για να πέσει τώρα;», αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως αυτό δεν έπιανε ούτε και όταν το ΔΝΤ δεν έβαζε λεφτά -πόσω, δε, μάλλον, τώρα που λέει πως θα βάλει 1,6 δισ. ευρώ.

2ον) όχι «ένα ευρώ αντίμετρα για κάθε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας»: το ΔΝΤ θεωρεί αδύνατον να ισχύσουν τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση, τουλάχιστον πριν το... 2023! Θεωρεί πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Και μάλιστα, στην σελίδα 12 της έκθεσης, υποστηρίζει ότι η μείωση του αφορολογήτου θα χρειαστεί να επιβληθεί τελικά από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει ψηφιστεί. Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται να απαντήσει παρουσιάζοντας δικά της οικονομικά μοντέλα, που θα καταρρίπτουν τεχνοκρατικά εκείνα του ΔΝΤ.

3ον) Στοπ στους συμβασιούχους: την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί διατάξεις για τους συμβασιούχους, στην σελίδα 26 της έκθεσης (στην σημείωση 43) το Ταμείο διαπιστώνει «δραματική αύξηση» στις προσλήψεις συμβασιούχων, η οποία αντιστρέφει την μείωση που συντελέστηκε από το 2010. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την τακτική της.

4ον) Όχι υπαναχωρήσεις στα εργασιακά: το ΔΝΤ τονίζει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το δυνατό στοιχείο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά θεωρεί πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά και καλεί την κυβέρνηση να μην την αντιστρέψει.

Επιπλέον, η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει πολιτικούς και νομικούς κινδύνους στην εκτέλεση του προγράμματος στο οποίο αποφάσισε να μετάσχει ενεργότερα. Κάνει λόγο για πολιτική αστάθεια, αλλά και για τις δικαστικές αποφάσεις που απειλούν να ανατρέψουν ψηφισμένα μέτρα , όπως π.χ. για τις περικοπές συντάξεων το 2019, τη μείωση του αφορολογήτου το 2020, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κλπ.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/7/17 13:03

    να πανε στο διαολο ολοι μαζι ο κοσμος υποφερει δεν υπαρχει αλλη σωτηρια.και οι 300 της βουλης ειναι κατωτεροι των περιστασεων.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *