ροή ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο: Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου



«Παραλήρημα» από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ερντογάν: «Δεν είμαστε μπανανία, θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε» - Στο κάδρο των Τούρκων και η Αμμόχωστος


Κύπρος | Ειδήσεις: Στα άκρα τραβούν οι Τούρκοι το παιχνίδι των προκλήσεων, αντιδρώντας στη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως έγινε γνωστό, η Άγκυρα έδωσε εντολή στο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» να αποπλέυσει από το λιμάνι της Σινίφκης με προορισμό των κόλπο της Μόρφου στη Μεγαλόνησο.


Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.


Ωστόσο, μερίδα τουρκικών μέσων, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το όλο περιστατικό, με σκοπό καθαρά προπαγανδιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, η οποία στο σχετικό άρθρο της κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου». Παράλληλα, παραθέτει και δήλωση του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είχε πει ότι «η Τουρκία δεν είναι μπανανία».



Σε ένα «παραλήρημα» άνευ προηγουμένου, ο Αλμπαϊράκ είχε υπογραμμίσει στους διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων ότι η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Τουρκία από δω και πέρα θα είναι πιο ενεργή δύναμη στις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη θάλασσα, στεριά ή θάλασσα γενικώς. Δεν είμαστε μπανανία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όσο για τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να δρα από μόνος του» και πως «δεν μπορούμε να δούμε μια τέτοια κίνηση θετικά».

Κατέληξε δε: «Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου».

Επί της ουσίας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έρχεται να υλοποιήσει την εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την Πέμπτη είχε προειδοποιήσει περί «αντιποίνων».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *