επικαιρότητα

Τήλος: Το νησί και οι άνθρωποι μαγεύουν τους επισκέπτεςΤα τελευταία χρόνια η Τήλος κερδίζει ολοένα έδαφος ανάμεσα στους αιγαιοπελαγίτικους τουριστικούς προορισμούς. Τουρίστες έρχονται και ξανάρχονται κάθε χρόνο, μάλιστα αρκετοί αποφασίζουν να μείνουν για πάντα στο νησί. Όμως δεν λείπουν τα προβλήματα για τους 800 μόνιμους κατοίκους. Σημαντικότερο όλων, η έλλειψη γιατρού.
Χωρίς μόνιμο γιατρό το νησί

Η Τήλος, τη τελευταία δεκαετία, έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τον μόνιμο πληθυσμό της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 70 παιδιά φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ για πρώτη χρονιά υπάρχουν ήδη 15 αιτήσεις για τον βρεφονηπιακό σταθμό.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα για τους κατοίκους, όπως και στα περισσότερα νησιά, είναι το θέμα της υγειονομικής κάλυψης.


Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, οι ασθενείς εξυπηρετούνταν από έναν οπλίτη φαντάρο απόφοιτο ιατρικής σχολής, ο οποίος όμως δεν είχε δικαίωμα συνταγογράφησης.

Μετά τον θάνατο του δημάρχου και γιατρού Τάσου Αλιφέρη, το νησί έμεινε χωρίς μόνιμο γιατρό του ΕΣΥ. Τα τελευταία χρόνια, το κενό αναπλήρωναν όπως-όπως οι «Γιατροί του Κόσμου», ενώ αυτή τη στιγμή η Τήλος καλύπτεται υγειονομικά από αγροτικούς γιατρούς που έρχονται από τη Ρόδο κάθε δύο εβδομάδες, διαφορετικοί κάθε φορά.

Οι κάτοικοι στην Τήλο εκπέμπουν SOS προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση. Όπως επισημαίνουν, το νησί τους αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με διεθνείς μάλιστα διακρίσεις, ενώ κάθε χρόνο συγκεντρώνει φανατικούς επισκέπτες από τα πιο απομακρυσμένα μέρη.

Αποστολή: Μαρίνα Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα